Magyar Google Zeitgeist 2007.

december 20, 2007

Közösségi szolgáltatások térnyerése

A Google 2007 Year-End Zeitgeist felmérése szerint ahogy globális szinten, úgy Magyarországon is a kapcsolatépítés jegyében telt az elmúlt időszak. A Google Year-End Zeitgeist (azaz „korszellem”) 2007 leggyorsabb növekedést produkáló keresőszavait vizsgálta, és végül felállított egy globális és egy országos lebontású toplistát, ami még nem érhető el a Zeitgeist weboldalán, viszont Google Magyarország által kiadott sajtóközleményből az alábbiakat tudhatjuk meg:

A magyarországi Google sajtóközleménye szerint

A Google.hu-n 2007-ben az alábbi kifejezésekre kerestek rá legtöbben az előző évhez képest (és itt fontos kihangsúlyozni, hogy itt nem abszolút számokról van szó, hanem arról, hogy a tavalyi évhez képest relatív melyik Kereső-kifejezés produkálta a legnagyobb mérvű növekedést):

  1. youtube
  2. iwiw
  3. myvip
  4. vatera
  5. love
  6. emo
  7. startlap
  8. port
  9. hotdog
  10. elvira

Az eredmények tisztán mutatják, hogy a közösségi oldalak népszerűsége igencsak megnőtt – az, hogy nemcsak magyar ( 2. iwiw), hanem nemzetközi oldal (3. myvip) is szerepel a dobogós helyek között, annak a jele, hogy ismerőseink köre jelentős mértékben kiterjed az országhatárokon túlra is. A YouTube (1.) videó-megosztó oldal is közösségi indíttatásúnak mondható, sikere abban rejlik, hogy szinte bármilyen videoklipet, mozifilm- és tévésorozat-részletet vagy magánfelvételt megtekinthetünk és megoszthatunk másokkal. Nagyjából ezen az elven működik a hotdog is (9), csak nem nemzetközi, hanem hazai szinten.

A vatera (4.) az online vásárlás révén hozza össze az embereket, ezen az oldalon termékek széles skálája (ékszerek, ruhák, háztartási gépek, műszaki cikkek, autók stb) cserél gazdát. A love (5.) kifejezés tavalyihoz képesti fokozódó népszerűsége is a kapcsolatépítés megnövekedett fontosságát és új módjainak terjedését tükrözi.

A magyar top10-ben szerepel még az idén nagy teret hódító emo (6.) zenei stílus, amely az emotional, azaz érzelmes punk zene rövidítése. Ezen kívül a startlap (7.) – ahol témakörök szerint megkereshetjük a számunkra érdekes weboldalakat -, a port.hu (8.), a tévécsatornák műsorait, sorozatok és mozifilmek leírást tartalmazó portál, és az elvira (10.), az online vasúti-menetrend lett „felkapott” 2007-ben.

A Google globális eredményei hasonló tendenciát mutatnak, az első tíz legdinamikusabban növekvő kereső kifejezés között közösségi (badoo, facebook, hi5) és videó-megosztó (dailymotion, youtube) oldalak találhatók, illetve a virtuális valóságra épülő second life.

Az Egyesült Államok toplistájából szemezgetve láthatjuk, hogy 2007-ben az amerikaiak ízlése nem túlzottan különbözött a miénktől a tévésorozatok terén (Az USA első 5 helyezettje a Heroes, azaz Hősök; a Lost, azaz Eltűntek, a Doktor House, a 24 és a Bones, azaz Dr Csont sorozatok).

Az amerikaiakat 2006-hoz képest idén a receptek közül elsősorban a Master Cleanse tisztítókúra, más néven a limonádé-diéta alapján készítette ételek, a francia lecsó (ratatouille), a cukkinis kenyér és a parmezán sajtos padlizsán receptjei érdekelték.

A számos örökérvényű kérdés közül a Google.com egyesült államokbeli látogatói az alábbi „hogyan” (how) kezdetű kérdéseket tették fel leggyakrabban az előző évhez képest: 1. hogyan csókoljunk (how to kiss) 2. hogyan rajzoljunk (how to draw) 3. hogyan kössünk (how to knit) 4. hogyan törjünk fel kódokat (how to hack) 5. hogyan táncoljunk (how to dance).

Magyar Google Zeitgeist 2007 novemberében

http://www.google.com/intl/en/press/intl-zeitgeist.html#hu

Mint az várható, nagyon erősek a klasszikus Szezonális kulcsszavak a novemberben legnagyobb növekedést produkáló kulcsszavak között:

  1. karácsony
  2. mikulás
  3. gázártámogatás
  4. kötelező biztosítás
  5. télapó
  6. csillag születik
  7. travian
  8. karácsonyi képek
  9. ncore
  10. advent
  11. netrisk
  12. angelina jolie
  13. arena plaza
  14. bithumen
  15. karácsonyfa

A „Magyar Google Zeitgeist 2007.” című bejegyzést 2007. 12. 20. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 12. 20., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások