Hivatkozásablak

december 16, 2013

Nagyon ritka, hogy egy weboldal linkje mindenféle kommentár, szövegösszefüggés nélkül kikerüljön valahová. Az oldalunkra mutató külső hivatkozások körül ezért mindig lesz valamilyen kontextus: a hivatkozásablak. Úgy is lehet ezért tekinteni a más weboldalakon feltűnő hivatkozásokra, mint megannyi kicsi ablakra, melyen „átnézve” bekukkanthatnak oldalunkra anélkül, hogy meglátogatnának.

A weboldal „fülszövege”

A látogatók mielőtt rákattintanak egy, weboldalunkra mutató linkre, általában elolvassák a link körül megjelenő szöveget, megnézik a képeket, tehát értelmezik a szövegösszefüggést. Ha pedig ez felkeltette érdeklődésük, akkor rákattintanak a hivatkozásra, és eljutnak weboldalunkra. Ha nem megfelelő vagy félreérthető a hivatkozást körülvevő szöveg, akkor sokkal kisebb valószínűséggel kattintanak, vagy olyanok is kattintanak, akiknek mi nem tudunk hasznos, érdekes információkkal szolgálni (ez utóbbi is lehet igen problematikus, ha pl. fizettünk azért, hogy kattintsanak).

Hivatkozásablak tartalma

A hivatkozásablakban, tehát a link szövegkörnyezetében mindig olyan információ fog megjelenni, amit a hivatkozó weboldalunkról „gondol”. Lehet, hogy ezt saját szavaival mondja el, de gyakran az is megesik, hogy a weboldalunk tartalmából kerül valamilyen szövegkivonat a hivatkozásablakba.

Kötetlen hivatkozásablakok

Ha valaki egy hozzászólásban, blogbejegyzésben, cikkben említi weboldalunkat, akkor a hivatkozásablak formátuma és terjedelme nagyon változatos lehet: lehet csupán egy szó is, ami egy valódi hipertext-ben jelenik meg, de lehet egy hosszabb szöveg is, ami részletesen bemutatja cégünk, weboldalunk, stb.

Ebben az esetben a hivatkozásablakban feltétlenül megjelenik a weboldalunk témájával kapcsolatos szöveg, de elsősorban nem az oldalról kimásolt szöveg révén, hanem saját szavakkal elmondott vélemény vagy ajánlás formájában. Ha pozitív a vélemény, vagy érdekes az ajánlás, akkor nagy valószínűséggel kattintani fognak oldalunkra.

Kötött hivatkozásablakok

A nagy részben tartalomaggregáló oldalak, mint pl. a keresők és a közösségi oldalak, a külső oldalakra mutató hivatkozásokat egy kötött formátumban jelenítik meg, melynek terjedelme ráadásul korlátos. Az ilyen oldalakon megjelenő hivatkozásablakok esetén tehát egy, az adott kereső vagy közösségi oldal által meghatározott formájú és terjedelmű, általában meglehetősen kicsiny ablakon át láthatjuk csak a hivatkozott weboldalt.

Ebben az esetben  weboldalunk szövegét kivonatolva fog létrejönni a hivatkozásablak tartalma. Bár az aggregátor oldalak igyekeznek automatizált módszerekkel a legértelmesebb szövegkörnyezetbe helyezni az oldalunkra mutató linket, nem mindig sikerül érdekes, szabatos, figyelemfelkeltő szövegkörnyezetbe helyezni hivatkozásainkat – kiváltképp ha mi magunk nem sietünk kivonatoló algoritmusaik segítségére.

Összefoglalás

A hivatkozásablakok tartalma gyakorlatilag olyan, mint a könyvek fülszövege. A benne látható információk alapján döntik el ugyanis reménybeli látogatóink, hogy rákattintanak-e a hivatkozásra, így eljutnak-e a weboldalra. Az, hogy mi szerepel a hivatkozásablakban, pedig nagyrészt függ a különböző forrásból származó hivatkozások típusától, létrejöttének módjától.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük