Tartalom lopás

október 13, 2009

Anonymous2009-10-13 13:56:52

Sziasztok, Volt már valakinek dolga olyan problémával, hogy ellopták az általa készített tartalmakat, vagy azok egy részét? Mert nálunk sajnos ez a helyzet, és ráadásul a mi tartalmainkkal kereskedelmi tevékenységet is folytatnak és a felszólítás nem vezetett eredményre. A plagizálás miatt az oldalainkat a gugli hátradobta, úgy 50 találattal, és a PR-jüket lenullázta (eddig az első 5-ben voltak az oldalak). Szóval mit gondoltok?

OldalGazda2009-10-13 19:39:22

Nekem igazából csak rossz tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban: valakik még akkor is „lopni” fogják a tartalmaidat, ha azokat gyakorlatilag szabadon felhasználhatóvá teszed (mint pl. az én esetemben, ha csak azt kéred cserébe, hogy hivatkozzanak rád..) A csúcs az eddig az volt, amikor az egyik webfejlesztő cég úgy küldött árajánlatot az egyik partnerem weboldalának fejlesztésére, hogy mellékeltek hozzá egy egyoldalas kis kedvcsinálót/bemutatót a kiegészítőnek szánt keresőoptimalizáló szolgáltatásukhoz, ami nekem rendkívül ismerősen hangzott, és rákeresve megállapítottam, hogy valóban az én gondolataim és elképzeléseim egy az egyben történő lemásolásával akarták eladni saját szolgáltatásaikat. 

Szóval ezt sosem fogod tudni elkerülni. Mondjuk általában vagy az szokott lenni, hogy egyik oldalt sem bünteti (sem az eredetit, sem a másolatot) a Google, vagy hogy ha megjelenik két ugyanolyan tartalom, akkor azok közül általában az szokott nyerő lenni, ami régebb óta van jelen a weben, illetve az erősebbik (=több, jobb külső link) oldalon van. Lehet, hogy nem is a tartalomduplikálás miatt kerültetek hátrébb ?

Anonymous2009-10-14 13:01:34

Szia József, A két időpont gyanúsan egybeesik, és csak azok az aloldalak tűntek el a süllyesztőben (és kaptak 0-ás PR-t az addigi több éves 3-4-es PR helyett), melyeken az összes olyan tartalomrész szerepel, melyet a drága lenyúló kitett az oldalára. Találtam erről egy cikket, ahol azt írják, előfordulhat, hogy a gugli onnantól azt hiszi hogy egy másik oldalon „frissült” a tartalom, és onnantól azt az oldalt látogatja, míg azt ahonnan a tartalomrészt ellopták sutba vágja. (http://www.receptional.com/news/seo/lost-your-rankings-think-plagiarism). Mit gondolsz?

OldalGazda2009-10-15 16:05:26

Konkrétan nekem még nem volt olyan esetem, mint Neked, viszont vannak saját lapjaim is, amik egymást „plagizálják”, és nem tűnik úgy, mintha akkora büntiben lennének. Mellesleg pont a héten láttam egy ajánlatkérés kapcsán egy olyan oldalt, ami bár nem lopja a tartalmakat, de felépítésénél, működésénél fogva nulla olyan tartalommal rendelkezik, ami csak nála fordulna elő, és az az oldal is köszöni szépen jól van. Szóval nem ennyire egyértelmű a dolog. Még néhány dolog, ami eszembe jut:

– a kérdéses weblapokon (eredeti és koppincs) ugyanazok a Title és Meta description elemek? Ha igen, tegyél ellene

– kérted már az illetőt, hogy hagyja abba a tartalmaid másolását? nem lehet, hogy küldesz egy ügyvédi felszólítást az illetőnek? Simán csak egy ügyvédi fejléces papíron szépen megfogalmazott felszólítás már megtenné, lehet.

Többet a konkrétumok ismeretében, attól félek, nem tudok segíteni.