Emojik

Furcsa karakterek a Google találati listáiban régebben

Úgy tíz éve lehetett, amikor magam is játszottam olyanokkal, hogy olyan extra karaktereket raktam a weblapjaim Title elemeibe, mint például ez: ۞

Egy ideig ment a dolog, hiszen amikor megjelentek a weblapjaim kivonatai a Google kereső találati rangsoraiban, akkor a többiekhez képest jóval feltűnőbbek voltak. Aztán a Google elkezdte ezeket, és csak ezeket a „furcsa” karaktereket kiszűrni a megjelenített kivonatokból úgy, hogy a normál karakterek megmaradtak. Akkor megtanultuk, hogy a Google igencsak nagy erőfeszítéseket képes és hajlandó tenni azért, hogy a különféle, szükségszerűen igen szedett-vedett tartalmakból egységes kinézetű, ennél fogva átlátható tartalmi kivonatokat adjon.

Furcsa karakterek a Google találati listáiban manapság

Nagyot néztem ezért, amikor egyszercsak megláttam egy ennyire szedett-vedett kivonatot a Google találatai között:

emoji-google-serp-chrome

Ezek a vicces ikonok az úgynevezett Emoji-k: ugyanúgy részei az Unicode szabványnak, mint például ez a furcsa karakter: ۞, és ugyanúgy a legtöbb operációs rendszeren vannak olyan betűkészletek, melyek képesek is megjeleníteni ezeket az Emoji-kat. A fenti példa a Chrome böngésző által megjelenített karaktereket mutatja, míg az alábbi képernyőképen az látható, ugyanez miképp jelenik meg Windows 7 / Internet Explorer kombinációval:

emoji-google-serp-explorer

Emoji-k szerepe a keresőknél

Kíváncsi vagyok, hogy mikor kezdenek el olymértékben visszaélni a webmesterek az Emoji-k nyújtotta lehetőségekkel, hogy hasonlóan a már különös kinézetű Unicode karakterekhez, az Emoji-kat is kiszűrjék a keresők a találati rangsoraikból.

Érdekességképp: a Bing-ben lehetőség van akár emoji-kra is keresni. A síléces Emoji-kat megadva például a síeléssel kapcsolatos találatokat kaphatunk:

bing-emoji-search-skiing

Emoji-k felhasználása látogatottságunk növelésére

[s2If !is_user_logged_in()] Regisztrálj ingyenesen és lépj be az oldalra ahhoz, hogy elolvashasd ezt a bekezdést![/s2If]

[s2If is_user_logged_in()]

Csak belépett felhasználók számára olvasható tartalom:

Ha ránézünk a fenti Google találati listákra, jól látható, mennyivel inkább magára vonja az emberek figyelmét egy olyan találati kivonat, amiben ezek a szines kis Emoji-k jelennek meg, még akkor is, ha lejjebb található a listában.

Ezért bár nyilvánvaló lett volna, hogy akár ennek a bejegyzésének a címébe, vagy akár minden weblap címébe belecsempésszek egy-egy feltűnő emoji-t, alapkiépítésben nem minden WordPress verzió támogatja az Emoji-k használatát, lásd: http://wptavern.com/wordpress-4-2-on-track-to-expand-core-support-for-emoji

Amikor például ebbe a blogb Title elemeibe szerettem volna beszúrni pár Emoji-t az All in One Seo plugin segítségével, az egész oldal tejfehérré vált, és csak a plugin letörlésével, majd a megfelelő opció adatbázisból történő eltávolításával lehetett újból életre lehelni az oldalt.

A WP Emoji One plugin segítségével éppen be lehet szúrni Emoji-kat a bejegyzések tartalmába, azonban így képek formájában kerülnek be, emiatt ez a megoldás sokkal kevésbé használható a céljainkra, mintha valós Unicode karakterként lennének benne a bejegyzésekben.

[/s2If]

Források

A nyitókép és további érdekességek forrása a Wikipédia megfelelő cikke: http://en.wikipedia.org/wiki/Emoji