AdSense Hivatkozók

november 5, 2005

Jutalékos rendszer Google termékek terjesztésére

Az alább leírt rendszert kibővítették más cégek ajánlataival, így a Pay-per-action alapú hirdetési lehetőség immár Ajánlások 2.0 elnevezés alatt érhető el.

A rendszer lényege, hogy a hirdetést elhelyező webmesterek egy egyszerű, JavaScript alapú gombot (Továbbító gomb) vagy még egyszerűbb feliratot helyeznek el az oldalukon, mely a Google Inc. különböző szolgáltatásait népszerűsíti. Ha a hirdetést elhelyező webmester oldaláról érkező ügyfél felhasználója lesz a hirdetett programnak, majd teljesíti a megszabott speciális feltételeket, akkor az új ügyfél szerzésében közreműködő hirdető jutalékot kap.

E hirdetési forma tehát – szemben az AdSense Kontextusban és az AdSense kereséshez hirdetési lehetőségeivel – nem kontextusfüggő, és a bevételek jóváírásának módja is más: A hirdetést megjelenítő webmesterek nem a hirdetésre kattintás alapján jutnak bevételhez, hanem akkor, ha a megjelenített továbbító gomb által feliratkozik valaki a hirdetett szolgáltatás igénybevételére, és még teljesít egyéb kritériumokat is (megkeres/elkölt egy bizonyos összeget vagy fel is installálja a programot.)

A programban résztvevő termékek

Magyar nyelven jelenleg az AdWords hirdetési rendszerek és a Firefox böngészővel együtt települő Google Eszköztár jutalék ellenében történő népszerűsítése lehetséges.

  • AdWords hivatkozók esetén pedig az oldal révén feliratkozott új felhasználók által a program keretében elköltött összegektől.
  • Firefox Google Eszköztárával hivatkozó esetén pedig program felinstallálása generál bevételt.

Egy weblapon az egy termékre hivatkozó gombok/feliratok közül egyszerre legfeljebb csak egy darab jeleníthető meg.

Google AdWords Hivatkozók

  • 5 dollár 5 dollárért: Ha egy új ügyfél az AdWords program keretében elkölti az első öt dollárt 90 napon belül, akkor 5 dollárnyi jutalékot írnak jóvá. (Az öt dolláros regisztrációs díj ebbe nem számít bele.)
  • 40 dollár 100 dollárért: Ha az új ügyfél a feliratkozástól számított 90 napon belül elkölt 100 dollárt AdWords hirdetési kampányára, akkor az ügyfelet közvetítő webmester 40 dollárnyi jutalékot kap.
  • Ha a fenti esemény bármelyik 180 napos időszakban húsz alkalommal megtörténik (ti. hogy 20 közvetített új ügyfél a saját feliratkozásától számított 90 napon belül több, mint 100 dollárt költ el), akkor 600 dolláros jutalékot írnak jóvá a közvetítő webmester AdSense számláján.

Az AdWords jutalékfizetési sémája nagyon hasonlít az AdSense feltételeihez, csak a határidők és a jutalékok „rövidebbek”.

AdWords üzenetek

  • Google AdWords: célzott hirdetések webhelyeden.
  • Google AdWords: célzott hirdetések.
  • Növeld webhelyed forgalmát: Google AdWords: Regisztrálj most.
  • Növeld webhelyed forgalmát: Google AdWords. Növeld webhelyed forgalmát.

Firefox a Google Eszköztárával Hivatkozók

E hivatkozók célja kettős: egyrészt a Google Inc. távlatos céljait szolgálja a piacot jelenleg uraló Microsoft Internet Explorer piaci részesedésének csökkentésével, másrészt a Google eszköztár segítségével a Google termékeivel közvetlenül megjelenhet a felhasználók gépein is.

  • max. 1 dollár 1 új installációért: A hirdető maximum egy dollár bevételhez jut, ha egy olyan Windows operációs rendszert futtató felhasználó tölti le és első alkalommal telepíti a programot, akinek azelőtt még nem volt Firefox böngészője. A bevétel nagysága a felhasználó földrajzi elhelyezkedésétől függ, tehát a tapasztalat szerint kisebb is lehet.

Méretek:

120*240 pixeles álló, 125*125-es négyzet és 12060, 18060, 48660, 11032 pixeles fekvő formátumban

Feliratok:

  • Töltse le a Firefox-ot a Google Toolbar-ral együtt
  • Töltse le a Firefox-ot a Google Toolbar-ral együtt a hatékonyabb böngészéshez
  • Böngéssze az internetet gyorsabban. Töltse le a Firefox-ot a Google Toolbar-ral együtt

Milyen oldalra irányít a hirdetés?

Ha Windows platformon Firefox böngészővel egy egyszerű, csupán csak az eszköztár letöltésére szorítkozó oldalra továbbít, Internet Explorer-rel pedig már a hirdetőnek bevételt is hozó letöltési oldalra, függetlenül attól, hogy installálva van-e az Exporerjébe a Toolbar.

A hirdetési rendszer használata

A felhasználói felületre belépve, majd az „AdSense beállítás” fülre kattintva megjelenő harmadik opció szolgál a „Hivatkozók”-at a weboldalra behívó kód előállítására: erre a feliratra kattintva választhatjuk ki, hogy milyen terméket szeretnénk reklámozni, és milyen méretű és feliratú gombbal.

A Hivatkozók eredményei a „Jelentések” oldalon, az „Áttekintés” aloldalon a táblázat harmadik sorában jelennek meg „Hivatkozók” néven. A „Termékek” feliratra kattintva tételesen megjelenik, hogy milyen típusú ajánlókra hányan kattintottak. Kérhetünk továbbá részletes jelentést is a Hivatkozók teljesítményéről.

Hivatkozók története

Bevezetés

Ezt a korábbi hirdetési módszereknél jóval egyszerűbb hirdetési lehetőséget eredetileg „Referrals” néven vezette be a Google Inc., 2005. november 4-én. Kezdetben csak az AdSense hivatkozó volt elérhető nemzetközileg, továbbá a Firefox hivatkozó kizárólag az USA-beli hirdetők számára. Az AdSense Hivatkozó akkor hozott száz dolláros bevételt, ha a hirdetés által feliratkozott felhasználó (időkorlát nélkül) megkereste az első száz dollárját, és jogosult lett a kifizetésre. Kezdetben gondok voltak a magyar nyelvű gombok helyesírásával, és az is előfordult, hogy fennmaradt a magyar gombon egy finn szó.

Az új szolgáltatás bejelentése a Google AdSense blog oldalán: http://adsense.blogspot.com/2005/11/have-you-heard.html

A Firefox referrals hirdetések kiterjesztése

Pár héttel később, november 28-án jelent meg a magyar nyelvű Firefox ajánló az AdSense Ajánló-val ellentétben már induláskor jó helyesírással.

Kezdeti problémák

Sajnos, mivel a Google Eszköztár magyarul csak az IE böngészőhöz létezik, ezért a magyar felhasználók is egy angol nyelvű oldalra érkeznek, ahol angol nyelvű Firefox letöltését kínálják fel, szintén angol eszköztárral.

Megéri-e a hirdetéseket elhelyezni?

Függetlenül az átkattintások arányától és a tényleges letöltésektől, az alábbiakat érdemes mérlegelni:

  • a Firefox terjesztése segítheti a szabványos böngészők elterjedését, ezért ez a webmestereknek kedves
  • gondot okoz, hogy a program segítségével angol nyelvű verzió tölthető le, holott régóta létezik magyarított Firefox is..

Színes gombok bevezetése

A kezdetben csak fehér színben elérhető gombok mellett az alábbi színes variánsokat vezették be: valószínűleg nem volt elég figyelemfelkeltő a fehér változat, és ezért nem hozta a kívánt eredményeket.

firefox ajánló gombfirefox ajánló gombfirefox ajánló gombfirefox ajánló gomb

Adwords Hivatkozók bevezetése

A program 2006. márciusában indult, és szűk egy hónap múlva már a magyarországi hirdetők számára is elérhetővé vált, az alábbi feliratokkal:

  • Google Adwords: célzott hirdetések webhelyeden.
  • Google Adwords: célzott hirdetések.
  • Növeld webhelyed forgalmát: Google Adwords: Regisztrálj most.

    Ez eredeti, azóta megváltoztatott feltételek így szóltak: Ha a hirdetést elhelyező webmester révén valaki az AdWords ügyfele lesz, akkor az új ügyfél első száz dollárnyi reklámköltése után 20 dollár jutalékot kap a hirdetést elhelyező webmester, ha a száz dollár elköltése 90 napon belül történik meg.

    A „Regisztráció onsite hirdetéshez” program keretében eddig is lehetett hirdetésre ösztökélni a weboldalak olvasóit, azonban az után nem járt jutalék.

Szöveges hivatkozók bevezetése

A már megszokott, különböző méretű, és különböző színű kiemelésekkel rendelkező gombok mellett már sima szöveges linkeket is elérhetővé tettek, azonban a hosszú szövegek csak a weboldal bizonyos részeire teszik lehetővé e hirdetési formák elhelyezését.

AdSense Referrals szöveges hirdetés

eredeti bejelentés: http://adsense.blogspot.com/2006/04/announcing-text-links-for-referrals.html

Új hivatkozó gombok – Frissített dizájn, és többfajta üzenet

Nemzetközi viszonylatban már régebben bevezetett új dizájn (nem csak a széleken árnyékolt gombok, többfajta, színes kiemelt szöveg) 2006 júliusában megjelent a magyar nyelvű AdSense és AdWords szolgáltatásokat hirdető hivatkozó gombokon is. Továbbra is szűkebb választék az amerikai verzióhoz képest (nincs pl. színes hátterű gomb), azonban kijavították az OldalGazda által már több mint fél éve jelentett helyesírási és elgépelési hibákat is. Valószínűleg hiba csúszhatott azonban az egyik banneren megjelenő szöveg esetében, mely így hangzik: „Növeld webhelyed forgalmát: Google Adwords. Növeld webhelyed forgalmát.” (vagy ez valami újfajta repetitív alapú marketing technika). A Firefox hivatkozók külalakjában nem történt változás, az AdWords hivatkozók esetén megmaradtak a régi változatok is, a Picasa ajánló gombok pedig továbbra sem elérhetőek magyar nyelven.

Picasa és Google Pack ajánlók bevezetése

Képrendszerező és asztali programcsomag népszerűsítése: E két új lehetőség leginkább a korábban már bevezetett [Firefox ajánló] programhoz hasonlít: 2006. május 4-ától ugyanis a két új, Google Inc. által fejlesztett termék is ajánlható az AdSense Hivatkozók program keretében:

  • Picasa : http://picasa.google.hu/ : A Google Inc. magyar nyelven is elérhető Windows-os képrendszerező és képszerkesztő programja, melyet bevezetése idején pár napig a magyarországi Google kereső nyitólapján is reklámozott.
  • Google Pack: http://pack.google.com/ : Csak angol nyelven rendelkezésre álló, Windows operációs rendszerre installálható programcsomag, mely a Google saját fejlesztésű asztali programjai (Google Earth, Google Desktop, Picasa, Google Eszköztár, Google Talk, stb.) mellett többek között tartalmaz antivírus programot, médialejátszókat, PDF megjelenítőt, stb.

Jutalék mértéke a Firefox Google Eszköztárával ajánlóhoz hasonló feltételekhez kötve maximum 1 dollár, a Google Pack esetében maximum 2 dollár. Magyar webmesterek számára a hangsúly itt a maximum szón van: mivel a jutalékok mértéke régiónként változó, korántsem biztos hogy ekkora nagyságrendű bevételhez jut a hirdetést megjelenítő webtulajdonos.

A magyarországi AdSense partnerek kezelőfelületén kezdetben csak a Picasa hivatkozó jelent meg, itt azonban sosem volt választható magyar nyelvű hirdetőgomb. Az angol nyelvű feliratok a következőek voltak:

  • Google’s photo software. It’s what should’ve come with your camera.
  • Organize your pictures. Get Google’s photo software.
  • Get photo software from Google.

Eredeti bejelentés: http://adsense.blogspot.com/2006/05/new-referrals-for-google-pack-and.html

Picasa ajánlók megszüntetése

A Picasa ajánló programot megszüntették, szerepét a Google Pack-ot promotáló ajánló veszi át. Ez utóbbi azonban magyarországi megjelenítő webmesterek számára nem érhető el, angolul sem.

http://adsense.blogspot.com/2007/01/picasa-referrals-roll-into-google-pack.html

AdSene ajánlók megszüntetése

lásd: Megszűnik: AdSense termék ajánlás

A Google AdSense Hivatkozók ezekkel a feltételekkel voltak elérhetőek, 2008 január vége előtti megszűntetésük előtt.

  • 5 dollár 5 dollárért: Ha az újonnan feliratkozott AdSense megjelenítő webmester 180 napon belül megkeresi az első 5 dollárnyi bevételét, akkor az ügyfélszerzésért 5 dollár jutalékot írnak jóvá.
  • 250 dollár 100 dollárért: Ha az új ügyfél a feliratokozástól számított 180 napon belül megkeresi és jogosult lesz az első 100 dollár kifizetésére, akkor az ügyfélszerzésért 250 dollár jár
  • Ha a fenti esemény (ti. hogy a közvetített új ügyfelek 100 dollárnál többet keresnek meg) bármely 180 napos perióduson belül legalább 25 alkalommal fordul elő, akkor 2000 dollár jutalék üti a közvetítő webmester markát (ez maximum egy alkalommal lehetséges évente)

A fenti három esemény bekövetkeztének valószínűsége igencsak eltérő: a közvetítő megjelenítő webmester gyakorlatilag minden esetben megkaphatja az 5 dolláros jutalékot mindenki után, aki valóban komolyan kipróbálta a rendszert. A második, nagyobb jutalékot jelentő esemény azonban az eddigi tapasztalatok szerint nagyságrendileg fél-egy évente szokott bekövetkezni. A harmadik esemény bekövetkezésének valószínűsége pedig – kiváltképp a magyar nyelvű piacon – gyakorlatilag elenyésző.

AdSense üzenetek

  • E webhely bevételét a Google AdSense biztosítja.
  • Helyezz el oldalaidon célzott hirdetéseket a Google AdSense-szel.
  • Tegyél szert bevételre webhelyeden keresztül a Google AdSense-szel.
  • Célzott hirdetések megjelenítéséhez ez a webhely a Google AdSense-szet ajánlja.

A „AdSense Hivatkozók” című bejegyzést 2005. 11. 05. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 01. 10., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Csak magyarosan…

2006. 08. 11. 02:56 · Névtelen hozzászóló →

Nem tudom ki fordítja magyarra az AdSense felületet, de időnként olyan borzasztó hibák vannak, hogy az rettenet.Például nekem leég a pofámról a bőr, ha ilyen Firefox hivatkozót kell kirakni az oldalamra:

„Böngésszed az internetet gyorsabban. Töltsed le a Firefoxot a Google Toolbarral együtt.”

Böngésszed, töltsed, internet kis i-vel. Szép…

Másik mulatságos dolog, amikor az ember eltűnődik, hogy mi lehet a kifizetések részeleteinél az „Ellenőrzés” ill. a „Biztonsági Ellenőrzés”. Csak nem a csekk és a biztonságos csekk? Végül is logikus: csekk-check-ellenőrzés

check

2006. 08. 11. 12:47 · Névtelen hozzászóló →

Ugyebár a „check” azt is jelenti, hogy „kipipál” – hát egy korábbi Sony Ericsson mobilomban amikor az volt a teendő, hogy az opciók közül kellett egyet kiválasztani, a fordító szerint ott is „ellenőrizni” kellett volna valamelyiket.

check

2006. 08. 11. 13:21 · Névtelen hozzászóló →

Azért hadd mondjam el a védelmükben, hogy ez ekkora cégeknél úgy mûködik, hogy van egy fordító rendszer, ahol nem is feltétlenül látja a magyarul értõ ember a végeredményt, a végsõ helyét a dolgoknak, aztán megkapja egy mérnök, akinek fingja sincs a magyar nyelv sajátosságairól, aztán ez lesz a vége.A Google-nél ezt úgy képzelem, hogy az ilyen fordítási feladatokat rálôcsölik valamelyik magyar származású programozójukra, azt hadd szaladjon. Mindenesetre már lassan két éve keresnek magyar nyelvû munkaerõt Írországba, ami talán alátámasztja kissé jelen elõítéleteimet.JJózsef

Csak magyarosan…

2006. 08. 13. 10:53 · Névtelen hozzászóló →

Abban igazad lehet József, hogy így működhetnek a dolgok, de éppen azért mert nagy cég, figyelniük kellene ezekre a dolgokra. Szerintem nem túl nagy összegért bármelyik informatikus egyetemista (vagy bárki) átnézné ezeket a lényegesebb mondatokat. Egyébként már intéztem néhány kérdést feléjük magyarul, és a válaszokban -természetesen a sablonokat leszámítva- teljesen jó modatokat írtak, tehát gyanítom, hogy valaki érteni ott magyar…

RE: Csak magyarosan…

2006. 08. 13. 11:20 · Névtelen hozzászóló →

Hát igen, kis pénz, kis foci… Szóval a helyzet megváltoztatása végtére is tõlünk függ. Ha majd nagyobb pénz lesz ezekben a dolgokban, akkor jobban oda fognak figyelni. Használhat talán az is, ha minél többen szuttyongatják õket a gyatra magyarjukért. Egyébként keress rá pl. az Írország munka kifejezésre, és láthatod, hogy a Google legalább próbálkozik azért…

Furcsa AdSense hivatkozó utáni bevétel

2007. 02. 02. 09:02 · Névtelen hozzászóló →

A tegnapi napon jóváírtak nekem AdSense hivatkozó után 2 konverzióra 10 dolcsit, tehát 5-5 dollárt. Próbáltam utánajárni, de nem találtam ilyen összegre vonatkozó leírást. Kiegészítésként el kell mondjam, hogy 2, az én hivatkozásommmal regisztrált user után kaptam meg eddig a szabályzat szerinti teljes összeget. Elképzelhető hogy havi szinten is fizetnek valamit az alattam regelt userek után? Hmmm… Tapasztalt már valaki hasonlót? Vagy csak nem találtam meg az idevonatkozó írást?

Detto

2007. 02. 02. 09:10 · Névtelen hozzászóló →

Én szintén tegnap 4 után 20 dolcsit. Szintén nem tudom mi a pálya. Kíváncsian várom.

Ezthogy ertetek el?

2007. 02. 02. 11:48 · Névtelen hozzászóló →

Nalam szinte semmit nem hoznak ezek a hivatkozok. Mivel lehet egyaltalan rabitrni az embereket arra, hogy ezekre kattintva toltsek le a programot?

Nem kell (lehet) rábírni

2007. 02. 02. 12:09 · Névtelen hozzászóló →

Nekem a szöveges hivatkozók sokkal inkább szimpatikusabbak, mint a banner jellegű hivatkozások, és úgy érzem jobban is teljesítenek. Sok múlik az oldalon való elhelyezés helyétől is.

re: Detto

2007. 02. 02. 12:25 · Névtelen hozzászóló →

És Te 4 ember után kaptad meg előtte a szerződés szerinti összeget? Csak hogy kombinálni tudjunk… 🙂

változás

2007. 02. 02. 12:42 · Névtelen hozzászóló →

Úgy tűnik változás lesz a feltételekben:

http://keresomarketing.blogter.hu/?post_id=117538

🙂

2007. 02. 02. 13:20 · Névtelen hozzászóló →

Ez első olvasatra nagyon korrektnek, tűnik.