Érvénytelen kattintás

március 16, 2007

Visszaélés Pay-per-click rendszerekkel

Érvénytelen kattintások legtöbbször úgy születnek, hogy az AdSense hirdetést megjelenítő webmester vagy saját maga, vagy megbízottjai vagy valamilyen automatizált rendszer segítségével kattintásokat generál saját oldalain

A pay-per-click, vagyis a klikkelés alapú hirdetési rendszerek üzemeltetésének az egyik legproblémásabb része az érvénytelen kattintások kiszűrése.

Google hirdetési rendszerei és az érvénytelen kattintások

Egy AdWords kampány hatékonyságát nagyban befolyásolja, hogy az adott kattintásokból mennyi az, ami valós, emberi látogatók, érdeklődő kattintása, ezért a Google Inc.-nek elemi érdeke a hamis kattintások kiszűrése. A Google állítása szerint az AdSense hirdetésekre történő érvénytelen kattintások túlnyomó hányadát már azelőtt kiszűrik, hogy azok megjelennének az AdWords hirdetőknél.

AdSense

Az AdSense megjelenítő, a felhasználói felületén kétféleképpen találkozhat érvénytelen kattintásokkal:

  • amikor a kimutatásokban a kattintások száma nem nulla, de a bevételek összege mégis nulla. Ez történik akkor is, ha véletlenül a saját oldalunkon megjelenő hirdetésre kattintunk
  • a „Fiókom” / „Fizetési előzmények” aloldalon a „Bevételek” sor melletti „részletek” feliratra kattintva megjelenik egy „Levonások – Érvénytelen kattintások” sor.

AdWords

Az AdWords hirdető számláján is hasonlóan megjelenhet az érvénytelen kattintások után járó utólagos jóváírás, azonban emellett nékiképp többet tudhat meg az érvénytelen kattintásokról, mint hirdetésmegjelenítő kollégája. Például a kampány eredményességéről generált jelentés segítségével megtudhatja az érvénytelen átkattintások arányát és értékét is az egyes kampányokra lebontva.

Összefoglaló a Google hivatalos ismertetőjéről

forrás: http://adwords.blogspot.com/2007/02/invalid-clicks-googles-overall-numbers.html

A Google hirdetési rendszereiben egy háromszintű rendszer gondoskodik az érvénytelen kattintások kiszűréséről:

  • Valós idejű szűrők:
    • Automatizált, algoritmusok alapján megvalósított valós idejű szűrés
    • Az összes klikkelést vizsgálja
    • Az érvénytelen klikkelések túlnyomó többsége ezen e szűrőn akad fenn
  • Offlájn analízis:
    • Automatikus és manuális elemzések
    • Az AdSense megjelenítői hálózatára koncentrálva
    • A valós idejű szűrőkhöz képest jóval kevesebb hamis kattintás akad fenn ezen a szűrőn (kevesebb, mint 10%).
  • Utólagos vizsgálatok:
    • Viszonylag ritkán van rá szükség
    • Az összes, AdWords-szel hirdető ügyfél kérelmét megvizsgálják
    • Az ezen az úton detektált hamis kattintások száma elenyésző (kevesebb, mint 0,02%)

Amint az látszik, az érvénytelen kattintások oroszlánrészét a Google által működtetett első két szűrő végzi. Az első valós idejű szűrő még azelőtt azonosítja az érvénytelen kattintásokat, hogy azok megjelennének az AdWords hirdetők számláin. A második szűrő által érvénytelennek talált kattintások ellenértéket pedig utólag írják jóvá a hirdetők számláin. A harmadik szűrő már nem a Google által megelőző jelleggel működtetett rendszert takarja, hanem a hirdetők bejelentései alapján indított vizsgálatokat jelenti.

Gyakoriság kontra következmények

A kattintás alapú hirdetésekkel történő visszaélések sokszempontból hasonlítanak az e-mail szpemekre: a felhasználó szemszögéből nem elsősorban az a fontos, hogy hány szpemet küldenek el neki naponta, hanem az, hogy hány szpem landol a bejövő üzenetei között. A Google hirdetési rendszereiben -folyamatosan ingadozó mértékű-, de átlagosan 10%-nál kisebb százalékban fordulnak elő érvénytelen kattintások, azonban csak kevesebb, mint 0,02%-a a kattintásoknak az, melyek átcsúsznak a Google megelőző rendszerein. Ezek a százalékos értékek az AdWords rendszer 2002-es indulása óta meglehetősen állandónak mondhatóak, a fokozódó médiaérdeklődéstől függetlenül

A „Érvénytelen kattintás” című bejegyzést 2007. 03. 16. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2013. 07. 08., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Érvénytelen kattintások – a Google összesített adatai

2007. 03. 18. 13:58 · OldalGazda →

http://adwords.blogspot.com/2007/02/invalid-clicks-googles-overall-numbers.html

Összefoglaló leírás arról, hogy mit tesz a Google a hirdetési rendszerében előforduló érvénytelen kattintások kiszűrése érdekében, százalékos adatokkal illusztrálva.

No english 🙁

2007. 03. 18. 14:15 · Névtelen hozzászóló →

Ez az ervenytelen kattintas tema nagyon erdekelne. Nem tudnad leforditani a lenyeget belole, egy kis osszefoglalokent.Ha nem nagy problema.

Re: No english 🙁

2007. 03. 24. 09:03 · OldalGazda →

Beletelt kis időbe, mire hozzájutottam, de kiegészítettem az oldalt az általad kértekkel.

És ilyenkor?

2007. 03. 27. 14:03 · hunvista →

Ezt a kérdést emailben is fel fogom tenni a Google supportnak, de gondoltam nem hiábavaló itt is nyilvánosan felvetni.

Az egyik cimbinek van egy kis internet klubja. Felvetődött, hogy az összes gépen legyen kezdőlap a HunVista. Aztán agyaltam rajta és arra gondoltam, hogy mi lesz ha ugyan arról az ip-ről, ugyan arról a gépról esetleg majd klikkolnak egy rakással a hirdetésekre. Félek, hogy szankció lenne a vége, pedig gyakorlatilag minden oké lenne. Erre mi a megoldás?

És ilyenkor?

2007. 03. 27. 14:13 · OldalGazda →

Csak két technikai jellegű ötletem van:

  • csinálj egy „alternatív címlapot”, egy alternatív URL-t, amin nincsenek hirdetések, és ezt add meg a cimbinek.
  • tegyél le kukit a böngészőbe, és figyeld valamilyen szisztéma alapján (pl. egy hét után lejár), és ha van kukija, akkor ne adjon a szerver neki ki hirdetési kóddal ellátott lapot semmikor.

És ilyenkor?

2007. 03. 27. 14:14 · OldalGazda →

Ja, és ha kombinálod a két dolgot: (csak az alternatív címlap telepíti a kukit a böngészőkbe), akkor el tudod érni, hogy ne lássanak és ne kattintsanak a cimbinél a hirdetésekre.