Adsense számlázás

január 6, 2010

atis2010-01-06 19:48:37

Üdv Mindeninek!

Egy olyan problémával találkoztam, amelyre sem itt, sem máshol nem találtam megoldást. 

Az én Adsense megjelenitő történetem a következő:

Körülbelül két évvel ezelőtt regisztrálta a google adsense programjába egy akkor még kezdő, alacsony látogatottságú weboldallal. Az első kifizetés előtt a szabályzat megsértésse miatt kizártak (én hibáztam, elismerem). Nemrégiben újra regisztráltam más nevével, mivel az oldalam azóta komoly látogatottsággal és jó google helyezésekkel rendelkezik, elég szép összeget tudok havonta összegyűjteni. A probléma itt kezdődött. 

Szeretném a tevékenységemet (egyéni)vállakozóként folytatni. A google regisztráció viszont más néven van, mint aki az adót fizetné. Kérdésem az lenne, hogy megoldható-e úgy az adózás, hogy az én nevemen történik, de az adsense rendszerében egy másik személy van regisztrlva. Nem szeretnék annak a másik személynek APEH gondokat okozni. 

Illetve hogyan igazolom az APEH felé az adsense bevétaleimet?

OldalGazda2010-01-08 20:24:43

Szia!

Elméletben két lehetőség áll fenn szerintem:

1. vagy átírod a kedvezményezett nevét a Fiókom menüpont alatt

2. vagy átírod a megadott bankszámla kedvezményezettjeinek nevét.

A második esetben nincs gond, mert az egyéni vállalkozásod számlájára érkezik a pénz, az APEH meg csak ennyit lát belőle.

Ha viszont egy másik magánszemély számlájára jön a pénz, akkor azért véleményem szerint neki (is) kell adóznia.

Én például anno átírattam az AdSense számlámat, mert a saját nevemen kezdtem sok évvel ezelőtt, de szerettem volna az azóta létrehozott cégem nevére elszámolni a bevételeimet. Emlékeim szerint azt akkor még nem lehetett a felhasználói felületen megváltoztatni, ezért csak e-mailban lehetett ilyet kérni (akkor még lehetett e-mailt írni az AdSense csapatnak…) 

atis2010-01-09 03:36:40

A kifizetés most is arra a számlára érkezik, amely a vállalkozás számlája lenne, tehát a sajátomra (nem annak a számlájára, akinek a nevén van a fiók).

Azt szeretném még kérdezni, hogy milyen módon kell elszámoljam bevételeimet az adóhivtal felé (számla, bankszámlakivonat, stb)?

OldalGazda2010-01-11 08:50:23

Nem ismerem az egyéni vállalkozókkal kapcsolatos szabályokat, de ha az a része rendben van, hogy jó bankszámlára érkezik a pénz, akkor már csak annyi teendőd van, hogy kiállítasz egy számlát a Google-nek, (Ha euróban számol a számlád akkor a Google Írországnak, ha még dollárban akkor a Google Inc.-nek,) majd a számla első példányát postázod pl. a kukába, mert a Google-éknek arra semmi szükségük.

Én azt javasolnám, hogy mindenképpen legyen könyvelőd, Ő pedig majd megmondja, hogy szerinte milyen tevékenység után, milyen ÁFA-kulccsal, stb. kell majd számlát kiállítsál. Mint azt a régi oldalamon

is láthatod, eltérőek lehetnek ugyanis a vélemények erről.

Marcsi2011-10-10 07:37:53

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy tudja-e valaki, mikor lesz Magyarországon is elérhető Western Union Quick Cash kifizetési  mód? Már elég sok országban elérhető, egyáltalán tervezik-e nálunk is?

És azt kérdezném még, hogyha külföldre megyek huzamosabb ideig, akkor hogyan lehet országot váltani az adsense-nél? Hisz külföldön lesz bankszámla számom.

OldalGazda2011-10-12 15:18:30

Emlékeim szerint évekkel ezelőtt volt, hogy bevezették ezt a fizetési metódust, kb. akkortájt, amikortól kezdve idehaza bevezették az elektronikus átutalást.

Ha használtál már valaha Western Union-t a királyi postánál pl. akkor biztos nem vágynál rá, szerintem röhejes módon megy az egész. Egyébként ugyanúgy itthon kellene beváltsad a szabályok szerint, ha lenne ilyen lehetőség.

Ha pedig megnézed a western union-os országokat, azt láthatod, hogy zömében fejletlen vagy fejlődő országokról van szó, vélhetően olyanokról, ahol nem sikerült értelmes módon megoldani az elektronikus átutalást: ahogy néztem a western union-os meg az átutalásos országok között mintha nem lenne átfedés.

Országot nem tudom, hogy lehet váltani, de könnyen elképzelhető, hogy sehogy, ritka kérdés, rá kéne google-zni angolul, más tippem nincs.

torcika2013-01-10 14:05:39

Csekk beváltással illetve nem beváltással kapcsolatban lenne kérdésem. Néztem, kerestem google-ben forrást, de nem találtam.

AdSense csekkem érkezett, de a K&H sajnos idén már nem hajlandó beváltani a csekkem, csak ha van náluk folyószámlám (vállalkozói van csak, de az nekik nem elég, folyószámlát meg ezért érthető okokból nem szeretnék nyitni).

Kérdés, hogy ha nem váltom be a kapott csekket, akkor az a pénz elvész, vagy kérhetek erre valahogyan elektronikus utalást egy másik bank számlaszámlára?

toteam2013-01-11 08:06:33

Szia! Ha euroban jött a csekk, nem lesz magyar bank aki beváltaná. Ha dollárban, akkor is kicsi az esély rá. Nem szabad csekken kérni a bevételt, csak ha a NAV elől akarsz elbújni. Egyébként meg az átutalással érkező összegekből semmit sem von le a K&H, mert a Google az utalás költségviselője, míg a csekkért 3 éve is már 5 eurot szedett be.

torcika2013-01-11 10:37:10

Dollárban jött. Eddig gond nélkül váltották, csak megváltozott az ÁSZF.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy most ez a pénz ami csekken van elvész, vagy nem, ha nem váltom be?