Kulcsszó fontossága a weboldalon

október 6, 2011

A Google algoritmusai szerint a webhely tulajdonosa akkor tart fontosnak egy kulcsszót, ha az adott kulcsszót szerepelteti a webhely keresők által fontosnak tartott, általában a webhely vagy az egyes weblapok tartalmát röviden összegző elemekben.

Ami nincs, az nem fontos

Amit egyáltalán nem említünk meg weboldalunkon, az a Google szerint minimális szinten sem fontos számunkra. Így leírva ez pofonegyszerűnek tűnik, mégis nem múlik el hét, hogy valaki ne jelentkezne olyan ajánlatkéréssel nálunk, ahol ne lenne az ügyfél által fontosnak megadott kifejezések között egy-kettő, ami egyáltalán nem is szerepel a weboldalon.

Ha emberek vizsgálnák az oldalakat

Ha a Google megbízásából emberek vizsgálnák meg a weboldalakat, akkor elég lenne csak írni bizonyos témákról. Ebben az esetben például ha mi hitelkihelyezésről vagy hiteltermékről írnánk, akkor még akár esélyünk is lehetne hitelre vagy hitelfelvételre megjelenni, függetlenül attól, hogy nem pont ugyanazokat a kifejezéseket használtuk.

Az algoritmusok konkrét egyezést várnak

Mivel oldalak elemzését a Google algoritmusai végzik, ezért nem csak hogy a fontos témákról kell írni, hanem mindezt a megfelelő kulcsszavak felhasználásával kell megtenni. Ha például azt írjuk, hogy szolgáltatásaink Budapesten és vonzáskörzetében érhetőek el, senki sem fog ránk találni a szolgáltatás + budaörs, szolgáltatás + budakalász típusú kifejezésekre.

Fontos kulcsszavak fontos helyeken

Webhelyünk keresők által fontosnak tartott részei csak részben esnek egybe a látogatóink által is fontosnak, hangsúlyosnak érzékelt részekkel. A Google azokat az elemeket tartja fontosnak, melyek:

  • korlátozott terjedelműek, tehát mindent nem, csak a legfontosabb szavakat jeleníthetjük meg itt,
  • szerepük az egyes weblapok tartalmának illetve webhelyünk egészének tömör, akár egy-két szóval történő összefoglalása,
  • nehezen változtathatóak konzekvenciák nélkül, tehát egy adott szóval való „feltöltésük” minél nagyobb „elköteleződést” kíván.

Fontos elemek célja

Webhelyünk domainneve, a főbb menüpontok megnevezése, weblapjaink címe és rövid leírása, elérési útvonala, vagy akár fejezetcímei mind-mind olyan elemek, melyek funkciójuknál fogva néhány kulcsszóba sűrítve foglalják össze hosszabb-rövidebb szövegeinket. Ezekkel az elemekkel tehát segítünk a Google algoritmusainak olyan módon megfogalmazni tartalmunkat, ahogy azokra keresnek: kulcsszavakkal.

Fontossági sorrend

A fejezetcímek az egyes bekezdések lényegét, a weblapok címe az egész weblap témáját, domainnevünk pedig jó esetben egész tevékenységi körünket írják le. A fontossági sorrendben a domainnév áll az első helyen, hiszen az itt megjelenő kulcsszavak azok, melyekkel vélhetőleg egy egész webhely foglalkozik. Az egyes fejezetek címe pedig a legkevésbé fontos, hiszen ezek kulcsszavai leginkább csak egy-egy bekezdést összegeznek, ráadásul a domainnévvel ellentétben egyszerűen, következmények nélkül változtathatóak.

Összefoglalás

Ahhoz, hogy a Google úgy gondolja, legalább számunkra fontos az a kulcsszó, amire éppen most keresnek, nem csupán webhelyünkön kell szerepelnie az adott keresőkifejezésnek, hanem valamelyik, a keresők által fontosnak ítélt helyén is kell feltűnnie: lehetőleg minél több szöveges tartalmat összegző, és minél erősebb terjedelmi korlátokkal rendelkező elemben. Ráadásul minél nehezebben változtatható az adott fontos elem tartalma, annál kisebb a valószínűsége, hogy csak a keresők rangsorainak direkt befolyásolására használják a webmesterek.