lap.hu „mozgalom” — Béke poraira!

2014. június • 18.

Alkotó emberként különösen rossz látni, amikor egy sok jó ötlettel, lelkesedéssel és munkával létrehozott projekt beleáll a földbe. Egykoron a lap.hu oldalak mindkét oldalán (szerkesztői és linkajánlói) aktív félként működve is már egy ideje úgy tűnt, hogy a végét járja a startlap, és vele együtt a „lap.hu” mozgalom, de véleményem szerint a számok — melyek ritkán hazudnak — sajnos azt mutatják, hogy a lap.hu rendszere is lassan az iwiw sorsára fog jutni.

9229 lap.hu oldal

A sorvadás első szembeötlő tünete, hogy a közelmúltban végzett vizsgálatom alapján 9229 lap.hu aloldal érhető el a rendszerben. Kb. egy évvel ezelőtti vizsgálatom szerint ez a szám néggyel volt nagyobb… A startlap rendszerében tehát nemhogy nőne, hanem stagnál, vagy legalábbis kissé csökken a lap.hu tematikus aloldalainak száma. Ha hozzáadjuk mindehhez, hogy a 9000-dik lapot 2010-ben hozták létre, akkor még szomorúbb számokat kapunk, miszerint az elmúlt négy évben évente átlag ötven új lap.hu aloldal született…

Pontosan nehéz megmondani a lap.hu aloldalak számát, hiszen pl. vannak igazán nem is önálló lap.hu aloldalnak tekinthető, de ekként listázott lap.hu oldalak is, mint pl. a mljet.lap.hu, továbbá van néhány olyan lap.hu aloldal is, ami nem igazán rendelkezik értelmezhető tartalommal, mint pl. a 9000.lap.hu vagy a vadaszkutya.lap.hu.

1 662 855 » 1 564 173 link (kb.)

A pusztulás újabb biztos jele, hogy a tavalyi egymillió-hatszázvalahányezer link helyett idén már „csak” bő másfélmillió publikus link található meg a lap.hu oldalakon. Miközben a web a válság ellenére is töretlenül fejlődik, és évről-évre újabb weboldalak jönnek létre, a lap.hu oldalakon összegyűjtött linkek száma mintegy 6%-kal csökkent egyik évről a másikra.

A fenti linkek között nincsenek a pornó témájú és a hirdetésként megjelenített linkek, továbbá az adatfelvétel módja miatt párszázas eltérés lehetséges az aktuális adatokhoz képest.

4470 lap.hu oldal

Emlékeim szerint a lap.hu oldalak fénykorában legalább 150 link kellett ahhoz, hogy az ember létrehozhasson egy új, saját lap.hu aloldalt. Manapság a lap.hu oldalak majd’ fele ennél kevesebb linkkel rendelkezik. Mindez szintén elgondolkodóba ejti az embert arról, mennyire tekinthető sikeresnek manapság ez a projekt…

Miért pusztul a lap.hu?

Véleményem szerint a startlap.hu modelljének becsődölése nagyrészt annak tudható be, hogy nem sikerült megteremteni a lap.hu szerkesztők esetén a megfelelő érdekeltségi viszonyokat — egyszerűen a túlnyomó többségnek nem érte meg a lap.hu oldalaikkal foglalkozni, hiszen sokuknál az alacsony látogatottság miatt hagyományos hirdetési formákkal nem lehetett érdemi bevételt szerezni.

A másik fontos tényező az — pont mint az iwiw.hu esetében — a technikai fejlesztések elmaradása volt. Legutoljára talán a keresőoptimalizálás miatt végeztek néhány érdemi fejlesztést, de azóta nem nagyon rémlik semmilyen újítás.  Reménytelenül kihasználatlanul hagyták például a különböző szerkesztők által összegyűjtött információk összekötésében, integrálásában rejlő lehetőségeket.

Érdemes megemlíteni még, hogy úgy gondolom, a lap.hu vezetőinél valamikor tavaly elgurult a gyógyszer, amikor különösebb előzetes figyelmeztetés nélkül egyszercsak mint „Volt lap.hu szerkesztő” vagy valami hasonló megszólítással kaptam egy levelet, hogy felmondták a szerződésemet. Bár tényleg nem tartottam be a szerződés minden pontját (hiszen üzletileg értelmezhetetlen volt számomra, és az üzleti életben márcsak így működnek a szerződések), de mivel évente azért egyszer-kétszer azért ránéztem a lap.hu oldalaimra, ezért teljesen értetlenül álltam a jelenség előtt. Csak egy kérdés motoszkált bennem, hogy vajon mi motiválhatta őket abban, hogy évi 10-20 ezer forint értékű ingyenmunkámról egy sértődött óvodás kommunikációs módszereivel mondjanak le.

Összefoglalás

A lap.hu oldalak adatbázisa azért még mindig — és várhatólag még pár éven át — igen értékes információkat tartalmaz, fog tartalmazni. Az egykor a Google mellett a második legnagyobb keresőként is számon tartható oldaltól az elkövetkezendő hetekben néhány, a lap.hu adatbázisából kinyerhető érdekességet tárgyazó bejegyzéssel fogok „búcsút venni”.

3 thoughts on “lap.hu „mozgalom” — Béke poraira!

  1. Én azóta nem használom és nem is ajánlok linket amióta kötelezően bevezették a 300 minimum karakteres leírást a linkajánláshoz. Az egy erőltetett tartalomgenerálás a lap.hu részéről, ugyan is szerintem a lap.hu attól volt élvezhető, hogy csak linkek voltak rajt, ez a kényszeredett tartalomgenerálás már nagyon erőltetettnek tűnik, amióta ez van, rá se nézek a lap.hu ra, sőt ez egy egyéni vélemény de szerintem sokan vagyunk linképítők ezzel így… A lap.hu-t a linképítők tartották életben. Már, hogy a linkajánlás időtartama a többszörösére nőtt, így nem éri meg foglalkozni a lap.hu linkajánlásokkal…

  2. A lap.hu akkor kezdett igazán hanyatlani, mikor a szerkesztők nagy része önjelölt hűbérurakként nem a weboldalak minősége alapján építette az aloldalakat, hanem különböző kicsinyes és mondvacsinált okok, érdekek és ürűgyek alapján.

    Az átlagfelhasználó is érzékeli egy idő után, hogy a google jobb információkereső eszköz, mint a lap.hu. Ígz a 2010-es évek közepére ennek már ideje volt. Egyáltalán nem baj, hogy kimúlik.

  3. Volt olyan ajánlásom amire 11 hónap után jött az elutasító válasz, hogy már sajnos betelt az oldal.
    Mindeközben az oldalon több már nem létezö oldal linkje is szerepel.

Hozzászólások letiltva.