Weblap megjelenítéséhez szükséges idő

2014. május • 1.

Mi történik addig, amíg letöltődik és megjelenik egy weblap a böngészőnkben? Ahhoz, hogy tenni tudjunk annak érdekében, hogy gyorsabb legyen webhelyünk működése, először ismerni kell azt a komplex, többlépcsős folyamatot, ami egy weboldal megjelenítéséhez szükséges.

1. mennyi idő alatt érkezik meg a kérelmünk a szerverhez

A weboldal lekérésének első lépése, hogy a gépünkről elindul kérelmünk a webszerver felé. Az ehhez szükséges idő függ az internetkapcsolat sebességétől, ami pedig a rendelkezésre álló sávszélességtől vagy a szervertől való távolságunktól. Általában ez azonban a kevésbé fontos, és kevésbé befolyásolható lépések közé tartozik, még akkor is, ha egy weboldal betöltéséhez számos kérelem elküldése szükséges.

2. mennyi idő alatt számolja ki a szerver a választ

Hogy mennyi időbe telik, míg a szerver előállítja a kérelmünknek megfelelő weblap megjelenítéséhez szükséges html fájlt, az attól függ, hogy mennyit kell számolnia emiatt. A legtöbb weboldalon pl. a php kódok lefuttatása mellett az adatbázis-lekérések teszik ki a számolási feladatokat. Minél több és lassabb kódot kell futtatni, minél több és összetettebb lekérdezést kell végezni, annál hosszabb ideig fog tartani a látogatóknak elküldendő html fájlok előállítása. Míg a lekérdezésünk azt határozza meg, hogy milyen logika alapján kellene megjeleníteni egy weblap tartalmát, a válaszként elküldött html kód  azt szabja meg, hogy minek, hol kel megjelennie.

3. mennyi idő alatt töltődik le a weboldal html kódja

Elsőként a weboldal html kódja érkezik meg a látogató böngészőjébe. Miután a böngésző végignézi a html kódot, elkezdi letölteni a kódban hivatkozott, a weboldal egészének megjelenítéséhez szükséges további fájlokat: képeket, javascript fájlokat és css stíluslap fájlokat. Bár a html kód letöltése kulcsfontosságú, általában egy modern weboldal esetén csak az adatforgalom összességében kisebb hányadát jelenti.

4. mennyi idő alatt töltődik le az összes szükséges fájl

Míg az index.hu nyitólapjának html kódja kb. 300 kilobyte-os, a nyitólap megjelenítéséhez még kb. további száz fájl letöltése szükséges, melyek összmérete legalább tízszer akkora mint a html kódé. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy tízszer annyi adatnak kell megérkezni, hanem azt is, hogy százszor annyi kapcsolatnak kell felépülni a webszerver és a látogató böngészője között – ami pedig mind-mind idő.

5. mennyi idő alatt jeleníti meg a böngésző az oldalt

Időbe kerül az is, hogy a látogató böngészője kiszámolja a megjelenítéshez szükséges összes adatból, hogy pontosan hogyan is kellene kinéznie az adott weboldalnak és megjelenítse (lerenderelje) azt. Általában ehhez nem kell megvárni, míg az oldalhoz tartozó összes adat letöltődik, azonban vannak olyan esetek, amikor az összes fájl megérkeztéig nem lehet pontosan kiszámolni, hogy  milyen weblapelemnek, hol és hogyan kellene megjelennie (például az oldalgazda.hu webhely nyitólapján megjelenő csempék esetén). Régebbi, gyengébb számítógépeknél ez is növelheti a weboldal betöltődésének látogatóknál érzékelhető időszükségletét.

Összefoglalás

A webhelysebesség sok mindentől függ:  milyen gyors a webszerver, mennyire gyors az internetkapcsolat a szerver és a látogató között, mennyire összetett a weblap, mekkora elemekből épül fel; továbbá a látogató gépe mennyire gyorsan képes lefuttatni a kliens oldali szkripteket – ezek mindegyike hatással van arra, hogy egy webhely működését gyorsnak vagy lassúnak érzékeljük mi, látogatók, esetleg mit gondol a webhelyek sebességét is vizsgáló Google kereső algoritmusa weboldalunkról.