Adsense adózása kata-val, lehet?

január 14, 2013

KisBende2013-01-14 23:46:13

Kérdésem az lenne, hogy mások gondolkoznak-e, hogy az adózáshoz a KATA-t válasszák. Az APEH-nél mostanáig egy speciális kóddal (internetes hirdetési felület bérbeadása) kellett bejelentkezni, és keményen be kellett fizetni mind a 27% eho-t mind 16% szja-t. Azonban az ebben az évben induló KATA szabályai közül kifelejtették az „internetes hirdetési felület bérbeadása” jövedelem-szerzési módot, mint kizáró okot.
A dolog nagyon fontos, mert tegyük fel keresek havi szinten 350ezer forintot, és jelenleg ennek majdnem a fele EHO és SZJA.
Ezentúl viszont mindenestül csak 50 ezret kellene fizetni.
Az AdSense adózását az APEH „koponyái” az ingatlanok bérbeadásából vezették le anno. Tehát az egy kvázi „ingatlan bérbeadás”, azonban ez így direkt nincs leírva, csak egy tájékoztató anyagban hozták le a múlt évben.
Ami a gond, hogy a KATA esetén az ingatlanok bérbeadásából származó jövedelem kizáró ok. Azonban konkrétan nem szerepel kizáró okként az internetes hirdetés.
A könyvelőm tanácstalan, ahogy én is. Tudom ez nem egy adótanácsadó fórum. De végtére is, amit csinálunk, az a végén pénzzé válik, és mindannyian azt szeretnénk, hogy ha lehet, akkor minél több maradjon nálunk, és persze úgy, hogy közben nyugodtan is tudjunk aludni.
Kinek mi a véleménye?
Ti beléptek a KATA-ba?

toteam2013-01-15 15:30:23

Húha, most megleptél! Én nem ismertem az apeh korábbi tájékoztatóját ez ügyben, amely szerint az ingatlan bérbeadáshoz hasonlítják az adsense jövedelemszerzést. De ha így is van, akkor sem kell izgulnunk, mert a tv. tételesen, teáor számmal leírja a kizárt tevékenységeket. És az adsense bevétel nem 68.20-as, az tuti. Én is sokat tanakodtam, mire a kata mellett döntöttem, és a könyvelőm sem talált kifogást a dologban. Én már le is számláztam az idei első adsense bevételemet kisadózóként.

KisBende2013-01-15 17:18:52

Köszönöm a válaszodat. 
Én is azt gondolom, hogy a kata-hoz most kiadott hivatalos közleményt kell követni. 
Továbbá újra rákerestem az általam említett kiadványra, itt van ez az:
http://nav.gov.hu/nav/regiok/eszak_alfold/eszakalfold/aktualis/az_e_kereskedelem.html?pagenum=11

De, NO PARA! Legalábbis remélem.
Itt a fontos rész:
A tevékenység a szolgáltatás folyamatossága miatt az Szja tv. alkalmazásában az (ingó) bérbeadással esik egy tekintet alá. A bérbeadási tevékenység az Szja tv. alkalmazásában ún. önálló tevékenységnek minősül.
Tehát nem is ingatlan, hanem ingó. Kérdés, ha sokan átállunk, és látják mennyi pénztől esnek el, mit tesznek. De azt hiszem aki addig is kevesebbet fizetett, az fog jól járni.

KisBende2013-01-15 18:06:09

Már csak arra kell „ügyelnünk”, ne menjünk az évi 6M fölé :).

toteam2013-01-15 18:19:13

Igen, olvastam, valóban elírtad, hál istennek. Az ingó értékesítés az okés. Én nem a 6 milliós határtól félek 🙂 Neked mit mond a könyvelőd? Nem kell majd bizonygatnunk, hogy a havi adsense betevőnk nem minősül foglalkoztatásból szerzett fizetésnek?

KisBende2013-01-15 19:49:20

Én attól félek ez nehéz dió lesz.

Állítólag ha minden pénzt ugyanonnan kapsz, akkor automatikus ellenőrzés lesz belőle. Nem tudom, hogy az APEH képes-e olyan agyalágyulatra, hogy megbüntet minket burkolt foglalkoztatás miatt, miközben a Google-nek nem merne nekimenni. Vagy annak is?

Én mindent el tudok képzelni. De azt hiszem ez egy olyan kockázat, amit már azért is megéri bevállalni, mert „bekerülhetek vele a TV-be”. 🙂

És akkor majd mondhatják a szomszédok: mindig tudtuk hogy valami simli van it, hogy éjjelente ásom el a rengeteg aranyrudat az udvarban. És nem fizetem az adót. (elnézést a hülyeségért…)

OldalGazda2013-01-16 09:51:28

Ahogy átfutottam, nekem úgy tűnik, hogy a belinkelt NAV-os tájékoztató elsősorban magánszemélyeknek szól, tehát hogy hogyan tudod magánszemélyként legálisan űzni ezt a tevékenységet. Arról nem ad útmutatást, hogy cégként mit számlázz ki ilyen esetben, pl. Egyéb számítástechnikai szolgáltatás is lehet nyugodtan.

Az viszont érdekes lesz, amikor átléped az egy cégnek egy évben kiszámlázható egymilliós keretet, és a Google-t és téged is adatszolgáltatásra köteleznek 🙂

KisBende2013-01-16 13:39:21

Amúgy nem tudom hogy ez-e a legjobb hely. De szeretném megköszönni az oldal szerkesztőjének azt a segítséget, amit ismeretlenül is nyújtott az oldalam sikeressé tételéhez. Én 3 évvel ezelőtt kezdtem ezzel az egésszel foglalkozni.
Életem első weboldala az, ami most a megélhetésemet biztosítja. És bizony sok hasznos ismeretet szereztem ezen az oldalon, ami segített az oldalam sikeressé tételéhez. Az oldal technikai kialakítása kevesebb energiámat emésztette fel, mint a SEO.

toteam2013-01-16 15:19:14

És ha ellenőriz, mi van? Mi legalább bevalljuk ezt a jövedelmet (is). És várom a sajtóhíreket rólad, ahogy bilincsbe verve cipelnek a Gyorskocsi utcába Larry Page-dzsel együtt 🙂 burkolt foglalkoztatásért.

KisBende2013-01-16 16:45:50

Ez elvileg egy tiszta sor. Bár szegény K. is ezt gondolta. Én ha lehet, nem akarok bejutni a Kastélyba.

OldalGazda2013-01-17 18:18:42

Szerintem előbb fog téged szuttyongatni a NAV, mint a Google-t. Mindenesetre van egy olyan tippem, hogy előbb-utóbb majd valamelyik kirendeltségüktől fognak keresni majd engem is, ha szembe jön nekik egy ilyen eset, hogy hogyan érhetnék el a Google Inc-et, és ilyenkor gyakori a „rákeres, nemolvas, felhív engem” típusú menet 🙂

Ui:

Bendegúz! Nem a legjobb hely 🙂 de tökmindegy, mert bárhol jól esik. 🙂