Google Helykereső: érezd magad otthon!

november 2, 2010

Budapest, 2010. október 28. – A Google elindította keresési szolgáltatásának legújabb vívmányát, a Helykeresőt, mely a magyar felhasználók számára is elérhető. Ennek segítségével a keresési eredményeket új megközelítésben, a legfontosabb információkat helyek köré csoportosítva, a találatokat térképen ábrázolva láthatjuk.

Mára mindennapossá vált, hogy mielőtt valaki felkeresne egy helyet, legyen az étterem, múzeum, vagy éppen egy bolt, az interneten található információkat hívja segítségül és tájékozódik. Különösen igaz ez akkor, ha az internetező új helyre utazik, és a hozzá legközelebb eső dolgokra kíváncsi. Ebben nyújt segítséget a Google most induló Helykereső szolgáltatása. A kereső rendszerezi, és helyek köré csoportosítja az interneten elérhető információkat, ezzel is megkönnyítve a választást.

 

Így a jövőben, ha a felhasználó beír egy keresőszót, a korábbi keresési eredmények mellett megjelenő térképen kis piros zászlók fogják jelölni az eredményeket. Egy “pincészet Villány” keresés esetében például a találatokban egy helyen látható az éttermek saját Google Helyek oldala, elérhetőségei, rá vonatkozó linkek és bizonyos esetekben az étterem értékelése is.

 

Google Helykereső képernyőkép

 

 

A Helykereső eredményei minden esetben automatikusan megjelennek a keresési találatok között, ha a Google a keresőszót úgy azonosítja, mint ami helyi információkra utal. Emellett a bal oldali menüsorba bekerül a Google Helyek, így erre kattintva bármilyen keresés során átkattinthat a felhasználó ezekre az eredményekre is.

 

A Helykereső működését a keresési technológia folyamatos fejlesztése teszi lehetővé, aminek segítségével egyre jobban tudja értelmezni a helyi relevanciájú információkat. Ez a szolgáltatás dinamikus kapcsolatban áll több százmillió weboldallal, melyek több mint 50 millió valós helyet jelölnek. A Google algoritmusai segítségével automatikusan azonosítja azokat az oldalakat, melyek fizikailag létező helyekről írnak, és csoportosítja őket még akkor is, ha az oldal nem közöl pontos címet, vagy különböző oldalakon különböző neveket használ.

 

Az eljárás nagy előnye, hogy megkönnyíti az egyes helyek összehasonlítását. A találatok ilyen, új megjelenítése még több releváns linket kapcsol egyetlen keresési eredményhez. Így ahelyett, hogy 8 vagy 10 keresést hajtana végre a felhasználó, sokszor akár már egyetlen keresés is elég lesz a szükséges oldal megtalálásához. A szolgáltatás tesztelése során kiderült, hogy a Helykereső átlagosan 2 másodpercet spórol az internetezőknek minden egyes helyhez kapcsolódó információ utáni kutatás során.

 

A Helykereső globálisan több mint 40 nyelven válik elérhetővé az elkövetkező néhány napban, köztük magyarul is. A szolgáltatás speciális, előnézeti változata addig is ezen a linken érhető el.