"Az oldal káros lehet számítógéped számára" hiba

január 31, 2009

Világszerte nagyon furcsa hiba ütötte fel a fejét a Google-nél. A találati rangsorokban minden organikus találat alatt megjelent a „Az oldal káros lehet számítógéped számára” figyelmeztető felirat, illetve ennek helyi nyelvi változatai.

Emberemlékezet óta talán a legsúlyosabb hiba ütötte fel a fejét a Google-nél, melynek során minden egyes weboldalra azt jelezte ki a rendszer, hogy a megjelenített találatra kattintás veszélyes lehet a számítógép számára.

A Google saját magát is ártalmasnak találja

 

Nemcsak a „Az oldal káros lehet számítógéped számára”  (vagy angolul a „This site may harm your computer”) felirat jelent meg a találatok címsora alatt, hanem egyúttal az organikus találatok linkjei kattinthatatlanok lettek, hiszen a szokásos kattintás után nem az adott webhelyre jutunk, hanem a Google szokásos figyelmeztető oldalára, mely akkor jelenik meg, ha a kijelzett találatot szolgáltató oldal vírussal vagy egyéb potenciálisan káros kóddal fertőzött. Ráadásul később már ezt a szokásos hibaüzenetet sem tudta megjeleníteni a Google, csak egy 403 üzenetet:

403 Forbidden hiba a Google-nél

Érdekesség, hogy az AdWords hirdetések továbbra is kattinthatók, és megfelelően továbbítják a látogatókat a hirdetők oldalaira. Kíváncsi vagyok, hogy mekkora százalékkal növekednek a hirdetési bevételeik addig, amíg e hiba tart, hiszen a többi oldalra csak a kijelzett URL-ek bemásolásával lehet eljutni…

A hiba magyarázata

A hibajelenség kb. negyven percig tartott, és a Google magyarázata szerint emberi hiba okozhatta, mivel az ártalmas oldalak listáját nem algoritmusok, hanem emberek állítják össze, és ezúttal véletlenül belekerült a listába a / direktíva is, ami az összes weboldallal egyenértékű.