Felejtés joga, avagy máséval verni a csalánt

2014. június • 17.

Bár széltében-hosszában írtak a Google-ről és a felejtés jogáról (right to be forgotten), én nem igazán értem, hogy tulajdonképpen mi köze van mindehhez a Google-nek, vagy legalábbis a hatóságok miért nem próbálnak egyúttal a keresőmotorok mellett a webmesterekre is hatni — akiken tulajdonképpen számon kellene kérni a felejtés jogát.

Törlés a Googleből

Évente azért jónéhány megkeresés be szokott futni hozzám, amiben arra kérnek, hogy hogyan tudnák eltüntetni a számukra terhes vagy kompromittáló információkat a Google-ből. Ilyenkor mindig azt szoktam volt mondani, hogy a Google-t  ezért keresni nem érdemes, de ha valakiről terhelő információ jelenik meg a Google-ben, akkor az nem is a Google-től származik, hanem egy harmadik fél weboldaláról.

Ki a felelős a megjelenített információért?

Mivel a Google csak aggregálja a mások által közzétett információt, ezért a keresőcégen számonkérni a felejtés jogát kis túlzással annyira értelmes, mint a kijelző és LCD panelgyártókon próbálni meg számon kérni, hogy miért jelenítenek meg valakiről személyiségi jogait sértő információkat.

Korábban is úgy véltem, és most is azt gondolom, hogy a Google helyett a weboldalak fenntartóinak lenne a dolga mindez; rajtuk kellene leverni azt, hogy miért jelenítenek meg másokról kompromittáló vagy jogsértő adatokat, továbbá lehetővé tenni annak módját, hogy relatív egyszerűen, uniformizált módon kérelmezzük azoknak az információknak az eltávolítását, amit az EU-s döntéshozók hozzá nem értés, cinizmus vagy éppen a könnyebb út felé ható lustaságuk miatt a Google-re oktrojált eltávolítási mechanizmussal próbálnak elérni.

Hogyan lehetne leküzdeni a nehézségeket?

Sajnos saját tapasztalatból is tudom, hogy akár nyilvánvalóan jogsértő tartalmakat is eltávolíttatni egy-egy weboldalról gyakran bizony komoly kihívást jelent. Léteznek olyan országok azért az EU-ban, mint pl. Németország, ahol elég komoly követelmények vannak például egy webolal impresszumával és az ott feltüntetni kötelező adatokkal kapcsolatban.

A történtek után mindenesetre, ha én Google lennék, lehet, hogy eljátszanám azt, hogy ha beadnak hozzám egy ilyen, felejtés jogával kapcsolatos űrlapot, akkor simán azt mondanám, hogy jó, akkor az egész bepanaszolt domainnevet kitiltom a ideiglenesen a keresőadatbázisomból. Mindezt úgy, hogy pl. a Webmestereszközökön át vagy az oldalon található impresszumban feltüntetett e-mail címen értesítem a webmestert az eltávolítás okáról, és ha nem jön válasz a bepanaszolt webmestertől, akkor a letiltás úgy is marad.  Sok weboldal-tulajdonos számára ugyanis elég kényszerítő körülmény lenne, ha hirtelen drasztikusan lecsökkenne a látogatottsága (a Google mint forgalmi forrás eltűnésével.)

Összefoglalás

Összességében úgy gondolom, hogy a felejtés jogával kapcsolatban az lenne a méltányos megoldás, ha a megoldás terheit nem csak a keresőcégek viselnék: a probléma megoldásában a webmestereknek is ugyanúgy közre kellene működniük.