Webni! Archívum

szeptember 1, 2004

Keresőoptimalizálás: keresés, látogató-keresés, pénzkeresés.

Legnagyobb magyar nyelvű oldal a webes Keresésről, a Keresőoptimalizálásról, és az AdSense hirdetésekről. Bővebben…

Bevezetés

English summary   Az oldal az internetes kereső oldalakkal és a velük kapcsolatos jelenségekkel foglalkozik:

A webni.innen.hu az egyik legrégebbi – és kétségkívül a legnagyobb – keresőkkel és keresőoptimalizálás­sal foglalkozó magyar nyelvű webhely (~300 oldalon).

Honlap optimalizálás – látogatottság növelése

A látogatottság érték, melyet a keresőoptimalizálás segítségével nagy hatékonysággal lehet növelni. Aki odafigyel a keresők szempontjaira, az versenyelőnybe kerülhet a többi webmesterrel szemben. Aki rászán fél órát az itt található főbb cikkek elolvasására, maga is képes lehet a kereső-optimalizálás lépésről lépésre megismerésével saját webhelye versenyelőnybe hozására, vagy a honlap optimalizálás szolgáltatók közül a megfelelő szakemberek kiválasztásához kaphat hasznos tanácsokat.

A keresőoptimalizálás a weboldalak látogatottság-növelésének egyik, ma még kevéssé ismert módszere, mely elsősorban a céltudatosan kereső felhasználók költséghatékony elérését teszi lehetővé. Kevesen tekintenek a keresőkre úgy, mint egyben weboldaluk hatékony és olcsó hirdetési médiumára, és még kevesebben vannak, akik látogatottság növelését nem a keresőmarketing eszközeivel, hanem weboldaluk megfelelõ kialakításával és még néhány ezen az oldalon is bemutatott praktika bevetésével érik el.

AdSense – Google Hirdetések

A látogatottság egyszerűen pénzre váltható például a Google Inc. AdSense kontextusfüggő hirdetési rendszere segítségével. Az oldal tartalmához illeszkedő témájú hirdetések akár még hasznos kiegészítői is lehetnek a szájt szolgáltatásainak. A rendszer magyar weboldalakhoz is használható, bár a magyar nyelvű hirdetési és tartalomszolgáltatási piac (még) jóval kevésbé fejlett, mint például az angol vagy a német. Az AdSense Fórum oldalain tanácsokat kaphaszt Te is, vagy megoszthatod tapasztalatod más webmesterekkel is.

Internetes információkeresés

A webes keresés elsősorban szabadszavas keresőkkel, másodsorban a tematikus katalógusok segítségével történik, de bizonyos esetekben egyéb információforrások is hasznosak lehetnek, mint például a Wikipédia. Az információkeresés elméleti vonatkozásairól szóló cikkek, mind például az információszervező rendszerek bemutatása mellett rendszeresen frissített elemzések is megtalálhatóak a keresők összehasonlításafejezetben arról, hogy melyik a legjobb kereső a magyar weben.

Vendégkönyv ۞ Impresszum

Kinek szól az oldal?

Optimalizálásról weboldalt megrendelő menedzsereknek

Miért éri meg a honlap optimalizálás? * Manapság rengetegen foglalkoznak weblapok készítésével, sok szép, látványos magyar oldal létezik már, azonban kevés webmester veszi figyelembe a kereső-optimalizálás legalapvetőbb követelményeit, illetve kevés megrendelő követeli meg az ilyeténképpen optimalizált oldalt. Elég egy koncepcionális, tervezési vagy programozási hiba ahhoz, hogy a cég oldala, az oldalon található tartalom, szolgáltatás szinte láthatalanná váljon a keresők számára. Amit nem lehet megtalálni a keresőkben, az gyakorlatilag nem is létezik. Ez szükségképpen azzal jár, hogy a potenciális érdeklődőknek csak egy töredéke talál rá az oldalra.

A kereső-optimalizálás nem jár szükségképpen többletköltséggel: dióhéjban arról szól, hogy elhárítunk minden akadályt a keresőprogramok elől és néhány rendkívül egyszerűen kivitelezhető dologgal a Szabadszavas keresők kedvében járunk. Szükségszerűen látogatóink számára is sokkal jobban használható lesz a keresőkre optimalizált oldal. Emellett az egyébként szintén kötelező Látogatottsági statisztikafelhasználásával jóval többet tudhatunk meg látogatóinkról.

Magyarországon –a magyar nyelvű oldalak között– még meglehetősen alacsony a kereső-optimalizálás, kereső-marketing kultúrája, ezért kis befektetéssel látványos eredményeket lehet elérni. Nemúgy mint az angol vagy német nyelvterületen, ahol ez egy önálló iparág, és sok vállalkozónak közvetlenül meglátszik a bevételein, hogy sikerült e a Top 10 pozíció valamelyikének elérése a Találati rangsorban, vagy sem.

Kevesen gondolnák, hogy egy vállalkozás csupán az internet segítségével képes lenne annyi megrendelést szerezni, hogy nyereséges működése garantált legyen. A Keresőoptimalizálással azonban mindez elérhető.

Egy működő honlap birtoklása még csak az első lépés az Internet adta lehetőségek kiaknázásában. Ha szeretnél rövid áttekintést kapni a további lehetőségekről, olvasd el a Keresőoptimalizálás című cikket. Ha ajánlatot szeretnél kérni honlapod optimalizálására, vedd fel a kapcsolatot a magyar nyelvű Honlap optimalizálás szolgáltatók valamelyikével.

Keresőoptimalizálás professzionális webmestereknek

Keresőrobotok szempontjainak megismerése * A webmesterek túlnyomó hányada bizonyára elgondolkozik azon, hogy vajon amit csinál, az tetszene-e látogatóiknak, elégedettek lennének-e vele, tudják-e majd használni, jól néz-e ki az oldal. Jó esetben tudják, hogy nemcsak Internet Explorer létezik, ráadásul abból sem csak az a verzió ami az ő gépükön van installálva, ezért odafigyelnek látogatóik egy kisebb hányadára, akik másmilyen Böngészőkkel látogatják meg az oldalt. Kevesen gondolnak azonban egy különös látogatói csoportra, a Keresőrobotokra, melyek máshogy nézik az oldalt, mint az átlagos Látogatók, mások az igényeik, viszont jóval több látogatót hozhatnak -ha „tetszik” nekik az oldal-, mint bármelyik „emberi” látogató, ezért különös figyelmet kell fordítani rájuk.

Látogatottság növelése oldalukat saját erőből építőknek

Csinálj magad sok látogatót, olcsón! * Weboldalt csinálni egyáltalán nem ördöngősség, ezért sokan látnak neki abból a célból, hogy valamilyen üzenetet eljuttassanak a külvilágnak. Ezen az oldalon sok hasznos információt találhatnak azok, akiknek nem nem fér bele a költségvetésébe a fizettett internetes hirdetések igénybevétele, viszont szeretnének minél több látogatót vonzani oldalukra: A keresők szolgáltatásait úgy is fel lehet fogni, mint ingyenreklámot, mivel rengeteg érdeklődőt irányítanak a weboldalra. Teljesen azonban ez sem ingyenes, némi időt, munkát rá kell szánni a weboldal Keresőoptimalizálására. Ezen az oldalon megtalálsz minden lényeges információt ahhoz, hogy maximálisan kihasználd a Szabadszavas keresők által felkínált lehetőségeket. Ha kérdésed támad, akkor bátran tedd fel, szólj hozzá a kérdésed témájához kapcsolódó oldalhoz, és én igyekszem válaszolni rá: ez olyan, mintha e-mailt írnál nekem, mert automatikusan értesítést kapok az új Hozzászólásokról.

Interneten gyakran kereső felhasználóknak

Hatékony keresés az interneten * Az oldal a barikád másik oldaláról nézve is górcső alá veszi a Szabadszavas keresőket, tehát nemcsak a weboldalak létrehozásával foglalkozók számára tartogat érdekességeket. Egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik a legjobb kereső, melyik keresőprogramot érdemes használni a magyar nyelvű oldalak közötti keresgéléshez. Erre találhatsz választ a Keresők összehasonlítása fejezetben. Itt megtudhatod azt is, hogy miért a Google kereső a legjobb kereső még mind a mai napig. Emellett szó esik az Egyéb kereső programokről is, illetve megismerkedhetsz Keresők egyéb felhasználási területeivel is.

A „Webni! Archívum” című bejegyzést . napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: ., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.