Miért múlt el/ki az oldalam?

Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy ha egykoron olyan sikeres volt ez a szájt, és annyi mindent adott nekem, akkor hogyan lehet az, hogy ennyire eltűnt a süllyesztőben?

Nincs üzleti érdek

Az oldal lejtmenetének legfőbb indoka, hogy megszűnt az üzleti érdek, ami a szájt karbantartása és bővítése mögött állt. Miután befejeztem szabadúszó korszakom, nem volt szükségem újabb ügyfelek megszerzésére, így az oldal üzleti szempontból elvesztette létjogosultságát. Mivel évről-évre egyre kevesebbet dolgoztam a magyar piacon, így még az a hosszútávú megfontolás is megszűnt, hogy ki tudja, egyszer talán jó lesz ez a magyar nyelvű oldal még valamire.

Nincs számottevő közönség

Az igazság az, hogy a kezdeti felívelés után több éven át már csak stagnált/vegetált az oldal. Ennek legfőbb oka az volt, hogy egy idő után már nem működött az a modell, hogy úgy teszem láthatóvá hozzáértésem, hogy szakmailag egyre összetettebb témákról írok. Minél jobban elmélyedtem ugyanis a keresőoptimalizálás vagy a linképítés rejtelmeiben, annál kevesebb magyar nyelven olvasó látogató érdeklődését keltették volna fel tapasztalataim: egy idő után már szinte csak a konkurenciám lett volna értő közönségem. Így egyre több érdekességet, értékes tapasztalatot tartottam meg magamnak, és egyre kevésbé érdekelt, hogy mássák is lássák és megértsék azt, amivel éppen foglalkozom.

Zsákutcába jutott technikai háttér

Akkoriban, amikor elindítottam az oldalt, tartalomkezelő rendszerrel weboldalt építeni még nem számított általánosnak. Bár többféle, kevéssé elterjedt tartalomkezelő közül lehetett választani, de nem volt még egy olyan kiemelkedően elterjedt rendszer ezért magától értődő hosszútávú választás, mint manapság a WordPress. Bár az első években még nagyon előremutatónak és fejlődőképesnek tűnt az általam választott rendszer, de sajnos megrekedt a fejlődésben, így egy újdonságok iránt nyitott webmesternek egyre kevésbé volt jó móka vele dolgozni.

Közben megpróbáltam teljesen új technikai alapokon egy teljesen új weboldalt indítani, majd végül mindkét oldalt átvándoroltatni a mostani, teljesen alap WordPress rendszerre, de ezek a váltások így utólag visszatekintve nem igazán jöttek be. Megakasztották a fejlődést, és nem hoztak annyi pluszt a látogatók és saját magam számára sem, mint amennyire cserében a technikai dolgok háttérbe tolták a tartalmi fejlesztéseket.

Szerencsés együttállások megszűnése

A fenti indokokon túl már szinte olcsó kifogásnak tűnik, hogy mindeközben megváltozott néhány személyes körülmény is. Biztos lehet családos emberként, napi több mint nyolcórányi munka mellett is folyamatosan, számottevő időt szentelni egy weboldal működtetésére, de nekem nem sikerült.

Nincs fejlődés, nincs helyezés, nincs forgalom

A folyamatosan megjelenő új tartalmak a közösségi média térnyerésével alapvető fontosságú látogatószerző tényezővé váltak. Ráadásul a jó Google helyezéshez egyre inkább az is kellett, hogy az oldal tartalma folyamatosan frissüljön, és ezzel összhangban pedig a rá mutató külső linkek száma is folyamatosan növekedjék, a fokozatosan magára hagyott oldal keresőhelyezései minden keresőkifejezésre visszaestek, így egyre kevesebb látogató lett, akik egyre kevesebb hozzászólást generáltak. Végül összeállt egy lefelé tartó, önmagát gerjesztő spirál.

Összefoglalás

Így az oldalam beleállt a földbe, manapság már alig látogatja valaki, hiszen szinte teljesen eltűnt a keresők találati listáiról. Bár már korábban is megtorpant az oldal fejlődése részben technikai, részben tartalmi okokból, de végső soron azért hagytam fel a szájt művelésével, mert már nem láttam, hogy miért érné meg nekem további erőfeszítéseket, több időt szánnom az oldalra.