Sitelinks

november 29, 2007

Extra linkek a Google első találatainak aloldalaira

Hébe-hóba régebben is meg lehetett figyelni azt a jelenséget, amikor a Google kereső bizonyos Találati rangsorokban az első találat esetén — a megszokott elemeken túl — közvetlen linkeket is megjelenített az első helyre rangsorolt weblaphoz tartozó webhely aloldalaira. 2007 őszén ez a jelenség egyre gyakoribb lett, mitöbb a Google Webmaster Tools segítségével a webmesterek maguk is befolyásolhatják, hogy milyen linkek jelenjenek. Régebben négy link jelent meg az URL-ekkel együtt, manapság azonban maximum nyolc link található itt, csak az aloldalak címével (amit valószínűleg a webhely Title eleméből és a belső Linkre rakott kulcsszavakból kombinál ki a rendszer).

Milyen oldalak esetén jelennek meg a sitelink-ek?

Fontos részlet, hogy csak az első helyen szereplő találatok esetén jelennek meg az aloldalakra mutató sitelinkek, és akkor sem minden Kereső-kifejezés esetén. Pontosan nem lehet tudni a megjelenés kritériumait, de a jelenség 2007 őszén csak nagyobb forgalmú, sok bejövő linkkel rendelkező weboldalak esetén volt megfigyelhető. Általában nagyobb oldalak nevére rákeresve lehet előhozni: a www.index.hu esetén például az alábbi sitelinkek jelennek meg:

Google Sitelinks az Index.hu-ra keresés esetén

Jól láthatóak a rendszer gyermekbetegségei: hiába szerepel egy link a sitelinks-ek között, ugyanaz a weblap a második, harmadik helyezéseken is megjelenhet, mint különálló találat.

Milyen aloldalak jelennek meg a sitelink-ek között?

A Google súgója szerint automatikusan, a linkstruktúra elemzésével állapítják meg, hogy melyik aloldalak kerüljenek a sitelinkek közé: ezek nemcsak a találati domain aloldalai, hanem Aldomainjai is lehetnek. Minden bizonnyal számít a belső linkek száma is, vannak, akik a Google Eszköztár által gyűjtött adatokra gyanakodnak, vannak, akik az egyes aloldalakra mutató Külső hivatkozások szerepét is fontosnak tartják, azonban pl. az olyan oldalaknál, mint a www.iwiw.hu, elég lehet a bekerüléshez csupán egyetlen, a nyitóoldalról mutató link is. Az iwiw nyitólapról elérhető legtöbb aloldal sitelink-ként jelenik meg, noha biztos, hogy például az „elfelejtetted a jelszavad” aloldalra se belső linkek garmadája, se külső linkek nem nagyon mutatnak.

Hogyan lehet befolyásolni, hogy milyen aloldalak jelenjenek meg?

A Google Webmaster Tools-szal lehetséges blokkolni egyes aloldalak sitelink-ként történő megjelenését, noha egyelőre csak ideiglenes jelleggel, 90 napon át. Mindez a Links menüpont Sitelinks aloldalán tehető meg, ami így néz ki, ha érdemesnek bizonyult az oldal a sitelinkek megjelenítésére.

Sitelink panel a Google Webmaster Tools-ban

Itt a nemkívánatos sitelink sorában található „block” linkre kattintva kiválaszhatjuk az eltávolítás indokát, majd további részleteket is megadhatunk (nyilván ezzel is segítve a funkció továbbfejlesztését):

Az eltávolítás nem jelenti azt, hogy automatikusan „beugrik” egy újabb link a 8. helyre: egy link blokkolása után tehát csak 7 linket fog megjeleníteni a kereső.

A „Sitelinks” című bejegyzést 2007. 11. 29. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2008. 06. 23., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

2007. 11. 29. 15:53 · Longhand →

„Pontosan nem lehet tudni a megjelenés kritériumait”

De azért sejthető…, írtam róla pár napja, nem tudom olvastad-e.

Re:

2007. 11. 29. 16:10 · OldalGazda →

Igen olvastam (mellesleg most valamiért 404 errort mutat a http://optimalizalas.info/kereso-optimalizalas/multi-link-talalati-oldalak-a-googleben.php ), de szerintem csak egyetlen dolog biztos: hogy olyan oldalaknál jelenik meg ez a funkció, melyekre sok és értékes külső link mutat.

Illetve

2007. 11. 29. 16:59 · Névtelen hozzászóló →

A sok és értékes külső link mellett szerintem az is fontos, hogy látogatott oldalról legyen szó, ami gyakori keresésekre jön fel első helyen. Olyanhoz felesleges sitelink, amire a kutya sem keres rá. (Pl. a sztaki.hu-ról nem nagyon lehet sitelinket előcsalogatni, pedig biztos mutat rá egypár értékes külső hivatkozás.)

Az aloldalakra valószínűleg nem kell olyan nagyon sok rámutató hivatkozás, inkább a weboldal-struktúra, esetleg használati adatok alapján próbálják belőni, hogy relatíve mi a fontos a választékból. Az iwiwnél ugyebár nem túl nehéz, mert eléggé korlátozott az opciók száma.

2007. 11. 29. 17:10 · Longhand →

Lehet nem ment a szerver, most már jó szerencsérea link, köszi.Szerintem egyértelműen olyan esetekről van szó, amikor a keresett kifejezés egyértelműen asszociálható a weboldallal, így leggyakrabban brandek esetén.A Google persze lehet hogy csak egyszerűen számok alapján adja meg lehetőséget. Ha adott kifejezésre (és népszerű kifejezés) feljövő találatok közül az oldal 99%-ban van kiválasztva a többi website esetében akkor mennek a sitelinkek.

Re:Illetve

2007. 11. 30. 03:26 · OldalGazda →

Igen, a látogatottsággal meg a kattintások számával kapcsolatos észrevételek helytállóak szerintem, és jók a példák is, Köszi! (Longhand, egyébként nem tudom, mi lehetett a probléma hátterében, de nem a webszervered dobta a 404-et, hanem a tartalomkezelő rendszered)

Terjed a sitelink

2007. 12. 19. 01:18 · Névtelen hozzászóló →

http://joostdevalk.nl/more-sitelinks/

Arról szól, hogy kisebb oldalakhoz is kezdenek megjelenni a sitelinkek a Toolsban, csak még a találati listán nem nagyon mutatkoznak. Saját tapasztalatom is megerősíti.

Re: Terjed a sitelink

2007. 12. 19. 10:02 · OldalGazda →

Csak megerősíthetem a tapasztalataidat. A webni.innen.hu-hoz például az alábbi sitelink-eket gondolta ki a Google így hirtelenjében:

 AdSense számla letiltása  -  http://webni.innen.hu/AdSenseSz_c3_a1mlaLetilt_c3_a1sa  [bloquear] Legjobb eszköz telefonszámok, e ...  -  https://www.oldalgazda.hu/?p=4965  [bloquear] Adózás AdSense bevételek után  -  http://webni.innen.hu/Ad_c3_b3z_c3_a1sAdSenseBev_c3_a9telekUt_c3_a1n  [bloquear] AdSense kifizetés módja  -  http://webni.innen.hu/AdSenseKifizet_c3_a9sM_c3_b3dja  [bloquear] Rossz szomszédság  -  http://webni.innen.hu/RosszSzomsz_c3_a9ds_c3_a1g  [bloquear] Keresőoptimalizálás  -  http://webni.innen.hu/Keres_c5_91optimaliz_c3_a1l_c3_a1s  [bloquear] Csekkek beváltása  -  http://webni.innen.hu:8080/CsekkekBev_c3_a1lt_c3_a1sa  [bloquear] Láthatatlan web  -  http://webni.innen.hu/L_c3_a1thatatlanWeb  [bloquear]

bloquear

2007. 12. 19. 14:37 · Névtelen hozzászóló →

Spanyolra van állítva a Webmaster Tools-od? 🙂

Re:bloquear

2007. 12. 19. 16:02 · OldalGazda →

ja, igen, fel sem tűnt. alapájban véve most az oprendszerem van spanyolra állítva, ettől a böngésző is spanyol alapbeállításokat kapott, ettől meg a webmaster tools is…

Eltűnt

2008. 02. 02. 05:15 · Névtelen hozzászóló →

Eltűnt a Webmaster Tools-omból a 8 sitelink anélkül, hogy valaha is alkalmazta volna a Google a keresőoldalon. Csak úgy heccből legyártották, aztán most törölték, semmi értelme nem volt.

Elkezdődött a publikálás

2008. 02. 26. 15:20 · Névtelen hozzászóló →

Megkezdődött a sitelinkek nagyüzemi publikálása. Már a Webni-hez is mutatják.

Re: Elkezdődött a publikálás

2008. 02. 26. 17:10 · Névtelen hozzászóló →

igen, véletlenül nagyjából pontosan tudom, mióta, azt hiszem, hétfő óta mutatja már a sitelinks-eket a Google a webni keresőkifejezésre.

A Sitelinks mögötti mesterséges intelligencia 🙂

2008. 06. 22. 07:15 · Névtelen hozzászóló →

Úgy tűnik, a Webni fentebb idézett sitelinkjei közül a „Legjobb eszköz telefonszámok…”, „Csekkek beváltása” és „Láthatatlan web” hivatkozások a sokkal reprezentatívabb és hasznosabb „Újraregisztrálás kizárás után”, „további részletek” és „17 hozzászólás” nevű linkekre lettek lecserélve 🙂