Listamegjelenés-optimalizálás

november 21, 2005

Keresőoldalakon megjelenő kivonat optimalizálása

Ha egy oldal jó helyezést ér el bizonyos kulcsszavakra, az még nem feltétlenül jeleni azt, hogy a kereső felhasználó rákattint, és meg is fogja látogatni a weboldalt, mivel a felhasználók nem mindig az első helyezett kivonatra kattintanak. Előfordulhat ugyanis, hogy egy rosszabb helyezésű oldal vizuálisan valamivel magára vonja a figyelmet, illetve az első helyezett kivonat lehet annyira rossz, annyira kevéssé kecsegtető, hogy a felhasználó továbbhalad a listában. Ezért fontos tudni, hogy az egyes keresők Találati rangsoraikban mikor mit jelenítenek meg az adott oldalból, és hogy mi hogyan tudjuk befolyásolni ezt a folyamatot.

Mitől lehet vonzó egy kivonat?

A talált oldal megjelenített elemei úgy általában egy értelmes oldal benyomását keltik

Sokat számít, hogy menniyre értelmes az oldal címe (TITLE). A túlságosan megtömött és értelmetlen cím a Web spam egyik indikátora lehet. Jó, ha a kivonatban minél kevesebb jelenik meg az oldal navigációs elemeiből, és minél több a tartalmi részekből. Végül nem mindegy, hogy milyen Domainnév alatt található egy oldal. Nagy tekintéllyel bíró oldalak esetén nagyobb lehet az átkattintási kedv, míg az ingyenes webtárhelyek Aldomainjaként futó történetek kevésbé bizalomgerjesztőek.

A keresett információt részben vagy egészben tartalmazza a megjelenített kivonat

A legjobb, ha a kivonat mutatja a keresőknek feltett kérdésre adott válasz első felét… Amennyiben a teljes válasz megtalálható a keresők által megjelenített részletben, akkor elképzelhető, hogy a felhasználó már meg sem látogatja az oldalt. Talán azt a legnehezebb elérni, hogy a kivonat úgy jelenjen meg, hogy ígéretes legyen, de ne áruljon el túl sokat.

A kivonat vizuálisan hangsúlyosabb a listában

A cél, hogy a kivonat hangsúlyosabb szerepet kapjon, mint a listában felette található találatok, odavonzva ezzel a Látogatók tekintetét. Többféleképpen lehet ezt a vizuális hatást elérni:

  • Minél hosszabb a kivonatban megjelenő TITLE elem és az Elérési útvonal, annál feltűnőbb lehet a kivonat a listában. Ne essünk túlzásba, mert az oldal címét mindig, az URL-t pedig olykor csonkolják a Fontos keresők.
  • A megtalált Kulcsszavak kövér betűvel jelennek meg, ez már önmagában figyelemfelkeltő, különösen, ha az oldal címében, ami egyébként is hangsúlyos megjelenésű. Ha kétszer szerepel a kulcsszó a címben, akkor kétszer lesz megvastagítva
  • Kísérletezni lehet a csupa nagybetűs írásmóddal, vagy a nagy- és kisbetűk szokatlan váltakozásával, továbbá a szokatlan központozással (sok felkiáltójel, kérdőjel. stb.)
  • A fentiekben vázolt furcsa írásmód egy extrémebb formája, ha nem a latin ábécéből származó, UTF-8 Karakterkódolású érdekes karaktereket, szimbólumokat használunk fel. Példáula webni oldalak címében is szerepel egy eredetileg az arab ábécéből származó betű: ۞, de vannak olyan oldalakat, ahol  ★, ♥, ♫ szimbólumok tűntek fel az oldalak címében.
  • Hasonló módon el lehet játszani egyszerűbb írásjelekkel is:
       ,.-~*´¨¯¨`*·~-.¸   ¤º°`°º¤ø ø¤º°´°º¤ 

A fenti két példának az a hátránya, hogy sok értékes karaktert foglal el a TITLE elem első hatvanvalahány karakteréből.

Speciális esetek

  • A Google kereső hajlamos két találatot megjeleníteni egymás alatt (némi Klaszterezéssel) az olyan webhelyekről, melyeken több weblap is relevánsnak tűnik. Ez nagy előnyt jelenthet az összes olyan webhellyel szemben, ahol csak egy releváns oldalt detektál a rendszer.

Hogyan érhető el a figyelemfelkeltő megjelenés?

Mivel a különböző Kereső-kifejezésre más weboldalt hoznak fel a keresők, és más szövegkivonatot generálnak, ezért az összes keresett kulcsszóra gyakorlatilag lehetetlen optimalizálni; ezért itt is elsősorban a sokat keresett Kulcsszavakra érdemes öszpontosítani. Lehet tehát egyenként megváltoztatni bizonyos, a találati rangsorban is feltűnő szövegrészleteket – a megjelenésükért felelős kulcsszavak megtartása mellett, hiszen a kulcsszó szövegkörnyezetét jelenítik meg a keresők – azonban általános jelleggel csak az oldalcím vagy az Elérési útvonal feltűnőbb módon való megkonstruálásával segíthetünk a helyzeten, illetve a találó fogalmazással: A Jól megírt weboldal esetén már a figyelemfelkeltő megjelenés több kritériuma magától is teljesül: sokatmondóan megfogalmazott, kellő hosszúságú TITLE elemek jelennek meg, és a szöveg kivonata is jó eséllyel értelmes, sokatmondó lesz.

Ha egy weboldal szerepel az Open Directory Project-ben, akkor könnyen elődordulhat, hogy egy adott kereső-kifejezésre az ODP bejegyzésében szereplő cím és leírás fog megjelenni. Amennyiben nem felel meg céljainknak mindez, a NOODP Meta Tagok segítségével letilthatjuk a Találati rangsorokban történő felhasználásukat.

Példák

  • Az alábbi találati listán látszik, hogy mennyire feltűnőek a furcsa írásjelek (első találat), a nem szokványos központozás (ötödik találat), továbbá, hogy mennyivel hangsúlyosabb egy hosszú oldalcímet felvonultató kivonat, pláne, ha vastagon szedve jelennek meg benne a keresett kulcsszavak:
    Google találati listája - példa
  • A kövekező találati lista az arukereso.hu által az oldalcímben gyakran használt szimbólumokra (csillag, szív) hoz példát. Megfigyelhető továbbá, hogy mennyivel több helyet foglalnak a két weblappal megjelenő webhelyek, illetve láthatunk példát az oldalcímben többször megjelenő kulcsszavakra (harmadik és negyedik találat). Végül láthatjuk, hogy a második találat kapott két extra sort is: egyrészt a hosszabb elérési útvonal miatt törni kellett a negyedik sort, másrészt úgy ítélte meg a rendszer, hogy még jóval több találó oldal létezik a webhelyen, ezért megjelenítette a webhely további hasonló oldalai elérésére szolgáló linket.
    Google találati listája - példa
  • Az alábbi kivonaton jól látszik, hogy mi történik akkor, ha véletlen túl sok jelenik meg az oldal navigációs és egyéb nem tartalmi részeiből: nem lesz túl értelmes a szövegkivonat.
    Google találati listája - túl sok a navigáció
  • Az utolsó kivonat egyrészt a kérdésre már a kivonatban megjelenő választ mutatja (létező legnagyobb szám), továbbá megfigyelhetjük, hogy a túl hosszú elérési útvonalat miképpen csonkolja a Google (két perjel között).
    Google találati listája - túl sok a navigáció

A „Listamegjelenés-optimalizálás” című bejegyzést 2005. 11. 21. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 01. 19., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Open Directory bejegyzések letiltása a találati rangsorokban

2006. 07. 16. 14:57 · OldalGazda →

http://sitemaps.blogspot.com/2006/07/more-control-over-page-snippets.html

Ha egy weboldal azon kevés oldal közé tartozik, melyet felvettek az Open Directory Project adatbázisába, akkor olykor hasznos lehet letiltani az ODP szerkesztői által is befolyásolt oldalcím és leírás automatikus megjelenítését a Google kereső találati listáiban. Sok esetben ugyanis a szerkesztők által véglegesített leírások és címek nem a legjobban sikerülnek, az oldal tulajdonosa sokkal jobbat tudna írni nála. Egyes oldalak profilja pedig az idővel módosulhat, és vajmi kevés esély van arra, hogy a leírások ennek megfelelő módosítását elérjük az ODP szerkesztőinél.

Az ODP leírások automatikus megjelenítésének letiltásához az alábbi Meta tagok valamelyikét kell beszúrni az oldalba:

  • <META NAME=”ROBOTS” CONTENT=”NOODP”>
  • <META NAME=”GOOGLEBOT” CONTENT=”NOODP”>

Az első meta tag elméletileg az összes keresőre vonatkozik, gyakorlatilag azonban jelenleg csak a Google támogatja.

És az MSN

2006. 07. 17. 02:32 · Névtelen hozzászóló →

Valójában a fenti meta tag-et az MSN vezette be májusban, a Google csak csatlakozott hozzá. A Yahoo talán soha nem is használta az ODP leírásait – így a meta tag alkalmazhatósága lényegében teljes körűnek mondható.