Miért nem tudok e-mailekre válaszolni?

november 4, 2009

E-mailban sajnos nem tudok számomra ismeretlen emberek ügyes-bajos dolgaival foglalkozni. Ha tehát Ön valamilyen problémájára keres választ vagy megoldást — vagyis olyan kérdésben keres meg, mely Önnek segít, nem pedig nekem —, akkor arra csak a weboldalon van módomban válaszolni. Természetesen ha valaki az oldalaimmal, vagy valamilyen érdekes, szakmába vágó jelenséggel kapcsolatban tenne észrevételt, vagy üzleti együttműködés miatt keres meg, akkor persze e-mailban is állok rendelkezésre.

Ez a munkám, ebből élek

Weboldalaimat olvasgatva a látogatók nagy hányadának az lehet a benyomása, hogy kedvtelésből foglalkozom oldalaimmal: nagyon sok ember kérdésére válaszolok, ráadásul igyekszem minél hasznosabb válaszokat nyújtani. A látszat tehát az, hogy hobbiból, ingyen válaszolok mindenkinek, ezért sokan azt gondolják, hogy teljesen mindegy, hogy e-mailban vagy hozzászólásban teszik fel kérdéseiket. Nyilván nem elvárás, hogy  — az alapján, amit látnak oldalamon — mindenki értse a motivációim, ezért engedjék meg, hogy röviden összefoglaljam:

Én a weboldalaimból élek — abból, hogy fejlesztem őket, bővítem tartalmukat. A keresőoptimalizálás vagy a keresőmarketing, netán a keresőkkel való foglalatoskodás számomra munka, amiből bevételeim származnak. 

Ha tehát valakinek a kérdésére e-mailban válaszolnék, akkor ingyen dolgoznék, míg ha valaki hozzászól az oldalaimhoz, akkor már pusztán a kérdésfeltevéssel is hozzájárul weboldalam fejlődéséhez, tehát közvetve segíti a munkámat: ezáltal ha nem is pénzt, de legalább valamit kapok cserébe az időmért. (Mivel szabadúszó vagyok, nálam az idő valóban egyenlő a pénzzel.)

És az emberség meg a segítőkészség?

A megkeresések nagy hányadának valamilyen személyes problémához van köze, aminek a megválaszolása igen fontos lenne a kérdező számára. Így természetesen felmerül, hogy hát nincs bennem annyi jóindulat, hogy foglalkozzak a kérdésével, azt a kevés időt sem tudom rászánni?

Nos egyrészt őszintén szólva már a kérdések weboldalamon történő megválaszolása is a legkisebb hasznot hozó tevékenységem (magyarán sok időt töltök vele, viszont alig származik belőle jövedelmem), így tehát már pusztán ennek a lehetőségnek a fenntartásában van egy nagyfokú segítőkészség.

Másrészt pedig sok megkeresés ér el e-mailban, ezért ha csak pár percet foglalkoznék velük, összességében akkor is rengeteg időm menne el, így tehát már fizikailag nem maradna időm a számomra bevételt hozó ügyfelekkel foglalkozni. Szívem szerint persze mindenkinek segítenék, de szem előtt kell tartanom, hogy nekem is szükségem van pihenésre és szabadidőre, ráadásul emberségből nekem sem adnak semmit a boltban. Ez egy ilyen világ, de ha valaki tud jobbat, szóljon.

Várom kérdését!

A fentiek nem azt jelentik, hogy számomra nyűg lenne válaszolni a kérdésekre, vagy pedig óriási szívességet teszek vele: pusztán azt próbáltam megvilágítani, hogy a válaszadással töltött időmért cserébe én is kérek valamit, nevezetesen, hogy: