rejtett látogatók kimutatása

március 16, 2011

mtoth2011-03-16 18:33:45

Üdvözlök mindenkit. Szeretnék segítséget kérni.
Van egy blogom az egyik blogszolgáltatónál, aminek a statisztikája szerint egy nap elég sok letöltésem van, viszont két számláló (MyStat, StatCounter) sem mutatja ki őket. Az oldalamon az egyik kint is van (MyStat), mivel csak így ingyenes, de én olyat szeretnék, aminek nem kellene kitenni a logóját az oldalamra (mondjuk a StatCounter nem látszik) és nem lehet blokkolni pl. az Explorer In Private böngészéssel. Mindkettő kódja a főoldalon kívül minden bejegyzésemnél fent van. Nem tudom, hogyan lehet még elérni, hogy valaki rejtett tudjon maradni, olvastam a javascript blokkolásáról meg hogy valaki letiltja a képet, de utóbbit nem igazán tudom, mit jelent.
Azt sem tudom, hogy a Piwik-et tudom-e és szabad-e alkalmazni blogszolgáltató esetén. Olyat is találtam már, hogy valaki írt egy beszúrandó kódot, de odavolt írva mellé, hogy ‘írási joggal kell rendelkezni hozzá’, tehát ilyet gondolom nem tehetek fel a blogomra. Az Awstats-ról olvastam, hogy kimutatja a rejtett látogatókat is, mert naplófájlból dolgozik, de mivel a Piwik nem, ezért nem tudom, hogy ez megfelel-e nekem. Bár lehet, hogy az Awstats-ot sem tudnám használni, mert ahogy elnéztem, elég bonyolult a beüzemelése, és a működését sem értem.
Nem tudom, hogy milyen statisztikát tudnék használni, engem semmilyen más kimutatás nem izgat, csak a rejtett látogatóimra vagyok kíváncsi. Sajnos fogalmam sincs erről az egészről, gondolom ez kitűnik a levelemből is, de nekem ez az egész olyan bonyolult, hogy reménytelennek érzem, hogy beleássam magam és segítség nélkül oldjam meg ezt a problémát.

Livio2011-03-18 19:21:27

Kedves Márta, a statcounternek van egy ilyen szolgáltatása, havonta 500-ig ingyenes, felette 5, 10 stb. usa-pénzért

mtoth2011-03-19 12:26:24

Kedves Livio Letz,

a StatCountert láthatatlanként használom, ezt írtam is, de hiába, mert az InPrivate böngészésnél nálam – egy csomó más statisztikával együtt (getclicky, gstatic, sitemeter, google-analyitics) – megjelenik a blokkoltak listájában, tehát rejtetté tudja tenni magát a látogatóm vele. Nem hiszem, hogy a statcounter úgy is be lehet állítani, hogy a rejtett látogatókat is mérje, szerintem félreértjük egymást, de azért köszönöm, hogy próbált segíteni.

OldalGazda2011-03-22 12:31:38

Kedves Márta!

Egy látogatottsági statisztikát többféleképpen lehet „blokkolni”. Ha azonban olyan statisztikát használ, ami a webszerver naplófájljait feldolgozva jeleníti meg az adatokat, akkor csak annyiban tudják korlátozni a látogatók az információk átadását, ha pl. letiltják a Referrer-ek megjelenítését böngészőjükbe. Szerintem ez igen ritka dolog, csodálkoznék, ha rajtam kívül még párszáznál több ember élne ezzel a lehetőséggel az országban. A következő problémakör, hogy egy ingyenes blogszolgáltatóbál nem elérhetőek a webszerver logfájljai, így az ilyen statisztikák sem (pl. AwStats).

Ha pedig a látogatottságot valamilyen, weboldalba szúrt JavaScript / kép segítségével mérik, akkor az általánosan elterjedt javascript mérőkódokat (Analytics, Piwik) blokkolni lehet a javascript böngészőben való letiltásával, de ezzel a legtöbb oldal egyúttal használhatatlanná is válik, tehát csak kevesen élhetnek ezzel a lehetőséggel. Vannak azonban olyan mérőkódók, amik egy kis képet is tartalmaznak, pont az olyan esetek mérésére, ahol nincs javascript, mint pl. egyes mobil böngészőkben – ezeket még nehezebb általánossában letiltani, mert képek nélkül aztán igen szegényes élményt nyújtanak napjaink weboldalai.

Mind a mérésre szolgáló képek, mind a mérőkódok által behívott javascript kódok letöltését blokkolni lehet úgy, hogy az Adblocker és egyéb alkalmazások csinálják: nekik van egy listájuk azokról a szerverekről, ahonnan reklámok jönnek, és az ilyen szerverekről célzottan nem töltik le a tartalmakat. 

Nem tudom, hogy az Explorer In Private funkciója mit csinál, mert csak muszájból használok, ritkán IE-t, de ha egy adblocker-hez hasonló a működése, akkor megelőzhető a mérőkód letöltésének blokkolása, ha pl. egy Piwik rendszert installálsz egy saját szerveredre, tárhelyedre. Ebben az esetben, mivel az oldalad nem egy mindenki által ismert reklámszerver vagy statisztikai szolgáltató, biztos lehetsz benne, hogy a domainnév vagy IP alapján szűrő megoldásokat kikerülheted.

mtoth2011-03-24 10:45:45

Kedves Jároli József!

Köszönöm válaszát. Tehát a Piwik-et csak úgy tudnám alkalmazni a blogomnál, ha azt átköltöztetném egy saját szerverre és tárhelyre? Nem szeretném, mert itt legalább látom, hogy melyik bejegyzésemet nézik meg és a saját szerver már anyagi vonzattal járna.

Kíváncsiságból letöltöttem a Piwik-et, de mikor meg akartam nézni, azt írta ki, hogy „A Windows nem tudja megnyitni ezt a fájlt.”  Ezek php-k voltak, sajnos fogalmam sincs, mit kellene tennem, hogy meg lehessen nyitni őket. Én Windows XP-t használok. Úgy látom, én sosem fogom tudni használni a Piwik-et. Kerestem magyar nyelvű telepítést, de csak google-val tudtam lefordítani, ami nem lehet olyan pontos. Egyébként van olyan lehetőség a Piwiknél, hogy egyáltalán ne lehessen látni az oldalamon, hogy használom?
A válaszának az utolsó bekezdését („a domainnév vagy IP alapján szűrő megoldásokat kikerülheted”) sajnos nem tudtam értelmezni. Az arra vonatkozott, hogy én hogy tudom magam rejtetté tenni, vagy arra, hogy a Piwik-kel megtudhatom a látogatóm domainnevét ill. IP címét? Mert a Piwik demójában nem láttam IP címeket.
Azt hiszem, reménytelen eset vagyok, elnézést.

OldalGazda2011-03-24 17:34:24

A Piwik úgy működik, hogy fel kell rakni egy valahol található MySQL és PHP képes tárhelyre, de nem feltétlenül ugyanoda, ahol a mérni kívánt oldal van. Egy webszerveren fut a rendszer és tárolódnak az adatok, míg a követőkódot akár több, ettől teljesen függetlenül működő webhelyre is be lehet szúrni.

Ez nem olyan program, ami futna windows-on, csak webszerveren működik.

A látogatók számára a Piwik követőkódja láthatatlan.

A domainnév vagy IP alapján történő szűrést arra gondoltam, hogyha pl. az ön látogatója beállítja valamilyen módszerrel, hogy a google analytics szerveréről a gépe ne töltsön le semmit, mert nem szeretné, ha a statisztikák rögzítenék a látogatottsátát, az ellen nem nagyon tud mit tenni, ha pl. egy az ön szerveréről jövő piwik kódot ne töltsön le.

Egyébként pedig nincsenek „reménytelen esetek”, maximum túlságosan haladó szintű és ezért szerintem leginkább csak valami egyéb dolognak a félreértése miatt feltett kérdések — attól félek ezért, hiába válaszolok rá mélyebben, csak a tévúton haladunk tovább. Egy kezdőnek tökéletesen elég mind a Google Analytics, vagy a Piwik is, hiszen a profik számára is megfelelő a legtöbb esetben.

Bocsánat a tegezésért.

mtoth2011-03-25 11:30:21

Nyugodtan tegeződhetünk, én nem figyeltem oda, hogy magázódom. Köszönöm a választ és a türelmet, még kérdeznék, ha nem gond. (Ezt a kérdést, ha gondolod már nyugodtan át lehet tenni a Piwik fórumhoz, hátha másnak is jól jönnek az erre írt válaszaid.)
Tehát ha jól értem, a blogom maradhat ott ahol van, csak keresnem kell egy tárhelyet amin egy domainnévvel létre kell hoznom egy oldalt, amire telepítem a Piwik-et. A blogomat nem kell erre átköltöztetnem, elég ha a Piwik-et installálom rá. (szétnéztem, és vannak ingyenesek domainnévvel együtt, legfeljebb a reklámcsíkot kell elviselnem, az meg nem zavar, hisz nem a blogomon lesz.)
A blogomhoz beszúrom azt a kódot, amit telepítés után kapok -, csak azt nem tudom hova, mert ott csak olyan van, hogy HTML kód szerkesztése. Ide tettem be a StatCounter kódját is, de most, ha megnyitom, már nem látom, csak akkor villan fel egy pillanatra, ha frissítek. Csak a curzor villog és se előre se hátra nem tudok vele lépkedni, remélem a végén áll és nem törölhetek bele a másik kódba egy újabb kód beszúrásakor.
A Piwiknél is minden bejegyzéshez be kell tennem a kódot, vagy elég a főoldalon?
Még van egy, hogy a Piwik fájlokat az FTP kliens segítségével kell feltöltenem „bináris módban”. Bocsánat, de ezt sajnos megint nem tudom értelmezni.

OldalGazda2011-03-28 12:47:34

A piwik feltelepítésével kapcsolatban pontos az elképzelés, de elég lehet egy olyan aldomain, amit az ingyenes tárhely nyújt, nem kell saját külön domainnév hozzá. Mindazonáltal nem tudom, hogy az adott ingyenes tárhely elérhetővé tesz-e annyi memóriát, hogy jól lehessen használni a Piwik-et – ezt ki kell próbálni.

Ha blogod van, gondolom, valamilyen tartalomkezelő rendszerrel működik, aminek vannak sablon fájljai: valamelyikbe kellene beszúrni a követőkódot. Keress rá, a blogszolgáltató, blogplatform nevére + Google analytics kulcsszóra, és vélhetőleg több, hasznosabb infót találhatsz, ebben én nem tudok érdemben segíteni, mert ez annyira alacsony szintű webszerkesztési kérdés.

mtoth2011-03-29 17:38:00

Kedves József, köszönöm a választ és hogy foglalkoztál velem, az FTP-nek majd utána nézek.

Másik dolog: olvasgattam fórumokon a Piwik-ről, és valahol ezt írták: „Én használtam. Nagyon jó. Amiért abbahagytam: a céges szerveren volt, és fél év alatt a mysql mentés 4 gb-ra hízott. ” (jan. 5.)
Hasonlót írtak egy másik helyen is: „Ez nincs megoldva: http://dev.piwik.org/trac/ticket/53 , így aztán az egyik userünknek fél év alatt 1,5 G adatbázisa keletkezett.” …(jan. 24.) Bocsánat, hogy ilyeneket kérdezek, csak félek, hogy nem lesz elég a tárhelyem, ha esetleg így járok. Vagy ezek azóta már megoldódtak?

OldalGazda2011-04-01 12:46:15

Kedves Mária, én úgy gondolom, „édes kín” lesz majd, ha akkorára fog hízni az adatbázisod, ekkora adatbázisok összehozására azért nagyon nagy forgalomra van szükség szerintem.

mtoth2011-04-01 21:26:35

Akkor megnyugodtam, mert azért nekem nincs akkora forgalmam. Remélem sikerül majd elboldogulnom, ha nem, akkor még jövök, ha nem gond.

Ja, és persze gratulálok a Piwik létrehozásához.

mtoth2011-04-03 20:13:11

Megint én vagyok. Megvan a tárhelyen a regisztrációm, de a MySQL szerverre nem lehetett bejelentkezni. A Piwik-kel kapcsolatban egyébként a MySQL-lel mi a teendőm? Bocsánat, ez megint egy alacsony szintű kérdés, gondolom.

OldalGazda2011-04-07 13:13:02

Installálásnál meg kell adni a MySQL szerver nevét, az adatbázis nevét, az adatbázis felhasználó nevét és jelszavát, gondolom. 🙂

mtoth2011-05-26 11:19:06

Kedves Jároli József!

Eddig nem volt időm foglalkozni a Piwik-kel, de ma feltelepítettem a szerverre. Az a baj, hogy mindenestől ott van, de nem tudom, hogy hogyan hozzam „működésbe”. FTP-n keresztül másoltam át, ott is van az FTP-s lapon, mert
a MySQL-ben nem lehet új adatbázist létrehozni, azt írja ki, hogy nincs jogom hozzá. Ezután mi a teendőm? Hol tudom hozzárendelni azt az oldalt, amit „figyeltetni” szeretnék? Köszönöm. (nem tudom, milyen néven fogok megjelenni, mert elfelejtettem a jelszavam) Tóth Márta vagyok

mtoth2011-07-20 14:24:36

Kedves Jároli József!

Segítséggel feltettem a Piwiket az ingyenes tárhelyre (2 G-s), csak az oldalam megnyitásakor azt a hibaüzenetet kaptam, hogy:

Unable to start session. Check that session.save_path or tmp/sessions is writeable, and session.auto_start = 0.

Mi lehet a gond, mit tegyek?

A másik, hogyha a blogomnál 1 nap max. 100 oldalletöltés van csak, akkor ehhez mekkora kapacitású tárhelyet kell keresnem minimum? (mert hátha itt, ahol most van nem futhat a Piwik, és sokkal kisebb tárhelyűből több is van)

Köszönöm: Tóth Márta

mtoth2011-07-21 22:29:03

Kedves Jároli József!

Telepítettem a Piwik legújabb verzióját, és most ezt írja ki az oldalam megnyitásakor:

session has already been started by session.auto-start or session_start()

Bedobtam a Google fordítójába az erről szóló oldalt a fórumon, de sajnos én ettől nem lettem okosabb.

http://forum.piwik.org/read.php?2,3859

Tud nekem segíteni? És a szükséges tárhelyre továbbra is kíváncsi lennék.

Köszönöm: Tóth Márta

OldalGazda2011-07-22 14:12:45

Kedves Márta!

Ha nem fut a cucc az ingyenes tárhelyen, felteszem kevés esély van arra, hogy megoldja a problémát, mert gondolom, nincs ingyen support a tárhelyhez, és kétlem, hogy a php.ini-t hagynák, hogy felülírja, másrészt ingyenes tárhelyeken előfordul, hogy letiltanak ezt-azt a más fizetős helyen szokásos optciókból.

Szerintem vásároljon egy olcsó tárhelyet, ahol jó a support, és akár segítenek ilyen esetben. Erős pozitív kisugárzást egyrészt a http://www.tarhelykeszito.hu/ másrészt a https://hu.dotroll.com/ felől érzek. Nem próbáltam, még egyikőjüknél sem, hogy megy-e a Piwik, de a supportjukkal elégedett voltam.

mtoth2011-07-22 21:24:13

Kedves József!

Köszönöm a választ. És a tárhelyet illetően mi a javaslata? – mert  utánanéztem a két ajánlott szolgáltatónak, és nem tudom, melyik lenne a megfelelő ebből a szempontból. Az egyiknél a legolcsóbb kínálat 500 MB-ra vonatkozik, míg a másiknál a legkedvezőbb, ahol már adatbázis is van, a tárhely 1024 MB, de ebből az adatbázis tárterülete 100 MB. Az elsőnél persze nem tudom, hogy az 500-ból mennyi vonatkozik a tárhelyre, de majd megtudakolom. Már csak ezt az egyet szeretném tudni. Köszönöm.

OldalGazda2011-07-25 08:12:12

Kedves Márta!
Szerintem a legkisebb dinamikus tárhely is vélhetőleg megteszi, de pontosabb választ leginkább az adott szolgáltató tud adni.

mtoth2011-07-29 07:56:38

Minden működik és nagyon jó a Piwik, de a rejett látogatóim továbbra sem láthatóak. Sajnos úgy látszik, ez már így marad.
Ezzel a Referrer tiltással el tudják érni, hogy ne látszódjon az IP címük és egyáltalán semmi róluk?
Csak a blog statisztikájában látszódnak a vonalkák. Arra a kérdésemre, hogy a blog mit használnak, nem adtak választ, csak azt mondták, hogy a blog statisztikája a szerver adatait mutatja, de emlegették a Medián Webauditját is.
Nem tudom, van-e megoldás.

mtoth2011-07-29 15:32:53

A Piwik egyébként észrevesz, ha IE alatt inprivát módban lépek be, tehát tényleg többet lát, mint pl. a StatCounter.

mtoth2011-08-10 21:55:33

Kedves József!

Még az érdekelne, hogyha valaki letiltja a Referrer-ek megjelenítését a böngészőjében, akkor az Awstats sem veszi észre őt?

OldalGazda2011-08-11 09:34:16

de észreveszi, csupán az lesz a következménye a letiltásnak, hogy nem fogja tudni, hogy honnan érkezett a látogató, ezért direkt látogatásnak lesz elkönyvelve.

mtoth2011-08-11 12:33:10

Köszönöm.

De akkor mivel tudta elérni, hogy ne látszódjon se a StatCounternél se a Piwiknél? A StatCounter azokat is kimutatta, akik a Javascriptet letiltották, ki volt náluk írva, hogy Javascript: Disabled. A kis képet tartalmazó mérőkód letiltását megint csak nem használhatta a blogomnál, mert tele van képekkel, és az ilyen bejegyzések száma mindig nőtt a rejtett látogatásoknál. Akkor milyen módszert használhatott ez a látogató, hogy egyikkel sem lehet észrevenni, csak a vonalkák mutatják a blog statisztikájában?

mtoth2011-08-11 22:55:18

Tehát a Referrer letiltásánál csak az oldal nem látszik, ahonnan jött, de az IP cím igen, ha jól értelmezem.