Megszűnik az extra.hu ingyenes tárhely

január 27, 2010

Egy ideje már nem lehetett új ingyenes tárhelyet regisztrálni az extra.hu-nál: akár ez is előrevetíthette az extra.hu ingyenes tárhely-szolgáltatásának végét és/vagy fizetőssé válását. Most már azonban hivatalos a hír, hogy megszűnik az ingyentárhely. Önmagában ez nem bírna akkora hírértékkel a keresőoptimalizálással foglalkozók számára, azonban sok amatőr vagy spórolós webmester számára szolgálhat tanulságul.

Az extra.hu ingyenességének megszűnése kétféleképp érintheti a webmestereket: jobban azok jártak, akik saját domainnévvel használták az extra.hu tárhelyét, hiszen ők vagy találnak egy másik ingyenes tárhelyet, vagy pedig vesznek egy normális (értsd: fizetős) tárhelyet. SEO és látogatottság szempontjából ez nem nagyon fog jelenteni különbséget.

Rosszabbul igazából azok jártak, akik extra.hu-s aldomainen üzemeltettek weboldalakat, hiszen ha ragaszkodnak az ingyenességhez, akkor nekik el fog veszni ez a domainnév, oda lesz az összes addig szerzett linkjük, és kezdhetik újból a linképítést azzal a különbséggel, hogy már sosem lesznek olyan régóta létező linkjeik, mint anno az extrás címük esetén voltak.

Korrekt megoldás azért, hogy mód van az extra.hu-s aldomainek megvásárlására, és szinte teljes értékű domainként történő használatára 1000 forintért, ami egy normális domainregisztráció éves díjának kb. felét jelenti. De aki dinamikus oldalakat vagy nem csak egy kis statikus oldalt üzemeltettek, azoknak mindehhez még új tárhelyet is kell nézniük, vagy pedig az extra.hu üzemeltetőjétől, a DotRoll-tól immár pénzért igénybe venniük egy egyébként szintén olcsóbb kategóriájú tárhely-szolgáltatást.

Miért nem érdemes más telkén építkezni?

Az eddigi ingyenes szolgáltatás helyett tehát már — ha nem is sokat — de fizetni kell: mindez jól példázza, milyen veszélyekkel jár, ha valaki olyan telken építkezik, amit csak kölcsön kapott. Mint ahogy abban sem lehet biztosra menni, hogy egyszer csak a telek tulajdonosa nem fog elkezdeni bérleti díjat szedni, vagy pedig egyszerűen megszüntetni a bejárást a saját telkére, elzárva tőlünk a saját házunkat.

Hasonló módon ha egy extrás aldomainra építkeztünk, akkor csak a weboldalunk tartalmát vihetjük odébb, az aldomainra mutató linkeket nem. Ez kb. olyan, mint ha húsz év múlva ott kellene hagyni a már dús lombú fákkal szegélyezett telkünket, és átmenni egy másikra, ahol újra kell kezdeni a fák ültetését, és megvárni míg megnőnek. Ha tehát még el is tudnánk intézni, hogy az összes linkünket átírják a ránk hivatkozó webmesterek, akkor sem tudnánk újracsinálni azokat a régi linkeket, amiket a Google is értékel. De úgysem fogunk tudni minden linket átíratni (régi fórumbejegyzéseket, már tetszhalott oldalakról mutató linkeket), a veszteség tehát borítékolható, még pluszmunka mellett is.

A mostani változások még mindig a jobbik verziót jelentik annál, mintha egész egyszerűen csak megszüntették volna a szolgáltatást, nemes egyszerűséggel elérhetetlenné téve az oldalakat, mint az pl. a Geocities esetén történt.

Mi fog elveszni?

A változással kapcsolatban háromféle csoportba sorolhatjuk az eddig ingyenes tárhelyen működő weboldalakat:

  • egyik csoportjukba az extra.hu-s domainneveket a továbbiakban pénzért igénybe vevő oldalak tartoznak,
  • a másik csoportba azok, akik nem fogják megvenni az extra.hu-s aldomaint, de nem is kár értük,
  • a harmadik csoportba pedig azok az oldalak fognak tartozni, amely oldalak mások számára még értéket jelentenének, azonban eddigi gazdájuk már nem fogja megvenni, ezért az oldalak szintén meg fognak szűnni.

Lesz-e régi extra.hu-s domainnevek adásvétele?

A harmadik, utolsó csoportba tehát azok a weboldalak tartoznak, melyek vagy értékes tartalommal rendelkeznek, és ezért valamekkora látogatottságuk lenne, amit egy kicsit hozzáértőbb gazda akár nagyobb reklámbevételre tudna váltani; vagy pedig annyi külső link mutat rájuk, ami miatt a tőlük kimenő linkek viszont értéket jelentenének: biztosan nagyobb értéket, mint ami az évi ezer forintos domainnév-fenntartás lenne, meg pl. párezer forint, amit egy egyébként megszűnésre ítélt extra.hu-s aldomain megvétele jelentene.

Kíváncsi vagyok, hogy lesznek-e olyanok, akik a fenti lehetőségek ismeretében hirdetni fogják, hogy extra.hu-s domainneveket vesznek meg, vagy akár ők maguk proaktív módon keresik meg és kontaktálják a számukra fontos témákban utazó oldalak szerkesztőit. Az mondjuk valószínűsíthető, hogy a többi (akár ingyenes) tárhelyszolgáltató rámozdul majd az extrától eljövő ügyfelekre, de valahol a magyar web érettségét mutatná, ha lennének olyanok, akik az extra.hu-s domainnevek, esetleg weboldalak adásvételével érdemben foglalkoznának.