Az vagy, amiről írsz!

július 1, 2009

A figyelmetlen olvasásnak gyakran velejárója, hogy egy adott weboldal szerkesztőjét azzal a céggel, vagy szolgáltatással azonosítják, melyről az adott oldalgazda pusztán ír, vagy vele kapcsolatos információt jelenít meg. Sokan tehát tévesen azonosítják az oldalgazdákat más cégekkel, így gyakran meglehetősen szórakoztató levelekkel keresik meg őket.

A Google te vagy!

Klasszikus példa az, amikor OldalGazdára azt hiszik, hogy ő maga a Google, csupán azért, mert a Google Magyarország Kft. elérhetőségei sehol sem találhatóak meg, továbbá például a Google magyarországi cégének a Google oldalain sehol sincsen nyoma, ezért hirtelen boldogság önti el a látogatókat, amikor ezekről a cégekről szóló bejegyzésbe botlanak, majd legott billentyűzetet is ragadnak, például az alábbi üzenetek elküldésére:

Google figyelmeztetés

Tisztelt Szerkesztő / üzemeltető!
A mai napon a cégünk oldalát felkeresve, egy google figyelmeztetést kaptam, melyben közölték, hogy az oldalunk mások számára ártalmas tartalmakat közöl. Ez a feltevés alaptalan, bármikor a rendelkezésükre bocsájtjuk a forráskódot, mely bizonyítja, hogy oldalunk nem terjeszt virust, férget, vagy egyéb ártalmas adatot. Kérem ellenőrizzék az önök állítását, és ez ügyben mielőbb intézkedni sziveskedjenek, az esetleges reklám bevételek csökkenésének megakadájozásának érdekében.
Üdvözlettel:

Vennék tőled!

Másik szép példa, amikor a linkgyűjtemény üzemeltetőjének írnak a linkgyűjteményben szereplő cég helyett, mindenféle rendeléseket leadva:

Dear madam/Sir, I would like to buy a book which is titled, „THE BUFFET SYSTEM” about investing like warren Buffet. Please let me know if you have this book or you can arrange to get it in Budapest for me. My telephone number is…

Hi there, I want to order 10 mustards and last time we had the difficulty with DHL. Will you just use my fedex ground account? I am an importer/exporter so get very good rates. let me know, and I’ll call with credit card payment.

I ordered a Herend catalog on June 26 and have been charged $22.50 on my Visa card 06/29/09. As of this date (07-14-09) I have not received the catalog. Please advise.

A fenti példák jól mutatják, hogy a figyelmetlenség nem ismer határokat. Ha egy webmester ír valamely cégről, weboldalról, stb. vagy sokak által igénybe vett szolgáltatásokat rendszerez és jelenít meg róluk információkat, akkor fel kell készülnie a sok hasonló megkeresésre.