2014-es választás a Google szerint — 2. rész

Négy éve tudtuk, mennyien kerestek az egyes pártok neveire, és abból végül mennyi szavazat lett. Idén is tudjuk, mennyire keresnek ugyanezen pártok neveire, ezért a megfelelő aránypárokkal jó eséllyel meg tudjuk jósolni a 2014-es parlamenti választások végeredményét. Február végén már elemeztem az akkori adatokat: egy hónap elteltével, a választások előtt pár nappal érdemes újból, utoljára felállítani az az aránypárokat.

Hipotézis

Ahhoz, hogy jóslataink végül mennyire állnak majd közel a tényleges választási eredményekhez,  csak két feltételnek kell jó arányban teljesülnie: ti. hogy a Google Trends keresési gyakoriság mutatói nagyságrendileg pontosak legyenek, plusz az akkori és a mostani szavazóbázisok internethasználata hasonló karakterű legyen (pl. „az MSZP sok nyugdíjas szavazója kevesebbet internetezik” és „ a Jobbik fiatal szavazóbáisa jóval többet internetezik az átlagnál” sztereotípiák).

Fontos bizonytalansági tényező, hogy idén az MSZP csak része egy választási szövetségnek, ráadásul négy éve még nem létezett DK, Együtt-PM, Liberálisok nevű párt, ezért nem is kerestek rájuk. 

Minél közelebb kerülünk a választás időpontjához, annál nagyobb valószínűséggel érdemes párhuzamot vonni az akkori és a mostani adatok között. Mivel áprilisből még alig telt el valami, ezért a négy évvel ezelőtti, áprilisi adatokat nem igazán érdemes összevetni a mostani részleges adatokkal.

 2014. február Google Trends Becsült listás szavazat %
Fidesz 18,00 52,01
MSZP 17,00 35,96
Jobbik 19,00 9,51
LMP 4,00 2,52
 2014. március Google Trends Becsült listás szavazat %
Fidesz 20,00 50,78
MSZP 15,00 33,86
Jobbik 28,00 11,46
LMP 7,00 3,90

A februári és a márciusi adatokat megvizsgálva megállapítható, hogy a jóslás szeirnt a februári adatokhoz képest a két nagyobb párt népszerűsége egy-két százalékkal csökkent, míg a két kisebb párt népszerűsége egy-két százalékkal nőtt. Ha ez a tendencia folytatódik a választásokig, akkor nagy valószínűséggel a Fidesz kicsit kevesebb mint felét, az Összefogó/Kormányváltó baloldali tömörülés kicsit kevesebb mint harmadát fogja kapni a listás szavazatoknak, míg a Jobbik nagyjából megismétli négy évvel ezelőtti eredményét;  az LMP pedig pont át fogja ugorni az 5%-os bejutási küszöböt.

A legnagyobb bizonytalansági tényező a baloldali blokk háza táján jelentkezik. A fenti táblázatokban a pusztán MSZP-hez tartozó értékhez még hármat hozzáadtam, csakúgy mint februárban. Ha ezt a számot csökkentjük, akkor nő a Fidesz szavazatelőnye, ha növeljük, akkor csökken.

A szerzőről

Jároli József online marketing szakember

Jároli József online marketing szakember, több mint tíz éve foglalkozik a keresőkkel, a webes kereséssel és a keresőmarketing témaköreivel.