Stíluslap

március 29, 2005

A lépcsőzetes stíluslapok (CSS) előnyei

A lépcsőzetes stíluslapok (Cascading Stylesheets, lásd: WikiPedia:CSS) segítségével a weboldal szerkezete, tartalma külön választható a formától, tehát a weboldal külső megjelenésétől. Nemcsak az Akadálymentes weboldalak létrehozása, hanem a Keresőoptimalizálás szempontjából is nélkülözhetetlen technológia. Használata az alábbi kézzelfogható előnyökkel jár:

  • A tartalmi elemek hierarchiája tiszta marad: Az oldal Fejezetcímek, bekezdések, illusztrációként szolgáló táblázatok, Képek, listák, stb. váltakozásából áll, ellentétben a Táblázatos layout-tal. A Kulcsszavak súlyozása miatt sokkal jobb például a Fejezetcímeket használni (pl. <H1>), mintsem a fejezet címét egy táblázat megfelelően formázott cellájában egyszerű szövegelemként elhelyezni.
  • Az egyes tartalmi elemek kinézete szabadon változtatható: például a <B> tag, ami a kövér betűt szabályozza, ugyanolyanra állítható be, mint a normál szöveg. Hasonló trükkökkel elérhető, hogy a keresők számára fontos elemeket, az Oldal kulcsfontosságú részeit úgy töltsük fel Kulcsszavakkal, hogy mindez ne tükröződjék az oldal kinézetében.
  • Az oldal egyes elemeinek sorrendje a forráskódban szabadon változtatható. Megcsinálhatjuk azt, hogy a forráskód keresők által fontosnak tartott első hányadát a fontos tartalom, a cikk foglalja el, míg a navigációs fejléc, mely vizuálisan a cikk előtt/felett jelenik meg, gyakorlatilag utána következzék a forrásban.
  • A lépcsőzetes stíluslapok segítségével például vizuálisan a FRAME-s szerkezethez hasonlót állíthatunk elő (fix navigációs elemekkel és gördülő tartalmi részekkel) úgy, hogy mindez egy HTML fáljban legyen, keresőbarát módon leírva. A megvalósítás mikéntje: http://tagsoup.com/-dev/null-/css/fixed/
  • Bizonyos formázások (például sorkizárt szöveg) csak stíluslappal valósíthatóak meg.

Demonstráció a CSS sokoldalúságáról

http://mboffin.com/stuff/designline-openair.gif

A fenti linken egy érdekes animált gif kép található, ami érzékletesen bemutaja, hogyan lehet lépésről-lépésre testre szabni egy oldal kinézetét, anélkül, hogy a tartalomhoz, tehát a HTML kódhoz egy ujjal is hozzá kellene nyúlni

A „Stíluslap” című bejegyzést 2005. 03. 29. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások