jofogas.hu « olx.hu « aprod.hu költözések lenyomatai a Google keresőben

2015. május • 23.

Szinte napra pontosan egy éve volt, amikor beállítottam a szkriptemet, hogy kövesse nyomon, miképpen változik a Google által nyilvántartott weblapok száma az aprod.hu » olx.hu költöztetés következményeképpen. Csak a rend kedvéért vettem fel akkor a jofogas.hu domainjét is a vizsgálatba, hiszen gondoltam, érdekes összehasonlítást jelenthet a másik konkurens tartalmának fejlődésével. Most azonban, hogy az olx.hu-t is  átirányították a jofogas.hu-ra, érdemes újból ránézni az eredetileg nem is emiatt létrehozott vizsgálat aktuális állására:

jofogas-hu-olx-hu-aprod-hu-diagram-1505

A fenti ábrán megfigyelhető, hogy egészen a legutóbbi pár napig, a jofogas.hu – a Google által kimutatott adatok szerint – nyomába sem érhetett az olx.hu-nak. A másik érdekesség, hogy az olx.hu oldaláról januártól kb. április közepéig konzisztensen nagyságrendekkel nagyobb számokat mutatott ki a Google. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nyers adatok között olykor előfordult, hogy egy-egy oldal esetén 10-20 szoros ugrás volt egyik napról a másikra – ezeket az adatokat kiszedtem, hiszen olvashatatlanra torzították volna a táblázatot. Az olx.hu átmenetileg kiugró értékeit viszont valószínűleg egy másfajta jelenség okozhatta.

Az aprod.hu-ról egy évvel az olx.hu-ra való átirányítása után még ma is több mint kétszázezer weblapot tart nyilván a Google (nagy piros pont az üzemeltetőnek, hogy az aprod.hu régi oldalairól is működnek a megfelelő átirányítások a jofogas.hu-ra). Pár nappal ezelőtt ez a szám még háromszázezer fölött volt: nagyjából tehát egyidőben esett vissza tehát az aprod.hu és az olx.hu oldalakról nyilvántartott weblapok száma azzal, mint ahogy a jófogás.hu-ról nyiltántartott weblapok száma meredek emelkedésbe kezdett.