Adatok szerepe a konverzió alapú optimalizálásban

Ha konverzió alapján engedjük a Google-nek az AdWords kampányok optimalizálását, akkor nemcsak a korábbi látogatások és vásárlások adatai alapján történő statisztikai előrejelzésekkel határozhatjuk meg az ígéretes vásárlókat, hanem a Google ilyenkor akár olyan adatokat is felhasználhat a látogatók szegmentálásakor, melyeket az AdWords kezelőfelületén technikailag nehéz, vagy adatvédelmileg aggályos lenne megjeleníteni.

Mit mutat az AdWords felülete?

Az AdWords hirdetési kampányok esetében különböző, a hirdetési rendszer kezelőfelületén elérhető paraméterek módosításával igyekszünk behatárolni, hogy milyen típusú látogató esetén akarunk megjelenni hirdetésünkkel, és nem utolsósorban mekkora összeget vagyunk hajlandóak áldozni azért, hogy egy adott típusú látogató a weboldalunkra kattintson. A Google azonban az AdWords kezelőfelületén megjelenített paramétereken túlmenően is számos információval rendelkezik az adott látogatóról, melyekről mi nem szerezhetünk tudomást, viszont alapvetően befolyásolhatja, hogy mennyire értékes az a látogató, akinek megjelenik a hirdetésünk.

Látható és nem látható jellemzők

Keresőhirdetési kampányok esetén a látogatókat elsősorban a keresésnél használt kulcsszavak segítségével szűrhetjük, akár kulcsszavanként módosítva licitünket. Ezt az elsődleges célzást módosíthatjuk még néhány paraméter segítségével, mint pl. hogy honnan, milyen típusú készülékről, mikor történik a keresés, továbbá pl. hogy járt-e már az adott látogató a mi weboldalunkon. Ezek a lehetőségek látszólag akár elégnek is tűnhetnek azoknak a látogatóknak a behatárolására, akik nagy valószínűséggel pl. vásárolni fognak oldalunkon, azonban a Google ennél jóval többet tud a látogatókról, mint például:

  • milyen korábbi keresőkifejezéseket adott meg egy látogató, mielőtt beírta azt a kifejezést, amit mi szándékoztunk megcélozni.

Például ha ajándék webshopunk van, és valaki beírta a keresőbe, hogy ajándék ötletek, akkor ez a látogató akár ígéretesnek is tűnhet. Ha azonban ezt megelőzően olyan kifejezéseket írt be például, hogy ajándék készítés házilag, csináld magad ajándék, ajándék készítés otthon, akkor nagy valószínűséggel nem ő a mi ideális vásárlónk — az AdWords felületén azonban nincs olyan opció, ami a korábbi kereséseik alapján szűrné a látogatókat, csak az aktuális kereséseket célozhatjuk.

  • milyen oldalakon járt azelőtt a látogató, mielőtt beírta az adott kifejezést.

Ha például az ajándék ötletek keresőkifejezés beírása előtt az érdeklődő már végiglátogatta gyakorlatilag az összes konkurens ajándék webshopot, akkor nagy valószínűséggel itt komolyabb érdeklődés mutatkozik valamilyen ajándék vásárlása irányában. Az AdWords felületén azonban mi csak aszerint célozhatunk, hogy valaki járt-e már a mi saját oldalunkon, mások oldalainak meglátogatása alapján nem szűrhetjük a hirdetések megjelenítését, noha a Google jó eséllyel ezen információk birtokában van.

Mit használ fel a Google?

A Google tehát jóval több információt képes megszerezni és tárolni az adott felhasználókról annál, mint ami alapján lehetővé teszi a látogatók szegmentálását a hirdetéskezelő felületén. A fenti két példa csak egyszerű illusztrációja volt az elméleti lehetőségeknek, hiszen az üzleti titkok védelme, a látogatók privát szférájának védelme és egyéb technikai korlátok miatt nehéz egy kívülállónak meghatározni, mi az, amit valójában is használ a Google, amikor különböző ún. intelligens vagy automatizált célzási módokat engedünk meg neki.

Hogyan használja az adatokat?

Amikor pl. ún. intelligens CPC célzást adunk meg, akkor feljogosítjuk a Google-t arra, hogy részben a számunkra is mutatott és részben a csak általa látott, és statisztikailag értékelt adatok alapján egyes esetekben akár többet is adjon egy kattintásért, mint amit mi meghatároztunk, más esetekben pedig negatív irányban eltérjen az általunk megszabott licitektől.

Ha konverzióoptimalizáló segítségével licitálunk, akkor ezek az eltérések sokkal nagyobbak lehetnek, illetve ebben az esetben a Google azt, hogy mennyit ad egy-egy kattintásért, gyakorlatilag saját hatáskörben határozza meg. Míg mi továbbra is a kattintások ára alapján fizetünk, a Google automatizált megoldása azon dolgozik, hogy a konverziós költség a mi általunk megadotthoz közeli legyen.

Összefoglalás

A Google rengeteg adatot gyűjt a látogatókról, és ezekben keres különböző mintázatokat a konverzióra esélyesebb látogatások előrejelzéséhez. Nem feltétlenül kell itt a látogatók utáni kémkedésre gondolni: lehet például, van összefüggés a vásárlások gyakorisága és aközött, hogy mennyi idő telt el a keresőkifejezés beírásától a keresőhirdetésre kattintásig. Ezt mi valószínűleg sosem fogjuk megtudni, és még ha ezek a tények tudomásunkra is jutnának, csak a Google konverzióoptimalizáló megoldásai segítségével tudnánk kezdeni vele valamit.