Nagybetűk

május 18, 2010

LedWebshop2010-05-18 11:45:16

Kedves Oldalgazda!

Jelent-e valami előnyt vagy hátrányt ha a weboldalamon csupa nagybetűvel írok mondatokat?

Üdv, LED-Webshop

OldalGazda2010-05-24 11:48:09

Szia!

A kérdéskört én két részre bontanám:

1. hozzájárul-e a jobb helyezéshez, ha a kérdéses kulcsszót csupa nagy betűvel írod-e oldaladon?

2. jobban észreveszik-e, ha csupa nagy betűvel jelenik meg egy felirat a Google találati rangsoraiban?

Az első kérdésre szerintem az a válasz, hogy kizárt, hogy érdemben javulna a helyezésed arra a kulcsszóra, amit csupa nagy betűvel írsz, hiszen manapság már egy adott kulcsszó előfordulási gyakorisága is relatív kis súllyal esik latba a rangsoroláskor.

A második kérdésre pedig az a válasz, hogy igen, elméletben sokkal feltűnőbb, ha egy folyó szövegben egyszer csak minden nagy betűvel van írva, ezért a Google találati listáiban is jobban kiszúrnák a Te oldalad ebben az esetben, ezáltal elméletben nőne a látogatottságod. (A csupa nagybetűt azonban sokkal nehezebb olvasni, ezért is írják kisbetűvel az összes közlekedési táblát.). A Google azonban ahol teheti, ezt a praktikát explicit módon tiltja: az AdWords hirdetések esetén például nem lehet csupa nagybetűs hirdetéseket, de már szavakat sem megadni. Nyilvánvaló a szándék, hogy ne kapjon az oldalad értékénél és rangsorolásánál nagyobb figyelmet, továbbá jól olvasható legyen a találati kivonat.

Évekkel ezelőtt pl. én is játszottam olyannal, hogy speciális karaktereket illesztettem a weboldalaim címébe, mint pl.: ۞, de manapság már ezeket a karaktereket egyszerűen kiszűri a Google, és meg sem jeleníti.