Google Web Accelerator

május 6, 2005

Több, mint web proxi szerver

Ez a cikk -a többi oldallal ellentétben- már nem frissül, mivel csak közvetve kapcsolódik az oldal fő témáihoz.

http://webaccelerator.google.com/index.html

A Web Accelerator egy kis program, melyet Windows XP vagy 2000 operációs rendszerre telepítve felgyorsítja a böngészést mind az Internet Explorer, mind a Mozilla Firefox Böngészőkkel. Mind a tálcán, mind a böngészők menü sávjában megjelenik egy kis ikon, mely segítségével elérhetőek a program funkciói, illetve a böngészőkben kiírja, hogy hány másodpercet takarított meg nekünk az oldalak letöltési idejéből.

A szolgáltatás működése

  • A Google erre a célra felállított szervereit használja proxy szerverként,
  • A csak kissé megváltozott oldalaknak csak a megváltozott részét tölti le,
  • Bizonyos oldalakat előre letölt, a Google előtöltés (prefetch) technológiájához hasonlóan,
  • Optimalizálja az internetkapcsolatot,
  • Tömöríti az adatot, mielőtt továbbküldené a proxy szerverről
  • Csak a weblapok letöltését katalizálja, a nagy fájlokét (pl. MP3 fájlok) nem
  • A biztonságos kapcsolatokat (https) sem gyorsítja
  • Modemes kapcsolatot nem gyorsítja, elsősorban szélessávra optimalizálták a szolgáltatást.

Miért éri meg ez a szolgáltatás a Google-nek?

Gyakorlatilag eddig is volt egy másolat a szervereiken a Látható webről ([Google Cache]) a szabadszavas keresés működtetéséhez, elképzelhető, hogy ehhez a technológiához sok szállal kapcsolódik a Web Accelerator is. A felhasználók böngészési szokásait leíró adatok értékes információt jelentenek. Márpedig ha a weboldalak letöltése a Google proxy szerverein keresztül zajlik, akkor sok ilyen adatot felett rendelkezhet a Google, és már nemcsak arról lehet képe, hogy mire keresnek rá az emberek, hanem arról az esetekről is, amikor az egyes weblapokat nem az ő segítségével érik el. Ennek az információnak az egyik legeklatánsabb felhasználása lehet az egyes weboldalak fontosságának mérése az alapján, hogy hány Web Accelerator-t használó látogatta meg az oldalt. Ennek segítségével a szabadszavas keresés által nyújtott Találati rangsor minőségét lehetne tovább javítani; végső soron segítene kiszűrni a találatok közül az értéktelen vagy Web spam oldalakat.

Milyen kérdéseket vet fel mindez?

Elsősorban adatvédelmi kérdéseket, másodsorban a webmesterek számára is problémát jelenthet, hogy például a Látogatottsági statisztika kevesebb információt közöl a látogatókról, és a látogatók számáról (hiszen sokszor nem az oldalunkról töltenék le az információt, hanem a Google „másolatát” használnák.) Ezekről a kérdésekről szól az alábbi, némileg kritikus hangvételű cikk: http://google.blognewschannel.com/index.php/archives/2005/05/05/much-controversy-over-googles-accelerator/

A Web Accelerator története

  1. május 5-én adták ki a program béta verzióját. Pár napra rá már megszüntették a program letöltését, kapacitáshiányra hivatkozva.

A „Google Web Accelerator” című bejegyzést 2005. 05. 06. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2006. 12. 16., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Írjátok meg, hogy mennyivel gyorsított Nektek!

2005. 05. 06. 02:00 · kaixo →

Szóljatok hozzá! Nektek mennyivel gyorsította a weboldalak letöltését? Nekem semmivel sem, mert én vagy más web proxy-t használok, vagy dial-up sebességgel internetezem.

A proxy cache az fújik

2005. 07. 26. 16:34 · Névtelen hozzászóló →

A proxy-s cache-elés egy korlátos dolog. Az olyan dinamukus oldalakat amelyek valamilyen szerver oldalon értelmezett felhasználói interakciót tartalmazhatnak, nem lehet cache-elni, ezért ezt a helyesen elkészített webalkalmazás a proxy-knak és a böngészőnek meg is tiltja a HTTP válaszban. Pl, van egy elvileg teljesen jól cache-lehető oldal, de ha megengeded hogy felhasználók kommentet fűzhessenek hozzá, akkor máris titlani kell a cache-elést, különben a látogató nézni fog kifelé a fejéből, hogy miért nem látszik a kommentje amit épp az imént küldött be. További gonosz jelenség a proxy-k kapcsán, hogy míg a webböngésző kliens program saját cache-jét „átüti” a refresh gomb, addig a másik gépen futó proxy-ét nem. Reáadásul, ha egy proxy túl hosszú ideig cache-el vmit, az sokkal több látogatót érint.

A proxy cache az fújik

2005. 07. 27. 08:51 · kaixo →

Valószínűleg már a Google mérnökei is teljesen igazat adnának Neked, mert azóta sem hagyják letölteni a Web Acceleratort, tehát új felhasználóként nem lehet csatlakozni a rendszerhez (ha egyáltalán működik még a régi felhasználóknak)…