Már magyarul is elérhető a SearchWiki

április 29, 2009

Budapest, 2009. április 29. – A Google már magyar nyelven is elérhetővé tette a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket, illetve megoszthatják saját beállításaikat, véleményüket a többi felhasználóval is.

Rangsorold magad a keresési találatokat!

Mától teljesen személyre szabhatók a Google.hu keresési eredményei. Ha egy hátrébb lévő találat fontosabb, mint ez elsőnek megjelenített, egyszerűen feltornázható a rangsor élére, az érdektelennek ítélt keresési eredmény pedig egyszerűen kitörölhető. Ha egy általunk fontosnak ítélt oldal pedig hiányzik a listából, egyszerűen hozzáadhatjuk ahhoz. Ezenkívül az is látható, hogy más felhasználók hogyan rendezték saját eredményeiket és milyen megjegyzéseket fűztek a különböző keresési találatokhoz.

Ha be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkba (azaz pl. a Gmail-fiókunkba) a módosításainkat automatikusan elmenti a rendszer – persze ezek a módosítások később akár vissza is vonhatók. A változtatások csak a saját keresési eredményeinket befolyásolják, hozzászólásaink viszont felkerülnek egy gyűjtő oldalra, ahol mások is láthatják, illetve véleményezhetik ezeket.

Használata egyszerű:

Jobbnak tartja az egyik eredményt, mint a többit?

  • Csak klikkeljen a felfelé mutató nyílra, és máris feltornázhatja az oldal tetejére. Ahányszor csak rákeres erre a kifejezésre, a kiválasztott beállítás szerint jelenik majd meg az eredmény. A változtatásokra később is emlékezni fog, mert megjelenik mellette egy zöld színű felfelé mutató nyíl jel.

Nem tetszik egy eredmény?  

 

  • Klikkeljen az X jelre, amellyel eltávolíthatja a listájáról, így a későbbiekben rejtett eredményként fog megjelenni.

Ismer egy jobb oldalt?

  • Az eredményoldal legalján klikkeljen a „Találat hozzáadása” gombra, amellyel egy ön szerint releváns oldalt egyszerűen hozzáadhat a listájához. Az ön által javasolt link a lista tetején jelenik meg, mellette a már ismert zöld színű felfelé mutató jellel jellel.

Szeretne megjegyzést fűzni egy eredményhez?

  • A szövegbuborék  jelre kattintva megjelenik egy szövegdoboz, ahova beírhatja megjegyzését. Ez a kommentár minden olyan keresésnél megjelenik majd, ahol az adott eredmény visszaköszön. Ez egy remek lehetőség, hogy elmentse, majd előhívhassa gondolatait vagy jegyzeteit, ami az adott weboldal kapcsán eszébe jutott. A megjegyzések publikusak, ezáltal az egész közösség láthatja az adott találattal kapcsolatos véleményét.

“A legjobb keresőmotor képes felismerni, hogy a felhasználó valójában mire szeretne rátalálni. A SearchWiki segítségével mostantól a magyar felhasználók is még pontosabban, személyre szabható keresővel találkozhatnak, amivel a legrelevánsabb keresési eredményekre bukkanhatnak” – mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője.

A magyar nyelvű SearchWiki szolgáltatást az érdeklődők a Google-fiókjukba bejelentkezve próbálhatják ki a Google.hu oldalon.