Mit adott ez a weboldal?

Bár egy weboldal képes megváltoztatni, új irányba terelni az életed -akár már egyetlen cikk elolvasása után is, most inkább arról írnék, hogy egy weboldal fejlesztése és írása milyen hatással lehet az életedre: úgy, ahogy az én életemre is volt.

Tudás és tapasztalat

Elkezdtem valamivel foglalkozni, amihez akkoriban semmit sem értettem, írtam valamiről, ami érdekelt. Egyre többet olvastam utána, így egyre jobban elmélyedtem a témában. Önmagában már az is, hogy próbáltam strukturált formában írni arról, amit más, külföldi oldalakon olvastam, sokat segített abban, hogy megértsem, átlássam a témát, és mélyebb összefüggéseket fedezzek fel. Ráadásul ahogy egyre többet dolgoztam a weboldallal, folyamatosan további konkrét tapasztalatokkal gazdagodtam, hiszen választott témám pont az volt, hogy hogyan lehet népszerűvé tenni egy weboldalt a keresők segítségével.

Online társaság

Az oldal népszerűségénének emelkedésével nemcsak a látogatók száma nőtt, hanem a hozzászólások is egyre gyakoribbá váltak. A kommentekből pedig eszmecsere és beszélgetés lett: egy rendszeres látogatókból álló aktív társaság alakult ki. Jó volt látni, hogy az emberek hasznosnak tartják és használják, amit csináltam. Ráadásul ez nekem is sokat használt: a kérdések megválaszolása által ugyanis az én tudásom is napról-napra nőtt. Még mindig emlékszem arra a szuper érzésre, amikor először láttam, hogy nem én, hanem egy másik olvasó váalszolt egy kérdésre.

Üzleti megbízások

Már évek óta működött a weboldalam, de mivel eredetileg csak hobbiból jött létre, ezért sehol sem írtam, hogy bármilyen üzleti szolgáltatást is vállalnék. Ennek ellenére egyre több és több üzleti célú megkeresést kaptam, mígnem eljutottam arra a szintre, hogy különösebb anyagi megrázkódtatás nélkül otthagyhattam a biztos egzisztenciát nyújtó állásomat, így vállalkozóként már szinte kizárólag csak keresőmarketinggel foglalkoztam.

Megélhetés

Szabadúszóként töltött éveim alatt ha nem is automata pénztermelő online marketing gépezetként működött oldalam –mint ahogy azt sok online pénzkeresős fórumon elképzelik–, de folyamatosan ellátott újabb és újabb üzleti megkeresésekkel. Ráadásul időről-időre visszatérő kedves ügyfeleim új megbízásokat is adtak, ezért nemcsak saját, hanem mások megélhetését is gond nélkül biztosítani tudtam. Igaz, a bevételért végső soron meg kellett még dolgozni, de az első lépés, az ügyfélszerzés, pusztán a weboldal „műve” volt.

Karrier

Vagyis kevésbé fellengzősen: szakmai fejlődés. Mivel sok, kis cégnek dolgoztam, ezért muszáj volt egy kicsit mindenhez konyítani, ami a keresőmarketingen túl fontos lehetett egy-egy kisvállalkozás számára. Kezdetben a webfejlesztés, majd később egyre inkább a közösségi média területén is folyamatosan fejlődnöm kellett, hogy lépést tudjak tartani a világgal. Később is nagy hasznát vettem annak, hogy sokat fogalkoztam a keresőoptimalizálással, mindmáig az egyik leginkább technológia-intenzív marketing formával, így megvolt a megfelelő tudásom ahhoz, hogy elmélyedjek az adatvezérelt marketing szépségeiben. Szabadúszóként sok-sok különböző iparágat, üzleti modellt ismerhettem meg, így az online marketing stratégiaalkotás, illetve végső soron a ma oly divatos digitalizáció területén sem vagyok elveszett ember. Mégis, amikor egy olyan országban kezdtem el munkát keresni, aminek nem beszéltem a nyelvét, és ahol senki sem ismert engem, az álláskeresésem során leginkább a keresőmarketing tudásom volt az, ami felkeltette a munkaadók érdeklődését, és végül ezen a területen is sikerült elhelyezkedjek.

Összefoglalás

Amikor elkezdtem egy hobbi oldalt –ahová eredetileg csak pár bejegyzést terveztem kitenni– eszembe nem jutott, hogy ez a kis projekt végső soron az egész életemet fogja egy teljesen új irányba terelni. Bár a szájt már évek óta elvesztette a jelentőségét számomra, ezért nem is foglalkozok vele, de ha belegondolok, még mind a mai napig abból élek, hogy egyszer nekiálltam egy oldalt írni a keresésőoptimalizálásról és a keresésről.

De mitől lett ilyen sikeres ez az egész? A következő részben megpróbálok választ találni erre.