Apród.hu és az olx.hu lenyomatai a Google keresőben

Gondoltam, érdekes lenne nyomon követni, hogy az idei év leglátványosabb weboldal-költöztetése (apród.hu » olx.hu) miképpen csapódik le a Google adatbázisában. Bő fél éve kezdtem el figyelni, hogy hogyan alakul a Google által kijelzett, az adatbázisában található weblapok száma az egyes domainekről.

Apród.hu és olx.hu a Google keresőadatbázisában

 

Amint az a fenti diagramon látható, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan csökkent azoknak a weblapoknak a száma, melyeket a Google az aprod.hu-ról „hivatalosan” nyilvántart. Evvel párhuzamosan, folyamatosan növekedett az olx.hu-ról nyilvántartott lapok száma. A bejegyzés írásakor a durván félmilliós nagyságrendű nyilvántartott aprod.hu weblap mellett háromszor ennyi lapot, durván másfélmilliót tart nyilván a Google az olx.hu domainjéről.

A kezdeti hullámvasutazás, illetve a kivehető trendeket tarkító kiugrások valószínűleg nem a Google adatbázisának furcsaságait tükrözi, hanem inkább azt a tényt látszik megerősíteni, hogy a site:aprod.hu és a site:olx.hu keresőkifejezésekre a Google kereső erősen becsült számokat ad vissza – hasonlóan bármelyik site: kifejezéshez.

Apród.hu, Olx.hu a Jófogás.hu adatainak tükrében

Tegyük az — egyébként korrekt átirányításokkal — megyszüntetett apród.hu domainről, és a számos médiafelületen zajló kampány által futtatott, korábban szinte ismeretlen olx.hu domainről nyilvántartott weblapok száma mellé azt, hogy a konkurens jofogas.hu apróhirdető domainjéről mennyi weblapot jelez ki a Google a site: speciális kifejezésre.

 

Jófogás.hu, apród.hu, olx.hu a Google adatbázisában

Az ábrán jól látszik, hogy a jofogas.hu-ról a Google által ismert weblapok durván hétszázezres száma sokkal közelebb áll a már nem létező aprod.hu-ról nyilvántartott weblapok számához. Ráadásul az itt is érzékelhető kezdeti hullámvasutazás utáni lassú növekedés az elmúlt időszakban mintha stagnálásba, visszaesésbe fordult volna.

Összefoglalás

Érdekes tanulság, hogy egy több mint fél éve megszüntetett domainnévről még mindig hány weblapot tart nyilván a Google adatbázisa. Igaz, hogy ez a szám fokozatosan csökken, de így is közel áll a félmillióhoz.

Önmagában az, hogy az olx.hu-ról jóval több weblapot mutat ki a Google, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyivel több apróhirdetés lenne a rendszerben: hiszen a weblapok számához hozzátartozik mind az egyes kategóriák aloldalainak száma, mind pedig az is, hogy hány lapozható aloldalra bontják fel az egyes kategóriákat. Végül pedig olyan prózai okok is indokolhatják a nyilvántartott weblapok számának különbségét, hogy a Googlebot nem tudja vagy nem akarja a webhelyek teljes egészét beindexelni.

A hosszú távú trendek azonban már egyértelműbben tükrözhetik a domainek fejlődési irányát – tartalmuk bővülését éppúgy, mint a webhelyek egészének indexelhetőségét.