A Google bejelentette új Instant Előnézetek alkalmazását

november 9, 2010

Budapest,  2010. november 9. – A Google ma bemutatta legújabb keresési fejlesztését – egy gyors és interaktív eszközt, amely a találatokat vizuálisan megjeleníti egy előnézeti kép formájában, ezáltal könnyebben eldönthetjük, hogy melyik oldal felel meg leginkább a keresési feltételeinknek.

Az Instant keresés már gépelés közben előrevetíti a találatokat, így értékes másodperceket spórolhatunk. Ám a keresésnek itt még nincs vége! Amint úgy tűnik, a találataink megfelelnek a keresésünknek, ki kell választanunk a számunkra leginkább megfelelő eredményt. Az Instant Előnézetek ebben nyújt további segítséget, lehetővé téve:

  • az eredmények gyors összehasonlítását – a találatokat előnézeti képek segítségével vizuálisan összehasonlíthatjuk, mielőtt valamelyikre navigálnánk,

  • a hajszálpontosan releváns tartalom megtalálását – a keresett kifejezések egy kiemelt szövegdobozban jelennek meg, így azonnal fel tudjuk mérni, hogy a számunkra érdekes tartalmat találtuk-e meg.

A Google Instant Előnézetek egyszerűen kipróbálható: először klikkeljünk az általunk érdekesnek ítélt találat mellett látható nagyító-ikonra! Ekkor a keresési eredmények mellett, jobb oldalon megjelenik az oldal előnézeti képe. Ha a kurzort egy másik találat fölé visszük, akkor ugyanitt annak az oldalnak a kicsinyített mása tűnik fel. Azok, akik már nem használnak egeret, a jobb nyíl leütésével juthatnak el az eredményhez. Egy példa arra, hogyan is néz ez ki a valóságban:

Google Instant előnézetek

A fenti példában azt a részt, ahol a „kecskemét étterem” keresési kifejezés megjelenik, a jobb oldali előnézeti képen egy narancs színű szövegdobozban kiemelve láthatjuk.

Az Instant Előnézetek a legtöbb keresési feladatban segítséget jelentenek. Például, ha már valamikor egy oldalon megnéztünk valamit, majd újra meg szeretnénk találni ezt az oldalt, az előnézeti képnek köszönhetően azonnal felismerhetjük. Hivatalos honlapokat is sokkal könnyebb ezzel a módszerrel megtalálni, hiszen ezek általában könnyen felismerhetőek logójukról és karakteres megjelenésükről. Abban az esetben is segíthet az Instant Előnézetek, ha például szeretnénk praktikus barkácsolási ötleteket meríteni a netről, hiszen ha az előnézeti képen egyértelműnek találjuk az illusztrációkat, akkor már kattinthatunk is az oldalra.

Az Instant Előnézetek alkalmazását használat közben megtekintheti ezen az angol nyelvű videón. Az eszköz mától elérhető angolul és néhány napon belül további 40 nyelven, köztük magyarul is.