Link farmra tehet a konkurencia, hogy lejárasson a keresőmotorok előtt?

november 20, 2010

johnm2010-11-20 14:46:44

Nekem az volna a problémám, hogy a weboldalam linkje több link farmon is megjelenik. Az oldalam world-vide szinten az első 30 között szerepel a releváns kereső kifejezésre ~15M-ből (google szerint) Az oldal nem hagyományos weboldal, saját képfeldolgozó engine (arc-detektálás stb.) is van mögötte, amit 1 évig éjjel-nappal írtam. A konkurencia a Freelancer netes projekt-marketen próbál az általam megvalósított feature-ökre programozókat találni. Akik hol személyesen keresnek meg, hol egyébb rafinált módszerekkel próbálják a projektjük idejét lerövidíteni. Főleg indiaiak, tán nem számít, de ők a legolcsóbbak és mindenre kaphatóak, személyesen is képesek megkeresni, annyira pofátlanok hogy az összeg egy részét kifizetnék nekem, ha elárulom hogy működik egy adott algoritmus, majd ők ezt a konkurenciának eldaják… 

Félek, a megbízóik nem riadnak vissza attól sem, hogy linkeljék az oldalam ezekre a rosszindulatú site-okra, azzal a céllal, hogy rontsák az oldal rangját. 

Paranoia csupán, ha ezt gondolom? 

Lehetséges ez?

 Ha igen, akkor lehet ellene tenni valamit?

OldalGazda2010-11-22 11:38:00

Hadd kezdjem egy, nem szorosan a témába vágó megjegyzéssel: fontos lenne, hogy minél többet foglalkozz az oldal/szolgáltatás eladásával, mivel hiába jók az algoritmusok, hiába szuper egy szoftver, sokszor nem a technikai értelemben véve legjobb szoftverek nyerik el a piaci fölényt (lásd Internet Explorer, de akár némi demagógiával az egész MS termékvonalra ráillik a leírás).

Ami a linkfarmokat illeti, nos én nem hiszek abban, hogy ezzel érzékelhető károkat tudnának Neked okozni. Bár megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban, én nem azt hangoztatom véleményként, amit mások blogjaiban olvastam, hanem amit saját magam is kipróbáltam: például megvettem egy korábban használt domaint, ami tele volt a legótvarabb linkfarmokról mutató linkekkel, és mind a mai napig nem látom, hogy büntiben lenne: a Google szépen beindexeli a lapjait, és látogatókat is továbbít az oldalra.

A másik jellegű kísérlet, amikor többszáz rissz-rossz linkgyűjteménybe küldöd el oldalad linkjét: nos a maximum, amit ezeknél a kísérleteknél láttam, hogy vagy nem ért semmit, vagy csak átmenetileg, pár hétig vetette vissza a helyezéseket, utána működni kezdett még ez is – ha csodákat nem is eredményezett.

Ezek a kedves indiai kollégák nyilván tudnak újat mutatni, de úgy gondolom, hogy minél több, a keresők által nagyra értékelt oldalról, ráadásul minél régebbi linked van, annál kevesebbet fognak tudni ártani Neked.

CsillagPor2010-11-23 14:19:07

Szándékosan eltúlzott példa… az adobe.com-ot milyen eséllyel lehetne linkfarmokkal „tönkretenni” ? Nyilván semmilyen. Elég valószínű, hogy ilyenkor a külső rossz linkekhez az égvilágon semmi köze annak akire mutatnak, vagyis mennyiben segítené elő a keresők helyes működését és a weboldalak megbízható ragsorolását hosszútávon egy olyan algoritmus, ami gondolkodás nélkül tönkretenné a cél oldalt emiatt?