Bannerek keresőoptimalizálása

július 12, 2010

Különösen hosszabb távra szóló banneres hirdetések esetén olykor felmerül a kérdés, hogy hogyan lehetne ezt az alapjában véve csak a közvetlen látogatószerzésről szóló hirdetési formát a keresők felől érkező látogatottság növelésére is felhasználni. Noha ez technikailag lehetséges, a megvalósításnál érdemes néhány szempontot szem előtt tartani.

Mikor érdemes foglalkozni a bannerek keresőoptimalizálásával?

Ha csak pár hétig kívánunk megjelenni bannerünkkel egy másik weboldalon úgy sok értelme nincs foglalkozni azzal, hogy a banner lehetőleg a keresők számára is közvetítsen „üzenetet”, hiszen pár hét a keresőoptimalizálás szempontjából semminek számít: ennyi idő alatt nem igazán észlelhető eredménye a külső linkek fejlődésének.

Ha nem is az oldal tulajdonosával való közvetlen megállapodás alapján helyeztetjük el a bannerünket, hanem arról valamilyen reklámkiszolgáló szerver vagy reklámközvetítő rendszer gondoskodik, akkor technikailag sem lehetséges a bannerek optimalizálása.

Ha azonban hosszabb távú partnerség, vagy netán régi vágású bannercsere keretében kérjük bannerünk megjelentetését, akkor vagy érdemes néhány változtatást eszközölni a banner kódjában, vagy pedig külön néhány szöveges linket is kérni.

Mit jelentenek a bannerek a SEO szempontjából?

Bannercsere

Amikor bannercsere formájában csak egyetlen weblapon jelenünk meg a partner weboldalán további bannerek társaságában ömlesztve, akkor az azt jelenti, hogy teljesen feleslegesen használunk bannereket szöveges linkek helyett. Az ilyen aloldalak gyér látogatottsága miatt ugyanis semmi értelme nincs annak, hogy a banner grafikai megoldása révén kitűnjön, viszont a keresők számára a banner által jelentett link sokkal kevesebbet jelent, mint egy (kiváltképp folyó szövegben előforduló) szöveges link.

Több weblapon megjelenő bannerek

Amennyiben a banner a partner oldal összes weblapján, vagy nagyszámú weblapján jelenik meg, figyelembe kell vegyük az ún. site-wide linkek (tehát egy webhely minden weblapján jelen levő linkek) szerepét a keresőoptimalizálásban. Ha egy webhely sok weblapjáról mutatnak linkek egy külső weboldalra, nemcsak néhányról, akkor az azt jelenti, hogy a nagyobb számú külső link

 • a linkelés során használt kulcsszóra kicsit erősebben javíthatja a hivatkozott oldal keresőkben elért helyezéseit, de korántsem annyival nagyobb mértékben, mint amennyivel nagyobb számú link van jelen a webhely egészén,
 • nagyobb mértékben hozzájárulhat a hivatkozott weblap Page Rank értékének javulásához,
 • de okozhatja a hivatkozó webhely helyezéseinek (és akár PageRank értékeinek) általános gyengülését is,
 • kifejezetten azokban az esetekben, amikor túlzásokba esnek a webmesterek.

Összességében elmondható, hogy a bannerek a keresők szemében teljes értékű sitewide linkekkel történő megoldása a hivatkozott oldal számára relatív kevés előnnyel kecsegtető megoldás, viszont konkrét rizikófaktort jelenthet, akár a hivatkozó oldal látogatottságának komoly mértékű csökkenését okozva.

Képes bannerek

Amikor a banner maga képként kerül beillesztésre az oldalba, jpg, png vagy (animált) gif formájában, akkor gyakorlatilag a szöveg helyett képet „teszünk a linkre”:

Szöveges link kódja:

<a href="http://hirdetett-weboldal.hu" title="">  számunkra fontos kulcsszó </a>

Képes banner kódja:

<a href="http://hirdetett-weboldal.hu" title="">  <img src="banner-kepfajl.jpg" alt=""> </a> 

A fenti kódokból jól látszik, hogy a fontos kulcsszavak helyett egy képfájl kerül beillesztésre az oldalba. Ekkor elméletben két lehetőség van a kulcsszavak megjelenítésére ehhez a linkhez kapcsolódóan: a link A eleméhez kapcsolt TITLE attribútumban, vagy pedig a kép ALT attribútumában.

Bár egyes körökben makacsul tartja magát az a hit, hogy a linkek A elemére rakott TITLE attribútum mennyire számít a keresők szemében, valójában ez nem így van: a külföldi szakirodalom sem tartja említésre méltónak ezt a lehetőséget.

A másik lehetőség, a fontos kulcsszavak ALT attribútumban történő megjelenítése már nagyobb súllyal eshet latba a keresők szemében, de az általános szakmai konszenzus szerint sokkal kisebb a szerepe, mint a sima szöveges tartalomnak.

Flash bannerek

A Flash bannerek abból a szempontból számítanak még problémásabbnak, hogy technikailag pusztán egy külső multimédia fájl beillesztését jelentik a weboldal kódjába. Maga a link a Flash formátumba van belekódolva, abból a weboldal kódjában semmi sem látszik, így a beillesztéshez használt kód változtatásával még ha foglalkoznának a keresők a Flash-ban található linkekkel, sem tudnánk eredményt elérni.

Flash banner kódja:

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"      codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"      width="468"      height="60">  <param name="movie" value="banner-flash-fajl.swf" />  <embed src="banner-flash-fajl.swf"      width="468"      height="60"     type="application/x-shockwave-flash"      pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" /> </object> 

Ha a fenti, hagyományos kód segítségével illesztjük be a Flash alapú bannert, akkor az, hogy hová linkel a hirdetés, semmilyen formában nem jelenik meg a weboldal kódjában, így nem is tudunk mit optimalizálni rajta.

Előfordul még olykor az alábbi hibás megoldás is, amikor a Flash formátum beillesztésére szolgáló egész kódrészletet berakják egy sima HTML link elembe:

<a href="http://hirdetett-weboldal.hu" title="fontos kulcsszavak">  <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"      codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"      width="468"      height="60">  <param name="movie" value="banner-flash-fajl.swf" />  <embed src="banner-flash-fajl.swf"       width="468"      height="60"      type="application/x-shockwave-flash"      pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />  </object> </a> 

Jól látszik, hogy azon túl, hogy milyen szörnyű ez a megoldás, nem sok hasznot hajt, hiszen egyedül az A link elem — egyébként haszontalan — title attribútumában tudunk segítségével az oldalunkra mutató linkekkel kapcsolatban fontos kulcsszavakat megjeleníteni.

Optimalizált banner megoldások

Szöveges formátumú aláírás

Ha szeretnénk, hogy oldalunk bannerét megjelenítő partnerünk az oldalába illesztett kód segítségével hozzájáruljon weboldalunk keresőoptimalizálásához, akkor például elkészíthetjük úgy a banner kódját, hogy a képes tartalom mellett/alatt, stb. beillesztésre kerüljön egy sima szöveges link. Hogy ez ne legyen csúnya, ahhoz általában elég sok CSS formázást kell megadni pl. a link STYLE attribútuma segítségével.

<a href="http://hirdetett-weboldal.hu" title="">  <img src="banner-kepfajl.jpg" alt=""> </a> <br /> <a href="http://hirdetett-weboldal.hu"   style="egyedi formázás parméterei">   fontos kulcsszó </a> 

Banner betöltése JavaScript-tel

Ha annyira jó viszonyban vagyunk a bannerünket elhelyező webmesterrel, akkor akár kérhetjük azt is, hogy a Flash (de akár a képes bannerünket is) JavaScript segítségével töltse be az oldalra.

Ennek a technikának az a lényege, hogy az oldal kódjában, pl. DIV elemben egy sima szöveges link található, de emellett egy olyan JavaScript kódot illesztünk a weblap kódjába, mely a weboldal betöltődésekor a böngészőnkkel átírattatja ennek DIV elemnek a tartalmát úgy, hogy ott a látogató számára ne a sima szöveges link jelenjen meg, hanem a pl. egy Flash banner.

Ebben az esetben — csak a mi böngészőnkben és csak a beillesztett további JavaScript kód lefuttatása után — az alábbi kód helyett:

<div id="flashcontent">  <a href="http://hirdetett-weboldal.hu">   fontos kulcsszó  </a> </div>

böngészőnk ez alapján a kód alapján fogja megjeleníteni az oldalt:

<div id="flashcontent">  <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"      codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=8,0,0,0"      width="468"      height="60">  <param name="movie" value="banner-flash-fajl.swf" />  <embed src="banner-flash-fajl.swf"       width="468"      height="60"      type="application/x-shockwave-flash"      pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />  </object> </div> 

A keresők ebben az esetben gyakorlatilag csak az első, optimalizálás szempontjából hasznos kódot látják a sima szöveges linkkel. Hasonló élményben lesz része a Flash támogatással nem rendelkező látogatóknak is, ezért pl. az  SWFObject megoldásával beillesztett Flash bannerek akár az akadálymentesítés szempontjai szerint is jó megoldást jelentenek.

Sima szöveges link(ek) a bannereken túl

Ha szeretnénk, hogy bannerünket megjelenítő partnerünk segítsen weboldalunk optimalizálásában, nem feltétlenül kell a fenti többé-kevésbé bonyodalmas és alkalomadtán rizikós megoldásokat kérjük. Egész egyszerűen kérhetünk még a bannereken túl akár helyileg teljesen más helyütt előforduló, pusztán néhány weblapon megjelenő sima szöveges linket is.

Fizetett link + Banneres hirdetés

Látható, hogy abban az esetben, ha ilyen vagy olyan módon a keresők számára is értékelt linket nyújtunk a bannerek megjelenítésével illetve azon felül, akkor nyilvánvalóan többet adunk, tehát vagy nagyobb árat érdemes ezért kérni, vagy pedig ha a bannercsere valamely formájáról van szó, akkor hasonló, SEO szempontból optimális megoldással kell kérjük a cserebanner megjelenítését is.

Abban az esetben, ha a (csere)üzlet tárgyát csak a bannerek által közvetlenül hozott látogatottságnövekedés képezi, akkor pedig ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne nyújtsunk pluszban teljesen ingyen — akár a mi oldalunkra hátrányos következményekkel járó — teljes értékű linkeket a hirdetett oldalnak. Bár nem tökéletes megoldás, de ebben az esetben használjuk a beszúrt linken a rel=”nofollow” attribútumot.

Összefoglalás

A banneres hirdetések tehát bizonyos technikai megoldások által a keresőoptimalizálás szolgálatába is állíthatóak, ezáltal nemcsak közvetve a bannerre kattintó látogatók révén érkezik látogatottság oldalunkra, hanem a bannert megjelenítő weboldalról mutató külső link helyezésjavító hatása által a keresők felől is. 

Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a sok, egy domainról mutató külső hivatkozás korántsem jelent akkora pluszt, viszont bizonyos esetekben visszaüthet mind a hivatkozó, mind pedig a hivatkozott oldalra, végső soron azok látogatottságának csökkenését okozva. Ezért különösen ha a bannerek nemcsak a hivatkozó weboldal egyes weblapjain, egyes szekcióiban jelennek meg, hanem szinte az összes weblapon, akkor óvatosan kell bánni azzal, hogy mikor, kinek nyújtunk a bannerek által a keresők számára is teljes értékűnek kezelt linkeket.