Spammerek és hackerek

július 1, 2009

Milyen problémákat okozhatnak weboldalunk üzemeltetése során a hackerek és a spammerek? Hogyan küzd ez ellen a Google, és mit tudunk mi magunk tenni a problémák megelőzése és orvoslása érdekében?

Altémák

Feltört webhelyek és a Google

július 1, 2009 · Manapság gyakran "törnek fel" úgy weboldalakat, hogy tulajdonosuk számára sokáig észrevétlen marad. Az oldalgazdák sokszor csak akkor értesülnek minderről, ha a Google kereső "Az oldal káros lehet számítógéped számára" figyelmeztetést, vagy böngészőjük "Bejelentett támadó webhely" figyelmeztetést jelenít meg.

Bejelentett támadó webhely

július 1, 2009 · Modern böngészők (pl. Firefox, Safari) használata során olykor egy sötét háttéren bordó kerettel megjelenő figyelmeztetést látunk csak a meglátogatni kívánt oldal helyett. Ezt az okozza, hogy a Google keresőrobotjai az adott oldalon olyan kártékony kódrészletet észleltek, mely egy másik szerverről próbál észrevétlenül a gépünkre nézve ártalmas fájlt letölteni.

"Az oldal káros lehet számítógéped számára"

július 1, 2009 · Ha a Google keresőrobotjai, miközben a Google kereső számára adatokat gyűjtvén olyan webhelyre történő hivatkozást találnak, mely webhelyek kártékony szoftverek terjesztésében működnek közre, akkor e webhelyekről származó találatokat megjelenítik ugyan találati rangsoraikban, de "Az oldal káros lehet számítógéped számára" figyelmeztető felirattal, és gyakorlatilag elérhetetlenné téve az oldalt a kereső felől.