SearchWiki, a relevánsabb keresési találatokért

november 21, 2008

Budapest, 2008. november 21. – A Google bemutatta legújabb fejlesztését, a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket, illetve megoszthatják saját beállításaikat, véleményüket a többi felhasználóval is.

Mától teljesen személyre szabhatók a Google.com keresési eredményei. Ha egy hátrébb lévő találat fontosabb, mint ez elsőnek megjelenített, egyszerűen feltornázható a rangsor élére, az érdektelennek ítélt keresési eredmény pedig egyszerűen kitörölhető. Ha egy általunk fontosnak ítélt oldal pedig hiányzik a listából, egyszerűen hozzáadhatjuk ahhoz. Ezenkívül az is látható, hogy más felhasználók hogyan rendezték saját eredményeiket és milyen megjegyzéseket fűztek a különböző keresési találatokhoz.

Ha be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkba (azaz pl. a Gmail-fiókunkba) a módosításainkat automatikusan elmenti a rendszer – persze ezek a módosítások később akár vissza is vonhatók. A változtatások csak a saját keresési eredményeinket befolyásolják, hozzászólásaink viszont felkerülnek egy gyűjtő oldalra, ahol mások is láthatják, illetve véleményezhetik ezeket.

Használata egyszerű:

  • Jobbnak tartja az egyik eredményt, mint a többit?

Csak klikkeljen a   jelre, és máris feltornázhatja az oldal tetejére. Ahányszor csak rákeres erre a kifejezésre, a kiválasztott beállítás szerint jelenik majd meg az eredmény. A változtatásokra később is emlékezni fog, mert megjelenik mellette a   jel.

  •  Nem tetszik egy eredmény?

Klikkeljen a  jelre, amellyel eltávolíthatja a listájáról, így a későbbiekben rejtett eredményként fog megjelenni.

  •  Ismer egy jobb oldalt?

Az eredményoldal legalján klikkeljen az “Add a result” (Eredmény hozzáadása) gombra, amellyel egy ön szerint releváns oldalt egyszerűen hozzáadhat a listájához. Az ön által javasolt link a lista tetején jelenik meg, mellette a már ismert  jellel.

  • Szeretne megjegyzést fűzni egy eredményhez?

A   jelre kattintva megjelenik egy szövegdoboz, ahova beírhatja megjegyzését. Ez a kommentár minden olyan keresésnél megjelenik majd, ahol az adott eredmény visszaköszön. Ez egy remek lehetőség, hogy elmentse, majd előhívhassa gondolatait vagy jegyzeteit, ami az adott weboldal kapcsán eszébe jutott. A megjegyzések publikusak, ezáltal az egész közösség láthatja az adott eredménnyel kapcsolatos véleményét.

“A legjobb keresőmotor az, amelyik képes felismerni, hogy a felhasználó valójában mire is szeretne rátalálni. A SearchWiki funkciót ennek fényében fejlesztettük ki, hogy a még pontosabban személyre szabható keresővel a legrelevánsabb keresési eredményekre bukkanjanak a felhasználók” – mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője.

A Searchwiki szolgáltatást Google-fiókjába bejelentkezve próbálhatja ki a Google.com oldalon, egyelőre kizárólag angol nyelven.