Duplikált tartalom
Menj fel ide: Keresőoptimalizálás fórum
Üdv!
Van egy honlapon (www.haltarto.hu) ami viszonylag jó látogatottsággal bír viszont keresőkben nem foglal el jó helyeket bizonyos kulcsszavakra. Mivel ez egy horgász oldal így a horgász szót majdnem minden kulcsszóba (amire optimalizáltam) bele kell írni (horgászvíz, horgászbolt, ...). Egy ismerősöm tanácsolta, hogy foglaljak le egy új domaint én meg is tettem ez lett a horgasz1.hu, mi ugyan oda mutat mint a haltarto.hu. Utánaolvastam a lefoglalás után
és ugye ez duplikált tartalom. Most mi tévő legyek? Ez az új domain segíteni vagy ártani fog nekem?
Válaszodat előre is köszönöm.
Kedves Balázs!
Egy nagyon fontos SEO alapelvet emelnék ki:
Egy domainnévnek legtöbbször csak akkor van értéke, ha egyedi tartalom van rajta, és külső linkek mutatnak rá. Egyébként SEO szempontból értéktelen, a keresők szemszögéből érdektelen.
Mivel nem tudsz önálló tartalmat kirakni a horgasz1.hu-ra, ezért szerintem nem javasolt ennek használata.
Ráadásul a haltarto.hu-ra már mutat egy csomó külső link, amit ha ugyanúgy oda is tudnál építeni a horgasz1.hu-ra, még akkor is hátrányban lenne ez a domain abból a szempontból, hogy a haltarto.hu-ra mutató linkek régebben léteznek.
Igaz, hogy a domainnévben levő kulcsszavak nagyon fontosak, de ez is csak egy a sok paraméter közül, amit a helyezésnél figyelembe vesz a Google. Igen, SEO szempontból lehet, hogy hiba volt egy olyan domainnéven kezdeni, ami nem tartalmaz kulcsszót, de szerintem vannak még azért egyéb fontos szempontok is a domainnév választásnál. (Pl. nézd meg ezt az oldalt 
Szóval szerintem döntsd el, hogy melyik domainnevet használod kizárólagosan. Ha az újat, akkor a régit irányítsd át az új domainra, úgy, hogy a haltarto.hu többet ne jelenjen meg böngésző címsorában, és ráadásul csinálj linképítést is az új domainra. Mindazonáltal nehéz pontosan megmondani, milyen hatása lesz egy ilyen átirányításnak.
Kedves József!
Köszönöm az információkat.
Mivel haltartó néven ismeri mindenki így ez a domain marad, a másik címet meg ráirányítom egy új oldalra, aminek még egyelőre a tartalma nem létezik 
Üdv, Balázs
Previously Jároli József wrote:
Kedves Balázs!
Egy nagyon fontos SEO alapelvet emelnék ki:
Egy domainnévnek legtöbbször csak akkor van értéke, ha egyedi tartalom van rajta, és külső linkek mutatnak rá. Egyébként SEO szempontból értéktelen, a keresők szemszögéből érdektelen.
Mivel nem tudsz önálló tartalmat kirakni a horgasz1.hu-ra, ezért szerintem nem javasolt ennek használata.
Ráadásul a haltarto.hu-ra már mutat egy csomó külső link, amit ha ugyanúgy oda is tudnál építeni a horgasz1.hu-ra, még akkor is hátrányban lenne ez a domain abból a szempontból, hogy a haltarto.hu-ra mutató linkek régebben léteznek.
Igaz, hogy a domainnévben levő kulcsszavak nagyon fontosak, de ez is csak egy a sok paraméter közül, amit a helyezésnél figyelembe vesz a Google. Igen, SEO szempontból lehet, hogy hiba volt egy olyan domainnéven kezdeni, ami nem tartalmaz kulcsszót, de szerintem vannak még azért egyéb fontos szempontok is a domainnév választásnál. (Pl. nézd meg ezt az oldalt
Szóval szerintem döntsd el, hogy melyik domainnevet használod kizárólagosan. Ha az újat, akkor a régit irányítsd át az új domainra, úgy, hogy a haltarto.hu többet ne jelenjen meg böngésző címsorában, és ráadásul csinálj linképítést is az új domainra. Mindazonáltal nehéz pontosan megmondani, milyen hatása lesz egy ilyen átirányításnak.
Hello!
Szeretnék tanácsot kérni a következő problémához.
A weblapom kb fél éve létezik, két kulcsszóra az első lapon van, PR2-vel rendelkezik. Pár napja létre jött egy másik oldal ami ctrl-c, ctrl-v módszerrel másolja a lapom tartalmát,( viszont alul jelzi, hogy az én tartalmam).
A kérdésem a következő:
Mekkora problémát okoz nekem ez kereső optimalizálási szempontból?
Hátrébb kerülök-e a keresőben, rontja-e a PR értékemet? stb.
Válaszod előre köszönöm.
Kedves László!
Sok függ attól, hogy a "másoló" weblap egyébként milyen régi, mennyi link mutat rá, tehát mennyire számít erősnek a keresők szemében, de ennek ismerete nélkül is nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a másoló rosszabb helyezéseket fog elérni: de erre sajnos hosszú távon nincsen teljes garancia.
Én azt csinálnám, hogy ha a másoló oldal egyébként teljes értékű linkkel (tehát nincs a linkeken pl. nofollow attribútum) hivatkozik az oldaladra, akkor nem foglalkoznék vele, ha pedig nincs teljes értékű link, akkor én írnék első körben egy kedves hangvételű levelet, amiben kérném a megfelelő linkelést (A másolt aloldalra, úgy, hogy a másolt cikk címe szerepeljen a link feliratán). Ha ezzel nem érsz el eredményt, akkor már be lehetne keményíteni, akár a jogi utat is meglebegtetve. Sok múlik persze azon, hogy mennyire érhető el az illető, saját domainnevén műveli mindezt, mely egyértelműen hozzá köthető, vagy nem.
A másoló weblapja a sajátja, saját teljes értékű domain-nel. Egy hetes a domain, és még kész sincs. Gondolom így a rámutató linkek száma még nulla.
Egyébként köszönöm a választ. ( kielégítő volt
sok sikert a továbbiakban)
Hello!
A WebmasterTools-ban az azonos metaleírások között található 2 oldal, azaz ugyanaz, és nem értem...
Vagyis valami/akarmi és valami/akarmi/ azonos, ezzel mit lehet kezdeni, és miért van ez?
Természetes, hogy azonos, de miért tartja számon a Google külön oldalként?
A címsorban csak a valami/akarmi/ jelenik meg akármit csinálok,
átirányítani ugye ilyenkor semmit sem tudok (vagy .htaccesben igen?),
egyáltalán érdemes lenne?, és ez valóban probléma?, mert ilyen alapon
minden könyvtár, aldomain, domain meg lehetne így 2 formában a Google
indexben. Tud valaki valamit segíteni?
Előre is köszönöm! Üdv!
Szia! Szerintem nincs ezzel semmi teendő, ez egy természetes dolog, a Google ezt tudja kezelni. Ugyanez történik pl. a www.haltarto.hu és a www.haltarto.hu/ esetén. Én arra tippelnék, hogy lehet, mindkét verzióra mutat külső link vagy belső link? Esetleg ezért van meg mindkét verzió a Google adatbázisában?
Szia!
Igen belső linkek voltak különbözők, azóta átírtam a / változatra mindet, ráadásul még a sitemap-ben is így volt, már ott is csak az egyik van és még a .htaccess-ben is átirányítottam a perjelesre a másikat.
Valószínűleg túlreagáltam 
Köszönöm.
Sziasztok,
Van egy domainnevem (példa kedvéért: www.ceg1.hu), ami PR4-es értékkel bír, de a cég tevékenységét megszüntettem, de a mai napig elég sok link mutat rá, ezért is van 4-es PageRank-je.
Időközben indítottam egy másik vállalkozást, aminek csináltam egy külön weblapot (példa kedvéért www.ceg2.hu). Mivel ez még elég új oldal (1 hónapja létezik) még csak 0-ás a PageRank-je. A két cég tevékenysége egyébként hasonló, szóval a tartalom nem lenne irreleváns.
A kérdés az lenne, hogyan tudnám "átvenni" (egyáltalán lehetséges-e?) az elsőként létrehozott oldal PageRank-jét? Vagyis, ha egyszerűen átirányítom a domain-t, akkor az milyen kihatással lesz a domain-re? Az átirányítást úgy szeretném megoldani, hogy a böngészőwebcímében a beírt címtől függetlenül mindig az új oldal webcíme szerepeljen.
Uhh, remélem sikerült érthetően leírnom!
Igen, érthető a problémakör, és nem is egyedi. Én azt javasolnám, hogy próbáld ki egész egyszerűen, hogy átirányítod a régi domainnevet az új domainnévre 301 Moved Permanently válaszkóddal. Saját tapasztalatom is alátámasztja, hogy ebben a felállásban nemcsak hogy a PR érték fog "átmenni" az új domainre, hanem azokra a kulcsszavakra is jó helyezést érhetsz el az új domainnal, melyekre a régi domainra mutató linkek erősítették a régi oldalt.
Néhány megfontolandó dolog:
- a régi, átirányított domainre mutató lap.hu-s linkeket és még néhány olyan katalógusban levő linkeket bukni fogod, ahol vizsgálják, hogy milyen válaszkódot ad az adott linkgyűjteménybe bejegyzett link.
- a régi domainra mutató mélylinkek esetén is megfontolandó, hogy speciális átirányítást hozz létre azokról az URL-ekről, melyekre értékes linkek mutatnak, az új domainon található URL-ekkel összhangban:
például, ha ide mutat egy értékes külső link:
regidomain.hu/valamilyen-tema/index.htm
és ha az új oldalon is van egy, ugyanennek a témának megfelelő oldal, akkor ida kellene átirányítani,
ujdomain.hu/valamilyen-tema.php
és nem az
ujdomain.hu/ -ra.
Kedves József,
Köszönöm a választ, nagyon hasznos volt.
Még annyi kérdésem lenne, hogy az átirányítást én meg tudom csinálni (pl. FTP-n bejelentkezek és az index.htm-et módosítom), vagy ehhez mindenképp a tárhely szolgáltató/domain fenntartó segítsége kell?
nem tudom, hol van az oldalad, de a kérdésből ítélve vélhetőleg nem férsz hozzá a httpd.conf (vagy divatosabb rendszereken az apache2.conf) fájlhoz, úgyhogy a tárhely szolgáltató segítsége kellene.
A a httpd.conf / apache2.conf fájlokhoz nem férek hozzá, így egyelőre csak annyit csináltam, hogy az alábbi php kódot illesztettem be a régi domain index.php oldalába:
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Status: 301 Moved Permanently");
header("Location: http://www.ujdomainnev.hu");
exit(0);
Kedves József,
Még tavaly váltottunk pár szót a honlap átirányítást témájáról.
Azt akkor el is végeztem.
Epekedve vártam már a PageRank frissítést, de sajnos nálam nem hozott sikert.
Az új oldalam (2010.10.01-én) lett létrehozva, még mindig PR0-ás, pedig rengeteg link mutat rá.
Ami még rosszabb, hogy a régi oldalam, melynek domain-je átirányításra került szintén 0-ás PageRanket kapott, pedig korábban 4-es PageRank-el rendelkezett, így sajnos nem sikerült a PageRank-et átmenteni a gyakorlatban a 301-es átirányítással... 
Elképzelhető, hogy a mostani PageRank frissítés még nem teljes, és az "új" oldalakat még nem vette észre?
Azért is furcsálom a PR0-át, mert van még egy harmadik oldalam is, ahol - és most kapaszkodjon meg - mindössze 5 link mutat csak az oldalra, de még így is simán elérte a 3-as PageRank-et (www.szucsmotors.com).
Izgatottan várom válaszát,
(U.i.: az érintett domain-ek linkjét nem szeretném nyilvánosan megjeleníteni, de privátban átküldhetem Önnek, ha az esetleg érdekes lehet a kérdés megválaszolásával kapcsolatban)
Previously Jároli József wrote:
Igen, érthető a problémakör, és nem is egyedi. Én azt javasolnám, hogy próbáld ki egész egyszerűen, hogy átirányítod a régi domainnevet az új domainnévre 301 Moved Permanently válaszkóddal. Saját tapasztalatom is alátámasztja, hogy ebben a felállásban nemcsak hogy a PR érték fog "átmenni" az új domainre, hanem azokra a kulcsszavakra is jó helyezést érhetsz el az új domainnal, melyekre a régi domainra mutató linkek erősítették a régi oldalt.
Néhány megfontolandó dolog:
- a régi, átirányított domainre mutató lap.hu-s linkeket és még néhány olyan katalógusban levő linkeket bukni fogod, ahol vizsgálják, hogy milyen válaszkódot ad az adott linkgyűjteménybe bejegyzett link.
- a régi domainra mutató mélylinkek esetén is megfontolandó, hogy speciális átirányítást hozz létre azokról az URL-ekről, melyekre értékes linkek mutatnak, az új domainon található URL-ekkel összhangban:
például, ha ide mutat egy értékes külső link:
regidomain.hu/valamilyen-tema/index.htm
és ha az új oldalon is van egy, ugyanennek a témának megfelelő oldal, akkor ida kellene átirányítani,
ujdomain.hu/valamilyen-tema.php
és nem az
ujdomain.hu/ -ra.
Kedves József
Gondot okoz e, és ha igen, hogy javítsam ki a hibát? Az oldalam www.bodai.hu, mely a domaint beütve rögtön a www.bodai.hu/ re ugrik. A www nélküli bodai.hu is ugyanazt a tartalmat hozza, de ez is a azonnal a bodai.hu/-re ugrik. Elkezdtem a linképítést, láthatóan haladok előre a Googleban, a linkeket a www.bodai.hu ra kezdtem gyűjteni, a / jel nélkül. Lehet ebből hátrányom a későbbiekben? Duplikált tartalomnak számít e a www-s és az anélküli webcím külön futása?
Elnézést, hogy laikusan fogalmaztam, nem vagyok programozó
(
Köszönöm
Bodai Imre
Ahol még nem kapott PR értéket az oldal, ott még talán kaphat. Ami pedig a szucsmotors.com-ot illeti, nos én kb. tízszer annyi külső linket látok, majdnem ötvenet, de nem is elsősorban ez, hanem az oldalon a Google által nyilvántartott több mint háromezer weblap által adott belső link lehet az, ami nagyban hozzájárulhat a 3-mas Page Rankhoz.
Szóval szerintem véletlenek nincsenek, csak ismeretlen, vagy számításba nem vett körülmények. Mivel minden körülményt senki sem ismer, ezért minél felszínesebben vizsgáljuk ezeket az eseteket, annál véletlenszerűbbnek tűnnek 
Ahogy a perjeles és a perjel nélküli két URL is technikailag különállónak számít, úgy a www és a www nélküli két domainnév is. A Google azonban elég ügyes ahhoz, hogy tudja kezelni ezeket a technikai jellegű kettősségeket, és ne számítsa tartalomduplikálásnak. Az mindenesetre helyes, ha konzekvensen mindig csak a www aldomaines linket használod a linkelésnél, de akár igaz lehet ez a perjel esetére is, bár ez kevésbé fontos, mivel minden szerver megcsinálja ezt az átirányítást, ellentétben a www esetével, ahol meg nem.
www és www nélküli ügyben akkor most tegyek? Jároli József szerint "A Google azonban elég ügyes ahhoz, hogy tudja kezelni ezeket a technikai jellegű kettősségeket..." Livio Letz szerint " még nem olyan ügyes sem a Google, sem más kereső, azért is bevezették a
canonical meta tagot, amelynek megadása esetén el lehet felejtetni a meg
nem adott értelmezését, tehát a duplikált tartalom egyelőre így
kiküszöbölhető."
Az jó megoldás, ha átirányíttatom a www nélkülit a www-re, vagy fordítva?
A www kérdéskör megoldásáról írtam egy külön bejegyzést, ami remélhetőleg válaszol a kérdéseidre: lásd: www aldomain
, ilyen gyanú esetén már csak egy segítség van: rákeresni idézőjelekkel, pozitív eredménykor azonnal csere