Részletes kulcsszó-helyezés statisztika a Webmestereszközöktől

május 4, 2010

Bár a Google Webmestereszközök már korábban is nyújtott adatokat például arról, hogy bizonyos periódusokban milyen kulcsszavakra milyen helyezéseket ért el az oldal, és ezek közül melyek által jött nagy látogatottság, azonban ezekről az adatokról egy új fejlesztés eredményeképpen már részletesebb képet kaphatunk, melyek a Google Analytics-ben már megismert diagramok segítségével is böngészhetőek, további információkat megjelenítve oldalunk teljesítményéről és a lehetőségekről.

Miben egyedi ez a statisztika?

A professzionális keresőoptimalizálás érdekében már meglehetősen részletes adatokat nyújtó eszközök állnak rendelkezésre mind a látogatások forrásainak elemzésére, mind pedig a weboldalak keresőkben elért helyezéseinek folyamatos nyomon követésére és a változások eredményére.

Azt az információt azonban, hogy hányszor jelent meg a Google találati rangsoraiban egy weboldal az adott keresőkifejezéssel kapcsolatban, lehetetlen volt más forrásból beszerezni. Ehhez ugyanis egyrészt szükség van arra az információra, ami az egyes kulcsszavakra történő keresések gyakoriságát mutatja, másrészt pedig mindezt össze kell vetni az elért helyezésekkel, hiszen csak ebből lehetne valamilyen közelítéssel kikalkulálni, hogy valójában hányszor jelent meg a találati rangsorokban az oldal. (Ha például csak tizenvalahányadik helyezést ér el egy oldal, akkor a legtöbb esetben már csak a második találati lapon fog megjelenni, ahová a felhasználóknak csak egy kis része jut el, ezért csak jóval kevesebbszer jelenik meg az oldal, mint amilyen gyakorisággal kerestek az adott kulcsszóra.)

Google oldalain történő megjelenések kimutatása

Bár korábban is kaphattunk némi elnagyolt képet a keresések gyakoriságáról pl. a Google keresési trendek vagy a Google AdWords kulcsszójavasló eszköz segítségével, azonban a Webmestereszközök ennél jóval részletesebb adatokat szolgáltat — igaz, csak az oldalunkra vonatkozó kulcsszavakkal kapcsolatban.

Találati rangsorokról történő átkattintás gyakorisága

Tudván, hogy ténylegesen hányszor jelent meg weboldalunk a különböző találati rangsorokban, hozzátéve a kattintások (tulajdonképpen a kulcsszavak által érkezett látogatók) számát, megvizsgálhatjuk, hogy milyen arányban kattintottak a Google találati rangsoraiban feltűnő, oldalunkról származó kivonatra.

Ezzel pedig felmérhetjük, hogy mely kulcsszavak esetén fordul elő, hogy — bár sokszor a felhasználók szeme elé kerül a Google találati kivonataiban — mégsem kattintanak az oldalunkról megjelenő kivonatra és így a linkre:

  • Az alacsony átkattintási arány általában annak köszönhető, hogy a weboldalunkról kevéssé értelmes, releváns, tehát kevésbé kattintásra ösztönző kivonat jelenik meg a Google keresőben.
  • A másik eset, amikor csak „elméletben” kerül egy adott találati kivonat a látogatók szeme elé, hiszen pl. a 10. helyezés technikailag azt jelenti, hogy megjelenítésre került az oldal linkje, de gyakorlatban csak ritkán jut el egy felhasználó odáig, hiszen sokszor már a megelőző kivonatokra kattintva el is hagyja a Google keresőjét.

Egyéb következtetések a szolgáltatott adatokból

A Google Webmaster Tools által nyújtott adatok elemzésével számos problémát és lehetőséget deríthetünk fel oldalunkkal kapcsolatban. Ilyen például az az eset, amikor egy adott weboldal csak nagyon rövid ideig, pl. egy napig jelenik meg jó helyezésen egy találati rangsorban (a hír jellegű témákra történő kereséseknél előfordul ilyesmi). Mivel a legtöbb keresőhelyezés-figyelő eszköz nem minden kulcsszóra és nem napi rendszerességgel méri a helyezéseket, ez a jelenség észrevétlenül maradhat, kiváltképp, ha egyébként a megjelenő kivonat nem volt annyira releváns, hogy kattintsanak rá.

Webmestereszközök - Kulcsszóhelyezés-diagram

A fenti statisztika tehát egy olyan oldalt mutat, ahol az egyik napon megjelenő hír hirtelen az első tíz helyezett közé katapultálódott, majd gyorsan el is tűnt onnan. A kérdéses kulcsszó ismeretében optimalizálva weboldalunkat, elérhetjük, hogy ez a megnövekedett megjelenés tartósabbá váljon, továbbá arányaiban is többen kattintsanak általa oldalunkra. Előfordulhat továbbá, hogy olyan kulcsszóra ér el kiugró megjelenést az oldal, melyre korábban nem is gondoltunk volna, ezért más módszerrel nem is figyeltük a rá elért helyezéseket: ebben az esetben is sokat segíthet ez az eszköz.

Különösen nagyobb oldalaknál lehet hasznos segítség a kulcsszavakkal kapcsolatos, kibontható adatok megjelenítése, hiszen pl. ahol egy adott kulcsszóra több weblap is esélyes helyezéseket elérni, ott láthatjuk, hogy mely aloldalak kb. milyen helyezéseken jelentek meg:

Google Webmestereszközök - Kulcsszó-helyezés részletek

A fenti táblázatból például jól látható, hogy a „google a barátod” keresőkifejezésre az esetek döntő többségében a egy aloldal ért el jó (első) helyezést, azonban néhány esetben a nyitólap is megjelent.

Összefoglalás

A Google a Webmestereszközök segítségével újabb részleteket árul el abból, hogy mi történik a Google kereső oldalán, ezáltal számos olyan információt nyújt, melyekkel jószerével eddig csak más cégek által készített eszközök tudtak szolgálni, sőt néhány szempontból egyedi adatokat is produkál. Ez nemcsak egy újabb érv arra, hogy minél több webmester regisztrálja oldalát a Google Webmaster Tools-ban, de sokak számára feleslegessé is teheti az egyéb, kulcsszó-helyezést lekérdező eszközök használatát.

Hivatalos bejelentés az új funkciók bemutatásával: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2010/04/more-data-and-charts-in-top-search.html