Kötőjeles vagy Kötőjel nélküli domain

augusztus 18, 2011

doc2011-08-18 20:36:10

Tisztelt József!

Domainnel kapcsolatos kérdésem lenne, pontosabban a kötőjeles, illetve a kötőjel nélküli változatok prioritásáról. Mivel számtalan egymásnak ellentmondó állítás, „meggyőződés” létezik, kérném az Ön véleményét is ezzel kapcsolatban.

Példaként álljon a xy.hu domain, ami szinte az összes TLD-vel – beleértve a ccTLD, gTLD változatokat is – foglalt.
 
– a „xy” természetesen egyben kulcsszóként is funkcionál a domainben.

– a fentiek miatt a domain kiegészül egy újabb szóval, példánkban legyen ez „naturland”, mint „xynaturland.hu”.

Fontos megemlítenem, hogy az adott domainben szereplő szavak két külön     szóként használatosak, amelyben a második szó (naturland) csak az elsővel együtt értékes mint brand név, önmagában nem értékelhető. Tehát nem összetartozó, állandósult kétszavas kifejezés vagy szókapcsolat, mint pl az „otthoni munka”.

– a naturland szó önmagában nem kulcsszóként lenne használatos, de együtt a kettő „xynaturland”, mint brand név funkcionálna.

– Mint brand természetesen az organikus találati listákon is jól teljesít, azonban igen fontos a jó szereplés a domainben elsőként szereplő, kulcsszóra is.

Amennyiben a kérdéses kulcsszó elérhető második szintű közdomain alatt érdemes-e azt választani, mivel így a kulcsszó kizárólagosan állna a domainben. És ha igen, a rangsorolásnál nincs-e, – legyen az akár csekély mértékü is – hátrányban a második szintű státusz miatt?
A fentiket figyelembevéve – különösképpen az adott („xy”) kulcsszóra történő optimalizálhatóságot, – véleménye szerint melyik variáció élvez prioritást domain választásnál a példában szemléltetett esetben?

xynaturland.hu
xy-naturland.hu

esetleg a teljes egyezőségből adódó előnyök miatt az említett második szintű k.domain?
xy.org/co/info.hu

Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, D.Z

OldalGazda2011-08-22 14:43:26

Tisztelt Zoltán!

Gyakori kérdésekkel szembesített, ezért írtam róla egy külön bejegyzést: Kulcsszavak a domainnévben

Egyébként annak, hogy milyen ccTLD vagy második szintű domain, nincs túlzott jelentősége, (már ha nem pl. co.cc típusú ingyendomainekről beszélünk :), úgyis a linkek döntik el, hogy regionálisan és nyelvi értelmeben hová is tartozik az oldal, ráadásul egy aldomain az technikai értelemben egy teljesen más oldal a keresők szemében.