Google organikus link probléma

szeptember 7, 2012

szabozs2012-09-07 11:08:58

Több napja nem élnek a honlapjaimon a google organikus linkek (a google keresőben a linkre kattintva az jön ki, hogy „Internal server error”

A honlapjaim: trevenum.hu és villanyaruhaz.hu

 Kezdődött a dolog azzal, hogy a szerver (amely üzemelteti a honlapokat) valamilyen támadást kapott, ami miatt a google támadóként észlelte, s letiltotta az adott szerveren üzemeltetett honlapokat. Ezt hárították, azóta helyreállt a rend, el lehet érni a honlapokat, de csak az én két honlapom esetében az organikus linkek nem álltak helyre, míg az összes többi honlap (pl. folkfashion.hu; budawine.hu) esetében igen.

 Azóta az üzemeltető ellenőrizte, s a google robot nem tud belátni a honlap belsejébe, elakad, így nem tudja újra feltérképezni azt.

 Létezhet olyan program, ami megbénítja a google robot működését, s így az első támadással juttatták volna azt be a szerverre?

 Megköszönném, amennyiben valaki segíteni tudna!

OldalGazda2012-09-07 23:27:21

Kedves Zsolt! Just for the record az egyik egy Joomlás oldal, a másik egy Interspire nevű weboldal szkripttel fut, amiket elég durván feltörtek, ha jól nézem úgy, hogy telefosták mindenféle long tail kifejezésekre optimalizált aloldalakkal. Annak, hogy a keresőkben megjelenített találatokra kattintva milyen hibaüzenetet dob a szerver, az égvilágon semmi köze nincs a Googlebot-hoz. Egész egyszerűen az a különbség, aközött, hogy ha simán beírom az URL-t, vagy pedig a Google találati listáiban kattintok, hogy más a Referrer. 

A szerveren tehát valami figyeli a lekérés referrer-ét, és ha az Google, akkor mást akar felszolgálni, mint ha egyébként nincs referrer.

Mivel tesztként korábban az ebbe a hozzászólásba berakott linkre is jól jött az oldal, plusz az ok.hu találatára kattintva is, az fix, hogy valamilyen szkript nézi a szerveren még mindig, hogy nem-e a Google felől jött az adott látogató, és ha igen, akkor próbál valami olyasmit futtatni, ami megborítja a szervert. A logfájlokban kellene utánanézni, hogy pontosan mi.

Hogy ez a kettősség miért fordul elő, annak teoretikusan két oka lehet: vagy a szerverüzemeltető rakott fel valami olyan megoldást, ami figyeli a referrert, és ennek megfelelően szolgálna fel mást és mást, vagy pedig a hacker által felrakott szkript csinálná ezt, ami – pl. azért, mert már részben letakarították a malware-t, hibára fut. 

Mivel ismeretes jónéhány olyan hackelési technika, ami vagy a Googlebotnak, de és ami esetünkben talán fontosabb, vagy csak a Google felől érkező látogatóknak mást, pl. malware letöltését segítő oldalt dob fel, ezért én azt javasolnám, hogy próbálják meg tovább takarítani a csúnyaságokat a szerverről. 

Megköszönném, ha akát privátban is, de be tudna számolni nekem a történet végkifejletéről.