Piwik webanalitikai rendszer bemutatása

november 18, 2010

A Piwik egy ingyenes, nyílt forráskódú látogatottsági statisztikai rendszer, melyet némi egyszerűsítéssel akár a Google Analytics alternatívájának is nevezhetünk, de az AwStats vagy a Webalizer statisztikákat mindenképpen érdemes lecserélni erre az utóbbi időben látványos fejlődést felmutató webanalitikai rendszerre.

Webstatisztikai adatok saját szerveren

A Piwik.org címen letölthető nyílt forráskódú rendszer működési elvét tekintve valahol félúton van a saját szerveren tárolt naplófájlokat feldolgozó látogatottsági statisztikák — mint pl. az AwStats vagy a Webalizer — és a külső szerveren hosztolt, a szükséges adatokat JavaScript követőkód segítségével megszerző webanalitikai rendszerek — mint a Google Analytics vagy a XiTi és társai — között.

A PHP + MySQL alapú rendszert ugyanis saját webszerverünkre kell felinstallálni, az adminisztrációs és felhasználói felületet is saját szerverünkön érhetjük el. Az adatokat viszont nem a webszerver naplófájljaiból, hanem a mérendő weblapokba beillesztett JavaScript követőkódok segítségével szerzi meg a rendszer. Ezáltal lehetővé válik akárhány, tetszőleges helyen működő weboldal statisztikáinak nyomon követése, míg az adatok tárolása, feldolgozása és megjelenítése teljesen saját webszerverünkön zajlik.

Webanalitikai funkciók

Noha a Piwik nem rendelkezik oly sokrétű funkcionalitással, mint a Google Analytics, de gyakorlatilag mindent tud, ami egy modern weboldal látogatottságának nyomon követéséhez és elemzéséhez egy átlag felhasználónak kellhet: a keresők felől vagy bizonyos kampányok által érkező látogatottság mérésétől kezdve a célok felállításáig és követéséig. Mindezen adatokat pedig egy egyszerűen kezelhető és testre szabható felhasználói felületen teszi elérhetővé:

Piwik Vezérlőpult képernyőképe

Google Analytics kontra Piwik

Általánosságban elmondható, hogy egyszerűbb weboldalak esetén — kiváltképp, ha nem kell AdWords kampányokat is nyomon követni vagy nem merül fel egyéb, összetettebb funkciókat igénylő webanalitikai igény — ideális választás lehet a Piwik, hiszen a kevesebb funkció miatt a kezelőfelület is sokkal áttekinthetőbb és egyszerűbb a Google Analytics-énél, így a webanalitikában nem jártas ügyfelek is könnyebben boldogulnak a rendszerrel.

Ha nagyobb számú weboldal látogatottságát szeretnénk egyszerre könnyen áttekinteni, érdemes szintén megfontolni a Piwik használatát, hiszen a weboldalak látogatottságát a Google Analytics-énál sokkal használhatóbb módon jeleníti meg, a gyors áttekintést szikravonalaknak nevezett mini grafikonokkal segítve:

Piwik összesítő képernyő

 

Hasonlóan egyedi, az Analytics-ben nem elérhető funkciónak számít a látogatásokat valós időben megjelenítő modul, melyet az első képernyőkép jobb oldali oszlopában láthatunk.

A Piwik mellett szól még, hogy látogatóink adatait nem kell harmadik félre bízni, így adataink mindvégig teljes ellenőrzésünk alatt maradnak.

Piwik letöltése

  • A projekt weboldala a http://piwik.org/ címen érhető el.
  • A magyar fordítás az 1.0 verzióig meglehetősen foghíjas és hibás volt, de az 1.1-es verzióra frissítve immár egy teljes magyar fordítású felület érhető el.