Sandbox jelenség

július 1, 2011

pibalazs2011-07-01 14:10:43

Tisztelt Oldalgazda!

Van egy új domain címem, amire egy oldalt húztam fel. Azt olvastam, hogy el kell telni egy bizonyos időnek, mire a keresők úgymond bizalmat táplálnak felé és elfoglalja az oldal a jól megérdemelt helyét. Kb mennyi ez az idő?

Válaszát előre is köszönöm.

Balázs

irokob2011-07-02 06:31:10

Azért lehet segíteni a keresőknek!

URL ajánlás, elsőlépés

Honlap megfelelő struktúra kialakítás. Sandbox = wordpress? Akkor SEO plugin, pl: All-in-SEO-Pack. Linképítés. Honlaptérkép. robots.txt.

Én most egy hete indítottam a http://infotabor.hu oldalt, és már a második napon elindult felfele a találati listán, igaz még csak 40-en belül van.

Previously Pintér Balázs wrote:

Tisztelt Oldalgazda!

Van egy új domain címem, amire egy oldalt húztam fel. Azt olvastam, hogy el kell telni egy bizonyos időnek, mire a keresők úgymond bizalmat táplálnak felé és elfoglalja az oldal a jól megérdemelt helyét. Kb mennyi ez az idő?

Válaszát előre is köszönöm.

Balázs

pibalazs2011-07-03 11:05:00

Kedves Zoltán!

Köszönöm a válaszodat. Első 20-ba már én is benne vagyok, csak hát nagyon gyengén seo-zott oldalak előznek meg, nyilván azért, mert az ő domain címük több éves. Biztos vagyok benne, hogy 1 év múlva első 5-be leszek, csak hát az a bizonyos idő … amire a kérdésem irányult.

OldalGazda2011-07-03 11:24:43

Ami a kérdés címében levő Sandbox jelenséget illeti, régebben volt egy olyan teória, hogy minden új oldalnak kell várnia pl. egy évet, és aztán kvázi lesz egy ugrás a helyezésekben, mivel letelt egyfajta várakozási idő.

Mivel egyéves időtávban senki sem végez megalapozott kísérleteket ennek a teóriának a bizonyítására, ezért megítélésénél csak arra lehet hagyatkozni, amit az oldalgazdák saját érzéseik, tapasztalataik alapján gondolnak. Én mostanában nem nagyon láttam rá példát nemrég indult oldalak hirtelen, megmagyarázhatatlan, ill. csak az idő elteltére fogható látogatottságnövekedésére.

Az pedig egy teljesen más kérdés, hogy milyen kihívásokat kell leküzdenie egy új oldalnak a régiekkel szemben, hiszen a linkek kora is számít a tapasztalat szerint. Végletekig leegyszerűsítve pedig fizikailag nagyon nehéz létrehozni annyi számú linket, hogy a te oldalad linkjeinek száma felszorozva a linkek korával érdemben meghaladja a konkurens régebbi oldalak linkjei számának szorzatát az ő linkjeinek korával.

Ezért pedig kisebb konkurenciával rendelkező kulcsszavak esetén új oldalak is jó eredményeket érhetnek el, a nagyobb konkurencia esetében azonban kicsi az esélye annak, hogy annyi fiatal linket tudjál létrehozni, melyek számbeli fölénye ellensúlyozhatná a konkurencia már meglévő linkjeinek korát. Ezért lehet az az érzés sokakban, hogy az új oldalak nem tudják ugyanazt a helyezést elérni mint a régebbiek, pusztán a koruk miatt.