Ékezetes domain

február 4, 2011

atis12011-02-04 18:10:15

Kedves József!

A következőkben szeretném a segítségét kérni:

Regisztráltattam néhány domain nevet:

  1. kulcsszó.com (com-os ékezetes domain), az ékezet nélküli már foglalt. 2. kulcsszox.hu és kulcsszóx.hu (hu kiterjesztésű ékezetes és ékezet nélküli domainek, melyek 1 karakterrrel többet tartalmaznak mint a kulcsszó)

Kérdésem, az lenne, hogy melyiket lenne célszerű fő domainként használni, ha kizárólag Keresőoptimalizálási szempontokat veszünk figyelembe (és a „kulcsszó”-ra szeretnék optimalizálni). A többi domaint hogyan célszerű átirányítani (301-es htaccess fájlban, vagy domain szintű átirányítás a szolgáltatómnál)?

Ha a keresőoptimalizálást nem vennénk figyelembe, a kulcsszóx.hu lenne a legmegfelelőbb. Kérdés, hogy mennyire rontja az esélyeimet az a szó végi plussz karakter (nekem úgy tűnik, hogy a pontos kulcsszó egyezés a domain-ban nagyon számít a google-nak). Illetve az ékezetes domain jelenthet-e bármilyen téren hátrányt (pl. nem tudom, hogy egy katalógusban ékezetes karakterekkel vagy kódolva kell-e megadni a linket, ha hivatkozni szeretnék rá.

Válaszát előre is köszönöm!

OldalGazda2011-02-07 22:19:08

Ha szerepel egy kulcsszó egy domainnévben, az sok segítség a SEO-ban, kiváltképp, ha a — mint írod, az egyezés pontos. Másfelől pedig ha nem kellőképpen megkülönböztethető a domainneved a többiektől, akkor pl. azok a látogatóid, akik már egyszer voltak nálad, de nem jegyezték meg pontosan a domainneved, nehezen fognak visszatalálni hozzád.

Másfelől pedig ha nagyon hasonlít mások domainnevére a Tied, akkor azok a felhasználók, akik nem a domainneved bepötyögve akarnak visszajutni az oldaladra, hanem arra rákeresve, könnyen lehet, hogy találkoznak a konkurenciáddal is a Google találatai között.

Mindezek miatt én fontosabbnak tartom a kifejező domainneveket, mint a kulcsszót tartalmazó domainneveket.

Próbáld ki pl. a jelzokulcsszo.hu kulcsszovaros.hu hosszabbkeresokifejezes.hu típusú domainneveket is – egyszóval agyalj rajta, hogy milyen olyan másik szót tudnál belekombinálni a domainnevedbe a fontos kulcsszó mellé, hogy könnyen megjegyezhető és azonosítható legyen.

atis12011-05-04 16:30:45

Kedves József,

köszönöm szépen a választ, két kérdés azonban továbbra is megválaszolatlan maradt:

1. amennyiben több regisztrált domain nevem is van, hogyan érdemes ezeket átirányítani a fődomainre? A tárhely szolgáltatóm szerint a weboldalam könyvtárához több domaint is hozzá tud rendelni („domain szinten”). Ebben az esetben melyik lesz a „fődomain”? Vagy jobb lenne a 301-es átirányítás htaccess-el?

2. Az ékezetes kulcsszavas domainek úgy tűnik jobban teljesítenek a googleban, illetve a találati listán is „szebben” jelennek meg. Szívem szerint az ékezet nélküli domaint irányítanám az ékezzetes párjára, de nem tudom van-e ennek hátránya (pl. mint írtam nem tudom, hogy egy katalógusban ékezetes karakterekkel vagy kódolva kell-e megadni a linket, ha hivatkozni szeretnék rá).

OldalGazda2011-05-10 13:00:29

Ha több regisztrált domainneved van, de a domainnevek értéke a keresők szemében zéró, akkor teljesen mindegy, hogy mit, hova irányítasz. Ha pedig mutatnak már külső linkek a domainnevekre, akkor érdemes 301-es átirányításokat használni. Fogalmam sincs mit értett a tárhelyszolgáltatód azon, amit írtál, így erre nem tudok reagálni.

Én nem használok ékezetes karaktereket, de őszintén szólva az ügyfeleim és egyáltalán az ajánlatkérés miatt engem megkeresők körében szinte mindenkinek csak nem ékezetes domainnevei vannak. Mindenesetre arra a variánsra irányítsd a domainneved, amelyiket szeretnéd, hogy az emberek maguktól is linkeljék a jövőben.