Új szerverre költözik az oldal

szeptember 27, 2006

Új, virtuális szerver hoszting szolgáltató

A webni.innen.hu az elkövetkezendő egy-két héten belül új szerverre fog költözni. Az oldal olvasói ebből remélhetőleg keveset fognak észrevenni.

  • Rossz hír: Elképzelhető, hogy átmenetileg nem lesz elérhető az oldal illetve le lesznek tiltva a hozzászólások addig, amíg az összes névszerver már az új helyen működő oldalra fog mutatni. A teljesen más konfiguráció miatt nem várt hibák is előfordulhatnak a költözést követő időszakban.
  • Jó hír: Az új szerver jóval több lehetőséget fog biztosítani az oldal fejlődése szempontjából.

Technikai háttér

Mivel az oldal Zope webalkalmazás-szerverre épül, ezért jóval nehezebb hosting szolgáltatót találni hozzá, mint az elterjedt PHP+MySQL-re épülő megoldások esetében. Az ilyen oldalakat vagy kifejezetten Zope alapú tárhelyen, pl egy ún. shared zope instance hosting lehetőséggel lehet hosztolni, vagy pedig egy teljes értékű virtuális szerverre saját kézzel felrakott rendszerrel. Eddig az oldal egy amerikai Zope-ra specializálódott tárhelyszolgáltató szerverén működött, most szintén egy másik amerikai szolgáltatóhoz megy át az oldal, mivel OldalGazda nem talált Magyarországon olyan Zope hosting, vagy virtuális szerver (Virtual Private Server) szolgáltatót, akinél elfogadható lett volna az ár/érték arány. (Akinél pedig így volt, annál a szerződés kitételei voltak elfogadhatatlanok.) Szóval a jövőben az Openhosting.com szerverén fog üzemelni az oldal:

A „Új szerverre költözik az oldal” című bejegyzést 2006. 09. 27. napján publikáltam, az azóta már bezárt webni.innen.hu oldalon. Ezt az írást és az innen hivatkozott régi tartalmakat a Webni! Archívum oldalán gyűjtöttem össze. Mivel az utolsó módosítás dátuma: 2007. 04. 01., ezért az itt olvasható információk már részben vagy teljes egészében elavultak lehetnek.

Archivált hozzászólások

Költözés lezajlott

2006. 10. 03. 04:28 · Névtelen hozzászóló →

Lezajlott a költözés, remélhetőleg keveseknek okozott kényelmetlenségeket. Üdv: OldalGazda

Miért is Zope?

2006. 10. 04. 16:29 · Névtelen hozzászóló →

Hali,ha ennyire exotikus ez a Zope, miért is erre kellett írni a siteot? Én még sosem hallottam erről a Zope-ról, elég ritka lehet.Miért Zope? Mitől jobb a Zope, mint mondjuk a LAMP vagy WAMP rendszer? Nem kekeckedésből írom,m tényleg érdekel, és tényleg jó lenne ha vki pár mondatban összefoglalná az előnyeit, hisz valaminek kell lenni ha nem halt el a MySQL+PHP mellett.köszi

Miért is Zope?

2006. 10. 05. 04:19 · Névtelen hozzászóló →

Szia!

Először is évekkel ezelőtt ez nálam úgy indult, hogy volt egy nagyobbacska weboldal, amit majdhogynem kézzel szögelgettünk, és keresnem kellett egy jó Tartalomkezelő rendszert, amivel felválthatjuk az eddigi elavult módszereket. Mivel nekem semmilyen webprogramozói előképzettségem nem volt, ezért tökmindegy volt, hogy milyen programozási nyelven nyugszik a rendszer. Nos ekkor nekem a Plone volt a legszimpatikusabb ( http://plone.org ), ami meg szintén Zope-ra épül, ezért jött be e képbe a Zope. Aztán meg megszoktam a dolgot, és ezért maradtam ennél a rendszernél. Eddig mindent meg tudtam vele csinálni. De hogy mitől is jobb a Zope? Nos számomra a legnagyobb előnye az volt, hogy nem kell egyszerre több program installálásával, beállításával bajlódni (Apache + PHP + Mysql + Ftp szerver), hanem elég csak fellőni a rendszert, és abban benne van az adatbázis, a web, ftp, webdav szerver is , plusz a webes management interface. A másik érv, a Zope-ra épített tartalomkezelőkben rejlik, de az, hogy pl a Plone szerintem nagyon jó, az nem feltétlenül az „alépítmény” miatt van. Mellesleg ez a kis egyszerű wiki rendszer, ( http://zwiki.org ) amivel ez az oldal is fut, számos olyan funkciót nyújt, amit más wiki rendszerek nem (Hozzászólások, hierarchikus megjelenítés, wysiwyg editor és még egy rakás markup támogatása.)

Szóval ez az indoka. Különben a Mac OS X sem halt el a Windows mellett, és ez nemcsak pár különc ember érdeme, hanem mert egyszerűen sokkal jobb 🙂

Üdv: JJózsef

Miért is Zope?

2006. 10. 05. 05:10 · Névtelen hozzászóló →

Szia!Le tudnád írni pár mondatban, mit lehet csinálni egy ilyen tartalomkezelő rendszerrel?

Miért is Zope?

2006. 10. 05. 05:16 · Névtelen hozzászóló →

Van ilyen magyar változatban is?

Miért is Zope?

2006. 10. 06. 04:01 · Névtelen hozzászóló →

Az a baj, hogy nehéz elmagyarázni azt, hogy mit is csinál a tartalomkezelő rendszer, pont annyira, mint amennyire nehéz elmagyarázni, hogy mit is csinál egy operációs rendszer: annyira széles körűek lehetnek a funkciók, amiket nyújt. Például gondolj arra, hogy lekezeli azt, hogy én most begépeltem ezt a hozzászólást, kijelzi az oldalon, elküldi az e-mail értesítést az előfizetőknek, stb. Tehát van egy program a háttérben, ami minden olyat megcsinál, ami azon kívül van, hogy beírod a szöveget, meg címet adsz az oldalaknak. Nagyon leegyszerűsítve tehát a tartalomkezelő az olyan, mint a Word, csak nem kinyomtatják az eredményt a végén, hanem felrakják a webre. további részletek: Tartalomkezelő rendszer című cikkben.

A rendszer egésze nincs lefordítva, de az egyes tartalomkezelők igen. (pl. Plone, Zwiki biztosan, mert ebben az én kezem is benne van :). Szóval, amivel a felhasználók találkoznak, azoknak a felületeknek megvan a magyarítása, de az adminisztrációs felület egészének nincs, csak egy részének.

Üdv: JJózsef

Miért is Zope?

2006. 10. 06. 04:19 · Névtelen hozzászóló →

Köszönöm a segítséget!Letöltöttem a TiddlyWiki htlm fáljt….És itt elakadtam …Másold ki innen a MagyarFordítás bejegyzés tartalmát és másold be az üres TiddlyWiki-be, majd címkézd fel a speciális systemConfig címkével. A VáltozásokMentése és a fájl újratöltése után magyar nyelvű kezelőfelülettel jelenik meg az oldal.

Hová is kell másolnom?Hol találok üres tiddlywiki?

Köszönöm a segítséget!

Miért is Zope?

2006. 10. 06. 04:24 · Névtelen hozzászóló →

Azt még lehet, hogy jó ha tudod, én az oldalt FrontPageval csináltam.És ehhez is értek…Nem gond ez a TiddlyWiki rendszernek?Kérlek úgy magyarázd mint aki FrontPaget ismer, használ, mert akkor remélhtőleg megértem.:)Köszönöm a segítséget!

Re: Tiddlywiki

2006. 10. 08. 15:34 · Névtelen hozzászóló →

Igen, ezek szerint nem teljesen világos a Tiddlywiki leírása. Ebben ugyanis pont az a lényeg, hogy az az egyetlen html fájl már magában foglalja azt a JavaScript programot, ami lehetõvé teszi saját maga szerkesztését. Nincs más dolgog tehát, mint megnyitni a kérdéses fájlt pl. Internet Explorerrel, aztán szerkeszteni, a leírásnak megfelelõen. Nem kell tehát a FrontPage-t használnod,sõt egyenesen ne is használd, mert csak belepiszktana….:)