SEO: Csináld magad, vagy bízz meg egy szakértőt!

január 26, 2010

Keresőoptimalizálással foglalkozó oldalaim írásakor — azon túl, hogy szeretem csinálni — a koncepció mindig is az volt, hogy igyekeztem átadni mindazt a tudást, mely segítségével bárki akár saját maga is képes lehet weboldala látogatottságának növelésére. Azok számára pedig, akiknek nincs idejük arra, hogy kellő mélységben elsajátítsák a weboldalak készítéséhez és optimalizálásához szükséges szakmai ismereteket, vagy weboldaluk optimalizálása során eljutottak arra a szintre, hogy a továbblépéshez egy olyan szakemberre lenne szükség, aki kizárólag ezzel a témakörrel foglalkozik, szívesen nyújtok megbízás keretében testre szabott keresőptimalizálási és keresőmarketing szolgáltatásokat.

Keresőoptimalizálás saját kezűleg

  • Nem mindenkinek éri meg külső segítséget igénybe venni weboldala optimalizálásához: vannak ugyanis olyan témák, olyan területek, illetve van egy olyan nagyságrend (vagyis annak kicsinysége) ahol egy weboldal jövedelmezősége nem éri el azt a szintet, hogy belátható időn belül megtérüljön egy profi SEO szakember költsége.
  • Sok esetben a weboldal tulajdonosa pedig inkább idővel mintsem pénzzel rendelkezik, így — noha nem engedhet meg magának egy olyan befektetést, amit egy keresőmarketing szakértő megbízása feltételez — idejéből áldozni képes arra, hogy a weboldalaim leírtak alapján elvégezze saját weboldala látogatottságának növelését.

Ezekben az esetekben hasznos segítség lehet tehát az általam írtak olvasása, továbbá kételyek, problémák esetén a kérdések feltevése a fórumban.

Ha kevés az ideje…

Tanácsadás, személyes találkozó

Ha Önnek nincsen ideje arra, hogy akár több száz, témáról szóló bejegyzést elolvasson, majd végrehajtsa a leírtak alapján weboldala optimalizálását, ha inkább szóban szeretné meghallgatni a lényeget, majd a kérdések átbeszélése alapján pontosan megérteni a szükséges teendők mibenlétét, egy vagy több személyes találkozó során átbeszélhetjük mind az általános kérdéseket, mind pedig egy adott weboldallal kapcsolatos konkrét kérdéseket.

  • Megbeszélésünk irányulhat annak eldöntésére, hogy alkalmas eszközt jelent-e Önnek a keresőmarketing, és ha igen, akkor melyik ága lenne a leghasznosabb az ön szempontjai szerint.
  • Ha Ön már rendelkezik némi ismeretekkel a keresőoptimalizálás mibenlétéről, akkor a legfontosabb konkrét teendőket is megbeszélhetjük.
  • Természetesen mód van arra, hogy végigkísérjem új weboldala létrehozását, vagy meglévő weboldala átalakítását, folyamatos tanácsadás keretében.

Szövegírás, tartalmi bővítés

Nagyon sok weboldal hiányosságai közé tartozik a nem megfelelően megírt illetve elégtelen terjedelmű szöveg. Mivel a weboldallal rendelkező cégek túlnyomó hányadának nem tartozik fő tevékenységi körei közé a weboldalépítés és karbantartás, ezért gyakran a mindennapos operatív működés biztosítása háttérbe szorítja a weboldal megfelelő megszövegezésének feladatát még akkor is, ha a hiányosságok egyébként köztudottak. 

Mivel már számos weboldal szöveges tartalmának kialakításában vettem részt, ezért gyakorlatilag bármilyen témájú weboldal szövegének megírását vállalni tudom, a weboldal tulajdonosának visszajelzései és szakmai felügyelete alapján. Így nemcsak optimálisabb lesz az elkészült szöveg, hanem akár hónapokkal előbb is kikerülhet a webre, mint ahogy az Ön ideje engedné, ezáltal pedig korábban szerezhet több látogatót a keresők felől.

Linképítés

A linkmarketing a mai weben elengedhetetlen tevékenység, azonban sajnos hosszú és időt rabló munka. Több mint száz linkgyűjteménybe bejegyeztetni weboldalát még akkor is sok időt jelent, ha Ön esetleg nem azzal a szakmai gondossággal végzi el, mint ahogy mi csinálnánk. Ráadásul mindez lassabban is megy akkor, ha az embernek nincsen még kellő rutinja abban, hogy mit, hogyan érdemes csinálni. 

Ha minket bíz meg weboldala linképítésével, akkor tehát egyrészt biztos lehet benne, hogy az Önnek leginkább megfelelő kulcsszavakra erősítjük oldalát a linképítés segítségével, másrészt pedig több releváns lap.hu oldalt, és több linkajánlásra érdemes katalógust fogunk találni, mint amennyit Ön fel tudna lelni. Gyakran még akkor is számos új katalógusba tudjuk felvetetni oldalát ha Ön korábban már végzett vagy végeztetett linképítést.

Ha kevés a tudása…

Pár évvel ezelőtt — amikor egyrészt a keresőmarketing szakterülete sem volt ilyen összetett, másrészt én is kevesebb tapasztalattal rendelkeztem — elmondható volt, hogy minden fontosabb tudásom vagy tapasztalatom valamilyen szinten tükröződött az általam publikált bejegyzésekben. Manapság sajnos korántsem ez a helyzet, hiszen egyrészt a megbízásaim mellett fizikailag nincs időm annyit weboldalaimmal foglalkozni, másrészt pedig rengeteg speciális tapasztalatot és tudást halmoztam fel, ami vagy csak a szakemberek egy szűk rétegét érdekelné, vagy pedig nehéz lenne érthető formában közreadni. Sajnos tehát egy bizonyos szint után még akkor sem nyújthatnának az általam publikált bejegyzések kellő segítséget, ha minden weboldal ugyanolyan lenne. Mivel azonban minden oldal más, egyedi eset, ezért egy idő után már személyre szabott tanácsadásra van szükség.

Továbblépés a SEO útján

  • Ha tehát már eljutott oldala optimalizálásában egy bizonyos szintig úgy, hogy azt Ön vagy egy, az optimalizálással is foglalkozó kollégája végezte, érdemes lehet kikérnie egy szakember véleményét, hogy merre, hogyan lenne érdemes továbbmenni, továbbá milyen problémák és kiaknázatlan lehetőségek azonosíthatóak weboldala jelenlegi felépítésével, működésével kapcsolatban.
  • Ha Ön már korábban is odafigyelt a keresőoptimalizálás szempontjaira, ezért a webfejlesztőjétől keresőbarát honlapot rendelt meg, abban az esetben is számos meglátással, javaslattal tudok szolgálni az oldal továbbfejlesztésével, finomhangolásával kapcsolatban, hiszen a webfejlesztővel ellentétben számomra a SEO nemcsak egy részterület, hanem a fő szakterületem, ezért biztos, hogy tudok újdonságokkal szolgálni.

Már optimalizált weboldal további optimalizálása

Gyakran akkor sem haszontalan dolog szolgáltatásaimat igénybe venni, ha Ön már korábban más SEO szakemberrel elvégeztette oldala keresőoptimalizálását, hiszen

  • ebben az országban nagyságrendileg többen állítják magukról, hogy értenek a keresőoptimalizálásról azoknál, akik valódi tudással rendelkeznek, így előfordulhat, hogy az Ön oldala optimalizálásának címén túl sok érdemleges dolgot nem végeztek el, vagy pedig egyenesen elkövettek néhány szarvashibát.
  • a keresőmarketing rohamosan fejlődik, számtalan új lehetőség jön létre, miközben sok korábbi szempont súlyát veszti, ezért egy pár éve optimalizált oldal esetén is érdemes lehet elgondolkozni a további optimalizálás lehetőségein.
  • végül egész egyszerűen azáltal, hogy mások az elképzeléseim, mások a meglátásaim, más weboldalakkal dolgoztam, mint az Ön által korábban megbízott SEO szakember, még akkor is hozzá tudok tenni oldalához, ha a korábbi optimalizálás egyébként magas színvonalon történt.

Megkeresés

Ha a fentiek felkeltették érdeklődését,