uCoz – ingyenes tárhely és tartalomkezelő egyben

április 12, 2012

Az uCoz egy olyan komplex weboldal-készítő rendszer, ami a teljesen kezdőktől kezdve a weboldalak kódolásához értő oldalgazdák igényeit is képes kiszolgálni. Jó példa arra az esetre, amikor az ingyenes tárhely nem feltétlenül szitokszó, de hát a rendszer erényeit és korlátait nem is érdemes az ingyenesség felől vizsgálni, mert nem ez a lényege: összességében egy olyan hosztolt tartalomkezelő rendszerről beszélhetünk, aminek fenntartásával semmi gondunk nincs, mégis meglepően kevés korlátot állít egy átlagos igényű hobbi oldalgazda számára.

Mi is ez az uCoz?

Az uCoz ingyenes weblapszerkesztőként határozza meg önmagát, és ez fedi is a valóságot: technikai szempontból ugyanis ez egy hosztolt tartalomkezelő rendszer, mely nagyon sok funkcióját ingyen is elérhetővé teszi az oldalgazdák részére. Az uCoz célkitűzése egy olyan komplex környezet létrehozása, ahol minden eszköz rendelkezésre áll egy weboldal felépítéséhez, a képszerkesztő programoktól kezdve a webtárhelyen át a weboldal létrehozását és fejlesztését egyszerűen lehetővé tevő tartalomkezelő rendszerig bezárólag. Noha a rendszer egyértelműen azokat célozza meg, akik talán életük első weboldalát hozzák létre akárcsak hobbi céljából, nincs híján azoknak a funkcióknak sem, amelyek manapság egy modern tartalomkezelő rendszer elengedhetetlen részét képezik, sőt a weboldal fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges eszközök integrációja miatt sok, kurrens tartalomkezelő által csak kiegészítő funkcióként elérhető szolgáltatást is alapkiépítésben nyújt, mint pl. a látogatottsági statisztikák vagy a biztonsági mentések.

Hol helyezhető el az uCoz?

Ha honlapot szeretnénk létrehozni, többféle megoldás közül választhatunk, melyek más és más távolságra találhatók a „profi” weboldalak világától:

  • a skála alján találhatóak meg például a blogtárhelyek, ahol az összes blogoláshoz szükséges funkció kézre áll, de más típusú oldalt szinte lehetetlen, de legalábbis egyáltalán nem érdemes létrehozni velük. A csak a blogok — tehát az egyik legegyszerűbb weboldalépítési műfaj — igényelte korlátozott funkciókat bővíteni nem igazán lehet, de például sablonok tekintetében igen nagy a játéktér: gyakorlatilag olyan kinézetű oldalt hozhatunk létre, amilyet csak szeretnénk, igaz kizárólag csak html és css kódolással. Ettől eltekintve szinte semmit sem kell tudjunk azokról a technikai részletekről, melyek lehetővé teszik egy weboldal működését, mint pl. a html, a css vagy éppen egy tárhely működésének mikéntje.
  • az uCoz valahol középen áll ezen a skálán, hiszen szinte bármilyen járatos weboldalműfaj (blog, fórum, portál, stb.) tág határok között lehetséges testreszabásával és kombinációjával felépíthetjük oldalunkat úgy, hogy közben csak annyit kell foglalkozzunk a technikai részletekkel, amennyi indíttatásunk van erre. Rendelkezésünkre áll ugyanis egy komoly, összetett tartalomkezelő rendszer, ahol egy webes adminisztrációs felületen keresztül rengeteg funkcionális és tartalmi kérdést megoldhatunk egyedi módon úgy, hogy mindeközben semmilyen kódszintű ismeretre nincs feltétlenül szükség. A koncepció előnye egyben korlátja is, hiszen nincs lehetőségünk arra, hogy a tartalomkezelő rendszer mélylélektanába belenyúlva bizonyos funkciókat saját szájunk íze szerint módosítsunk, illetve akármilyen kiegészítő segítségével módosítsunk a rendszeren.
  • a skála másik végpontjához (ami a teljesen egyedi fejlesztésű oldalakat jelenti) közel a saját, általános célú webtárhelyre installált tartalomkezelő rendszer található, annak minden nyűgével és előnyével együtt. Például minden WordPress installáció után az első lépések közé tartozik a látogatottsági statisztika integrálására, a weboldal biztonságának fokozására vagy az adatmentésre szolgáló kiegészítők külön-külön felinstallálása, nem beszélve az olyan, alapfunkciónak is tekinthető kiegészítőkről, mint a (kapcsolatfelvételi) űrlapok létrehozására szolgáló add-onok: csupa olyan dolog, ami az uCoz rendszerébe első alkalommal belépve is már készen várja a felhasználókat. (E kényelmetlenségekért cserébe persze szinte bármit megvalósíthatunk, amit mások már kitaláltak, és a tartalomkezelő rendszer kiegészítőjeként publikáltak, de akár saját kiegészítőket is írhatunk a rendszerhez.)

Jól látszik tehát, hogy nemcsak az egyes weboldal-készítő rendszerek komplexitásában és szabadságfokában van eltérés, hanem a hozzájuk szükséges szaktudás mértékében is. Ebben a koordinátarendszerben az uCoz tehát egy jó kompromisszumot nyújt azoknak, akik (még) nem sokat értenek a weboldalkészítéshez, de szeretnének egy átlag blognál kicsit össztettebb, interaktívabb, mitöbb, tartalmasabb weboldalt létrehozni.

Miért lehet érdemes az uCoz-zal kezdeni?

Túl azon azokon a részletkérdéseken, amit leginkább csak a rendszer kipróbálása és a testközelből való találkozás során dönthetünk el, mint pl. tetszik-e nekünk a rendszer működése, logikája, elboldogulunk-e vele, stb. az alábbiak miatt lehet megfontolásra érdemes az uCoz-zal elkezdeni egy olyan weboldalt, amiből a későbbiekben még akármi is lehet:

  • Saját domainnév használata is lehetséges: ez ugye a keresőoptimalizálás egyik alapfeltétele is, de akár a saját józan eszünk is diktálhatja, hogy ha nagy építkezésbe kezdünk, azt ne más telkén (ucoz.hu aldomainen), hanem a sajátunkon végezzük. 
  • A prémium szolgáltatások árazása, és úgy általában az ebből kiolvasható üzleti modell lehetővé teszi a rendszer hosszú távú fejlődését is. Jóleső dolog az ingyenesség, azonban ha nem lenne kellő anyagi alapja a rendszer fejlesztésének, pár év múlva reménytelenül elavulttá válna az uCoz rendszere a rohamosan fejlődő tartalomkezelő rendszerek és weboldalműfajok mellett.

Mindez pedig lehetővé teszi, hogy ha két-három év múlva meg szeretnénk újítani weboldalunkat (hiszen manapság egy átlag honlap ennyi idő után kezd elavulttá válni), akkor azt különösebb törés nélkül megtehessük, akár a rendszeren belül, akár egy másik tartalomkezelő rendszerre és tárhelyre váltva (ezáltal tehát nem megspórolva az oldal teljes újraírását).

Mit is kínál az uCoz?

Első belépésnél kicsit zavaró is lehet, hogy a rendszer beléptet bennünket egy ún. webtop felületre, vagyis egy olyan, böngészőablakban futó operációs rendszerbe, amely a honlapjaink kezelésén és létrehozásán túl még számos egyéb, operációs rendszereknél megszokott alkalmazásokat is nyújt, mint pl. az esetünkben talán leghasznosabb képszerkesztő, hiszen így weboldalunk készítéséhez szükséges képeket akár képszerkesztő (GIMP, Photoshop) felinstallálása nélkül is el tudjuk készíteni. 

A weboldal vezérlőpultja által az úgynevezett modulokat érhetjük el, ezek mindegyike egy-egy többé-kevésbé ismert weboldalműfaj szabályai szerinti oldalak, aloldalak létrehozását teszi lehetővé. Van itt például blog, fórum, hírek, cikkek publikálására szolgáló modul, de itt kaptak helyet az olyan egyes részfunkciókat megvalósító modulok is, mint az űrlapkészítés, a keresés vagy a statisztika. Itt található a webshop modul is, ami azonban csak prémium szolgáltatások keretében érhető el. Vannak itt még továbbá olyan érdekességek is, mint pl. az egy kattintással, előre elkészített kategóriákkal létrehozható komplett linkgyűjtemény, hirdetőoldal, vagy akár egy online játékgyűjtemény, előre feltöltött játékokkal és kategóriákkal. 

Mindeközben számos olyan funkcióval és megoldással találkozhatunk, ami modern tartalomkezelőkből már ismerős lehet, vagy még ilyen formában ott sem megvalósított, csak külön kiegészítők által:

uCoz WSIWYG felülete

A fenti képen jól látszik pl. a WordPress-be is csak nemrég bevezetett szerkesztősáv, vagy az oldalsó dobozok átrendezését és tartalmát vizuális felületen lehetővé tevő felület, vagy a manapság már teljesen általánosnak számító, Word szövegszerkesztőhöz hasonló vizuális szerkesztő az új tartalmak létrehozásához. Ezen túl ráadásul közvetlenül is változtathatjuk az oldal sablonját: a fejlécben megjelenő főcímet egyből átírhatjuk, de két kattintással már a fejléc kódjában is turkálhatunk, ha arra támadna kedvünk.

uCoz vezérlőpult

A weboldal hátsó udvarán, a vezérlőpulton pedig az egyes modulokat aktiválhatjuk, és számtalan paraméterüket állíthatjuk egyenként be. Igaz, mindent nem lehet megváltoztatni segítségükkel, de például a blogok tekintetében is jóval több lehetőségünk van a rendszer saját szájízünk szerinti alakítására, mint egy átlag blogszolgáltatónál. A képernyőképen a vezérlőpult bal oldali sávjában az összes elérhető modul látható.

uCoz sablonok szerkesztése

Végezetül a rendszer egyik erőssége, hogy az egyes weblap-típusok sablonjait a különböző előregyártott sablonokból kiindulva a végletekig testre szabhatjuk. A html-kódban turkálást előre definált sablon változók, template tag-ek segítik, de mint ahogy a képernyőképen látható popup ablakban is látható, akár választhatjuk a vizuális szerkesztést, ahol a végleges szövegek helyett az azok beillesztésére szolgáló változókat helyezhetjük el egy számunkra megfelelő vizuális rendben.

Összefoglalás

Az uCoz rendszere tehát egyszerre képes kiszolgálni a weboldalukat elsősorban vizuális felületen keresztül szerkeszteni tudó kezdő oldalgazdákat, és az hobbicélú weboldal-készítők számára kínaiul hangzó html, css, template kódok világában otthonosabban mozgó embereket. 

Hogy jelenleg is hány különböző féle célra használják a rendszert, azt a top.ucoz.hu honlap-katalógusból kiindulva nézhetjük meg. Az itt látható weboldalak értékelésekor érdemes figyelembe venni azt, hogy a rendszer maga sokkal több lehetőséget nyújt, mint amennyit egy átlag felhasználó kihasznál, de hát ez inkább az általános webes és információépítészeti kultúra hiányosságainak tudható be.

A cikk elkészítését az uCoz.hu támogatta.