A magyar Google is új külsőt kapott

május 7, 2010

Budapest, 2010. május 7. – Megújult külsőt kapott a Google keresője, mely várhatóan a hét végéig minden az oldalt magyarul használó internetezőhöz megérkezik. Apró, de látványos változáson ment keresztül a logó és az oldal dizájnja, illetve a még hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb keresés érdekében új navigációs sávot helyeztek el a felület bal oldalán.

OldalGazda megjegyzése a Google Magyarország sajtóközleményéhez: az új kezelőfelület már hónapokkal korábban feltűnt a Google.com-on, akkor bővebben is foglalkoztam a témával, lásd: Új Google keresőfelület?

A Google 10 évet töltött keresőoldalának optimalizálásával, és a mostani változás a legújabb lépés ebben a folyamatban. Ahogy a digitális információk univerzuma is tágul – az információk tömege éppúgy nő, mint a típusok és formátumok száma – a felhasználóknak még több támaszra van szükségük a keresésben, hogy megtalálják azt, amire szükségük van. A Google keresőoldalának megújult felülete ebben nyújt segítséget. Könnyebbé teszi a keresést, hogy még pontosabb találatot kapjuk.

Megújult és átalakult

A felület bal oldalán egy új, az aktuális kereséshez alkalmazkodó, és az annak szempontjából releváns keresési opciókat megjelenítő navigációs sáv jelent meg. Ez az adott keresés során azokat az eszközöket és finomítási lehetőségeket kínálja fel, melyek a legközelebb visznek az elvárt eredményhez, és ezzel a felhasználók számára még nagyobb kontrollt biztosít. A navigációs sáv a Google elmúlt három évben bevezetett, három legerősebb keresési technológiájának beépítésével készült – Univerzális Keresés, Keresési Opciók, és Google Squared – a keresést még egyszerűbbé és felhasználóbaráttá téve.

A baloldali panel felső részén az Univerzális Keresés felajánlja a választási lehetőséget a különböző találattípusok között, sőt kiemeli a keresett kifejezésre a várhatóan legpontosabb találatot adó ikonokat. A felhasználó a különböző ikonokra kattintva más-más találatokhoz juthat, úgymint a Képek, Videók vagy Blogok, míg a „Minden” opció az eddig is ismert általános keresési eredményeket hozza.

Azáltal, hogy a Keresési Opciók panel bekerült a navigációs sávba, egyszerűbbé vált a keresés. A típusonként kapott találatokat a felhasználók különböző szempontok alapján tovább szűrhetik. Így lehetőséget nyújt például csak bizonyos típusú képek, videók, vagy éppen dátum szerinti keresésre. A navigációs sáv dinamikusan változik a keresőszavaknak megfelelően.

A Google Squared a keresőszóhoz kapcsolódó más kifejezéseket is felkínálja, hogy egyéb olyan tartalmakat is könnyedén megtaláljanak a felhasználók, melyek az eredmények és a keresett téma szempontjából szintén érdekesek lehetnek. Ez a funkció egyelőre csak angol nyelven elérhető.

A Google a fenti frissítéseken kívül lehetővé tette a kedvenc keresési eredmények megjelölését, hogy a következő keresésnél még könnyebb legyen megtalálni őket. Emellett frissítette az oldal megjelenését, és kisebb, ámde látványos változásokat eszközölt a logón is, mely letisztultabb és világosabb lett. Továbbá lecserélték az oldalakon megjelenített reklámok háttérszínét. Ez az összesen több mint 100 apró módosítás megőrzi az oldal minimalista arculatát, ugyanakkor modernebb hangulatot kölcsönöz neki.

Ezek a Google legújabb változtatásai a keresőoldal folyamatos fejlesztése érdekében. Azért, hogy a Google napról napra hatékonyabb és egyszerűbb legyen, a vállalat a felhasználók közreműködésére is támaszkodik. Segítségükkel az elmúlt néhány hónapban tesztelték a fejlesztéseket, és a jelenlegi változat visszajelzéseiknek is köszönhető.

Az új változtatások még további fejlesztési lehetőségek tárházát nyitják meg, és közelebb hozzák a Google-t a tökéletes keresőről alkotott jövőképének eléréséhez.