Google előtöltés (prefetch)

március 31, 2005

Oldalak betöltődését gyorsító funkció

A Google a Találati rangsor első helyezettjére mutató linket a Firefox, Mozilla 1.2+ és Netscape 7,01+ Böngészők számára speciális módon kódolja. Ha például a stanford Kereső-kifejezést használjuk, akkor az első találatra mutató link a következőképp fog kinézni :

  <link rel="prefetch" href="http://www.stanford.edu/">

A Mozilla alapú böngészők az ilyen linkeket a háttérben automatikusan előre letöltik, így amikor a felhasználó rákattint a linkre, az sokkal gyorsabban jelenik meg.

Ez az automatikus letöltés azzal jár, hogy a lekért keresési eredményekben első helyezett oldalak látszólagos forgalma megnövekszik, ami nem feltétlenül jelenti a látogatók számának valós növekedését. Az ilyesfajta előtöltési kérelmet a böngészők egy extra HTTP-headerrel látják el :

  X-moz: prefetch

Ennek alapján lehetőség van mind a Látogatottsági statisztika pontosítására, mind a szolgáltatók részéről az ilyen kérelmek letiltására. Emellett a kliens oldalon is kikapcsolható ez a funkció: A böngésző címmezőjébe be kell írni az about:config kifejezést, majd enter-t kell nyomni. A megjelenő listában meg kell keresni a network.prefetch-next elemet, és át kell állítani értékét false-ra, duplán rákattintva a sorra.

A Google – kissé homályosan – úgy fogalmaz, hogy csak abban az esetben fogja ezt a technikát alkalmazni, ha valószínű, hogy a felhasználó rákattintana az találati lista első helyezettjére. (Tehát nem mindig.)

További információ:

A „Google előtöltés (prefetch)” című bejegyzést 2005. 03. 31. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 09. 10., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások