Hogyan mérhető a keresőoptimalizálás eredményessége?

május 18, 2009

Egy weboldal keresőoptimalizálásának eredményessége többféleképpen mérhető: egyrészt közvetlenül az oldal optimalizálás előtti és utáni bevételtermelő képességével, másrészt közvetetten látogatottságának növekedésével, harmadrészt pedig egyéb, még ennél is közvetettebb indikátorok segítségével, mint például néhány adott keresőkifejezésre elért eredmény változásával.

A weboldal bevételtermelő képessége

Sokan szem elől tévesztik, hogy a keresőoptimalizálás végső célja ugyanaz, mint a „hagyományos” reklámé: hogy növelje a megrendelő forgalmát, bevételét pl. több ügyfelet, több megrendelést szerezve. Az már egy részletkérdés, hogy a keresőoptimalizálás esetében a dolog természeténél fogva sokkal jobban lekövethető az ügyféllé válás folyamata: kezdve azzal, amikor valaki először szembesül egy, szolgáltatásunkat hirdető felülettel (ne feledjük, hogy a keresőkben weboldalunkról megjelenő kivonatok is gyakorlatilag reklámfelületek), gyakran egészen a bevétel jelentkezéséig.

Például egy szórólap terítése során lehetetlen megmondani, hogy hányan nézték meg egyáltalán, hogy mi van a szórólapon, ezek közül hányan olvasták el részletesen a szórólapot, azt pedig végképp nehéz követni, hogy hányan váltak ügyfeleinkké szórólapjaink révén. A keresőmarketing esetében ezek az arányok sokkal jobban nyomon követhetőek, de ez ne tévesszen bennünket, és ne vonja el a figyelmünket a lényegről: teljesen mindegy, milyen kulcsszóra hányadik helyezést érünk el, ha nem lesz ezáltal érzékelhetően több bevételünk, ugyanazt érjük el, mintha rengeteg szórólapot kiosztunk, de mindenki olvasatlanul kidobja.

A weboldal látogatottsága

Vannak weboldalak, ahol a bevételek egyenesen arányosak a látogatottsággal (például, ha a weboldalunkon megjelenő hirdetések után a hirdetésmegjelenések száma alapján számlázunk), de a legtöbb weboldal esetén nem ez a helyzet. Sokan hajlamosak ugyanis azt gondolni, hogy a látogatottságnövekedés és a bevételnövekedés kéz a kézben jár, de ez nem feltétlenül mindig van így. Látogatóból ugyanis kétféle van: aki nekünk bevételt hoz, és aki nem. Függően attól, hogy milyen látogatóforrásról beszélünk, e kétfajta látogató aránya más és más lesz. Mivel rengeteg különféle forrásból érkeznek látogatóink, így sokféle „látogatóáram” éri el oldalunk, ezért ezek taglalása helyett vegyünk egy egyszerű példát: hiába tudunk szerezni sok látogatót oldalunkra olyan keresőkifejezéssel, mint például „ingyenes jogi tanácsadás”, ha ügyvédek vagyunk, akik fizető ügyfeleket szeretnénk, számunkra ez a látogatottságnövekedés leginkább haszontalan lesz.

Helyezések a keresőkben

Tekintve, hogy sok weboldal-tulajdonosnak fogalma sincs, hogy pontosan hányan látogatják oldalát, azt meg még kevesebben tudják korrekten megállapítani, hogy ebből a látogatottságból pontosan mennyi az, ami a keresők felől érkező új látogatókat jelenti, ezért nagyon gyakori, hogy a keresőoptimalizálás megrendelését fontolgató tulajdonosok ennél sokkal kézenfekvőbb módon mérhető eredményekbe kapaszkodnak: kiválasztanak néhány, számukra kedves kulcsszót, majd úgy kérik az árajánlatot, hogy ezekre a kulcsszavakra érjenek el jó találatokat. Ezzel a megközelítéssel több probléma is adódik, melyek részletes kifejtése meghaladja e bejegyzés terjedelmét, ezért csak a legfontosabb érvek következzenek a „keresőhelyezés-fetisizmus” ellen:

  • egy jól optimalizált pároldalas céges bemutatkozó oldalra általában egy év alatt többszáz különböző keresőkifejezéssel találnak rá, melyek egyenként kevés látogatót hoznak, azonban összességükben a látogatottság 50%-nál nagyobb hányadáért felelősek.
  • a keresők felől érkező látogatottság fennmaradó kisebb részéért sem kizárólag a megrendelő számára fontos kulcsszavak a felelősek, hanem ezek különböző (egybe, külön, egyesszámú, többesszámú, stb.) variánsainak összessége.
  • igen gyakran előfordul ráadásul, hogy az optimalizálás által olyan kulcsszavak fognak nem várt mértékű forgalomnövekedést produkálni, amire sem a megrendelő, sem a keresőoptimalizáló szakember nem gondolt volna.

Egyéb paraméterek

A keresőoptimalizálás (SEO) folyamata, illetve ezek részfeladatai során felmerülhet néhány egyéb számszerűsíthető paraméter, mellyel bizonyos esetekben szintén mérni szokták az eredményességet. Ilyen például a Page Rank érték, mely a webhelyre mutató külső linkek „erejéről” ad valamilyen homályos képet, vagy ilyen a webhelyre mutató linkek számának növekedése, melyet pl. a linképítés során meglehetősen pontosan követni lehet. Noha ezek a mutatók összefüggésben vannak a weboldal keresőkben elért helyezéseivel, azonban mivel a keresők a rangsoraikat még ezen kívül számos egyéb paraméter alapján állítják össze, ezért ez az összefüggés meglehetősen közvetett és esetleges.

Hogyan érdemes mégis mérni a SEO eredményességét?

Amennyire lehet, érdemes a minél közvetlenebb eredményeket vizsgálni a keresőoptimalizálás hatásának elemzésekor, tehát elsősorban azt nézni, hogy milyen hatással volt a látogatottságnövekedés az üzletmenetünkre, azonban érdemes az egyéb indikátorokat is figyelni, hiszen a fent említett összes paraméter használata mellett szólnak pro és kontra érvek:

Weboldal által hozott bevétel

Pro: Ha nyereségre tettünk szert az optimalizálás miatt érkezett látogatókkal kötött üzlet során, akkor ez egyszerűen párba állítható az optimalizálás, sőt az egyéb reklámtevékenységek költségeivel (és hatékonyságával) is.

Kontra: Mivel sok kis és középvállalkozás weboldala esetén csak napi vagy heti pár megkeresésről beszélhetünk, ráadásul ezek közül nem is mindegyikből lesz üzlet, ezért az eredményekről csak viszonylag hosszabb, féléves, egyéves időtávban tudunk pontosabb képet kapni, hiszen a kevés adat miatt csak ekkora időtávban látszanak a trendek. Gyakran ráadásul lehetetlen kideríteni, hogy valóban a keresők felől érkezett-e az ügyfél, vagy pl. egy újságban már látott egy reklámot a cégről, és úgy talált a weboldalra.

Látogatottság

Pro: A látogatottság nagyon pontosan mérhető, és a megfelelő statisztikákból az is meglehetősen pontosan megállapítható, hogy melyek voltak azok a látogatók, akik a megrendelt keresőoptimalizálás eredményeképpen találtak weboldalunkra. Ráadásul egy oldal látogatottsága mindig többszöröse a megkereséseknek és a létrejött üzleteknek, ezért több adatunk áll rendelkezésre a trendek értékeléséhez: hiszen ha az egyik héten 500 látogatónk jött, a másik héten pedig 550 látogató, az pontosabb képet adhat a tendenciákról, mintha az egyik héten tíz megkeresés érkezik, de épp nem köttetik üzlet azon a héten, míg a másik héten szintén tíz megkeresésből kettő üzlet köttetik, hiszen ez azt is jelenthetné, hogy heti átlagban kétszeres a növekedés.

Kontra: Hiába nő a látogatottságunk, ha nem nő a bevételünk: például egy plasztikai sebészet létrehoz egy angol nyelvű oldalt, amelyre sokan rátalálnak Amerikából, mivel jó, általános érvényű információkat szolgáltat a plasztikai sebészeti eljárásokról, akkor hiába a nagy látogatottság, ha a nagy földrajzi távolság miatt pl. elenyésző számú amerikai, ausztrál, vagy indiai látogató válik ügyfelünkké.

Helyezések a keresőkben

Pro: Nagyon könnyen megállapíthatóak a változások, hiszen ehhez elég csak beírni a keresőbe a megfelelő kulcsszót, nem kell behatóbb ismeretekkel rendelkezni a látogatottsági statisztikákról ahhoz, hogy megfelelően értékelni tudjuk a változásokat. Ráadásul míg a konkurencia látogatottsági és üzleti adataihoz ritkán férünk hozzá, a helyezések vizsgálatával látszólag könnyen összehasonlíthatjuk honlapunkat a konkurencia (honlapjainak) teljesítményével is.

Kontra: Mivel anélkül, hogy kipróbálnánk, nem lehet tudni, hogy egy kulcsszóra mennyire nehéz jó helyezést elérni, ráadásul az a jó helyezés mennyi plusz látogatót és üzletet jelent (ti. se azt nem tudjuk, hogy egy adott kulcsszóra pontosan hányan, milyen célból keresnek, sem pedig azt, hogy mekkora a konkurencia egy adott kulcsszóra), ezért a keresőkben elért helyezések vizsgálata sokszor csak igen felszínes értékelést tesz lehetővé.

Összefoglalás

A fentiekből jól látszik, hogy a leghasznosabb komplexen kezelni a kérdést, és a közvetlen bevételnövekedésen túl kisebb mértékben ugyan, de érdemes figyelembe venni az olyan közvetettebb eredményeket is, mint a helyezések illetve a látogatottság.

Előfordulhat ugyanis az is, hogy csökken egy adott kulcsszó iránti keresések száma (például balaton kulcsszó télen, vagy az építőiparral kapcsolatos kulcsszavak gazdasági válság idején), így hiába ér el jobb helyezéseket a keresőkben egy oldal, a látogatottság nem növekszik számottevően, és ezáltal az optimalizálás pozitív hatásai nem az üzleti növekedéshez, hanem az eredmények szinten tartásához járultak hozzá.