Bezárt a Yahoo! Site Explorer

november 22, 2011

A Bing keresőplatformjával való egyesülés sajnálatos hozadéka lett, hogy a mai nappal megszűnt az egyik legjobb de mindenképpen az egyetlen komoly adatbázis, mely ingyenesen lehetővé tette a mások oldalaira mutató külső linkek, vagyis a konkurencia linkjeinek vizsgálatát.

Az egyik legnagyobb publikus linkadatbázis

A komoly keresők rangsorolási algoritmusai a Google nyomán többé-kevésbé mind figyelembe veszik, hogy mely oldalakra honnan és milyen linkek mutatnak, így olyan adatbázissal minden keresőcég rendelkezik, ami tételesen nyilvántartja a webet behálózó linkek nagy részét: úgy a Google mint a Microsoft és korábban a Yahoo! is. Innentől kezdve részben már csak szándék, részben pedig szerverek és sávszélesség kérdése, hogy ezeket az adatokat az érdeklődő oldalgazdák és keresőoptimalizálók számára elérhetővé tegyék. 

A Google Webmestereszközök részletes és hasznos információkat szolgáltatnak a külső linkekről, de csak és kizárólag a saját weboldalainkról. A link:enoldalam.hu speciális keresőkifejezésben bár sokan hisznek, ha ezt írjuk be a Google keresőmezőjébe, csak a linkek töredékét kapjuk meg. A Bing hasonló webmestereszközei szintén csak a saját oldalak külső linkjeiről szolgáltatnak adatokat.

Nem keresőcégek linkadatbázisai

A Yahoo! Siteexplorer-nek voltak limitációi, például max. 1000 linket jelenített meg, továbbá korántsem minden létező linkről volt tudomása, stb. Mindez már évekkel azelőtt arra sarkallt néhány szakembert, hogy saját adatbázist hozzon létre, saját robotjaival minél nagyobb részét végigpásztázva a weboldalaknak.

Egy használható méretű és frissességű adatbázis felépítéséhez és karbantartásához azonban elég nagy sávszélesség egyéb szervererőforrás szükséges, így az ilyen adatbázisokhoz ingyen csak nagyon korlátozott mértékben férhetünk hozzá. Általában előfizetéses rendszerben használhatóak ezek az eszközök, melyek havi/éves néhány tízezer forintra rúgó összegét amatőr és és kezdő keresőoptimalizálók nem feltétlenül engedhetik meg maguknak.

Mit jelent ez a változás?

  • „Csináld magad” SEO-sok és alacsony színvonalon működő keresőoptimalizálók, illetve mindazok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek a linkadatokért, nem fogják tudni érdemben vizsgálni a konkurens oldalak linkjeit. 
  • Profi keresőoptimalizálók eddig sem kizárólagosan a Yahoo! Site Explorer adataira alapoztak, így számukra kisebb megrázkódtatást okoz a Yahoo! szolgáltatásának megszűnése, függően attól, hogy milyen mértékben használták a Yahoo! Site Explorer és egyéb adatbázisok adatait.
  • Linkadatbázisok fejlesztői viszont valószínűleg már akkor pezsgőt bontottak, amikor bejelentették a szolgáltatás megszűnésének dátumát.

Hogyan tovább?

Ha linkelemzésről, konkurenciaelemzésről van szó, ezzel a változással bonyolódott némileg a helyzet, hiszen nincs már egy olyan hely, ahol mindenki megnézheti jó közelítéssel, hogy mennyi külső link mutat akár saját akár mások oldalára. Ehelyett lesz néhány egyéb fizetős lehetőség, melyek közül mindenkinek, aki komolyan szeretne SOE-val foglalkozni, nagyjából saját magának kell kiválasztania, hogy melyik eszközért mennyit hajlandó fizetni.

Ajánlott olvasmány